Αυξημένα είναι τα περιστατικά του ιού κοξάκι που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη Λάρισα, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα έχουν υπήρξαν συμπτώματα σε παιδιά κάθε βρεφονηπιακού σταθμού και νηπιαγωγείου της πόλη, αλλά και σε ένα δημοτικό σχολείο.

Σε κάθε δομή υπάρχουν τουλάχιστον τρία παιδιά κάτω των πέντε ετών με σχετικά συμπτώματα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έξαρση είναι αναμενόμενη τη συγκεκριμένη περίοδο, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στους γονείς, καθώς ο ιός μεταδίδεται σχετικά εύκολα. Η παιδίατρος και πρόεδρος Παιδιάτρων Νομού Λάρισας Γεωργία (Τζίνα) Νταμάγκα καλεί σε τήρηση των μέτρων υποστήριξης, απομόνωσης και υγιεινής για τα μικρά παιδιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο parapolitika.gr:«Αναμενόμενες είναι οι μικροεξάρσεις του ιού κοξάκι σε μικρά παιδιά, αλλά αυτό το οποίο συμβαίνει στο τρέχον χρονικό διάστημα στην Λάρισα είναι λίγο πάνω από το συνηθισμένο και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο έχει ανησυχήσει η τοπική κοινωνία».

Η κ. Νταμάγκα ωστόσο, σπεύδει επίσης να διευκρινίσει πως: «Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον από τρία κρούσματα του ιού κοξάκι σε περισσότερους από δέκα βρεφονηπιακούς σταθμούς της Λάρισας, ενώ προχθές κατεγράφη κρούσμα και σε ένα Δημοτικό σχολείο. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να τηρούν τα υποστηρικτικά μέτρα, τα μέτρα απομόνωσης και τα μέτρα υγιεινής. Πάντως, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της επιπλοκής, παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα στα μικρά παιδιά είναι ήπια και περισσότερο ταλαιπωρούνται τα παιδιά από τις στοματίτιδες, οι οποίες προκαλούν πόνο και δεν μπορούν να φάνε με ευκολία. Δεν έχουμε σχετικά αντιιικά φάρμακα ούτε υπάρχει σχετικό εμβόλιο. Η μυοκαρδίτιδα είναι μία από τις επικίνδυνες επιπλοκές της λοίμωξης από τον ιό κοξάκι, επιπλοκή την οποία δεν μπορούμε, ασφαλώς, να προβλέψουμε. Τηρούμε τις οδηγίες των παιδιάτρων και επικοινωνούμε μαζί τους με τα πρώτα συμπτώματα».

Τα συμπτώματα

Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα συνδέονται με τον τύπο Α, που παρουσιάζει σχετικά ήπια συμπτώματα. Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από τρεις έως έξι ημέρες και τα βασικά συμπτώματα είναι:

πυρετός
καταρροή
πονόλαιμος
διάρροια και
βήχας

Στα παιδιά, χαρακτηριστικές είναι και οι φουσκάλες στο στόμα, στις παλάμες, στα πέλματα και στους γλουτούς.Οι γιατροί ζητούν από τους γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι όταν παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα.

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω