Ο χιονιάς έφυγε αλλά τα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω του έρχονται στην επιφάνεια. Πολλοί δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι, ενώ γειτονιές βρίσκονται ακόμη θαμμένες στο χιόνι, με τους πολίτες να προσπαθούν να καθαρίσουν με τα φτυάρια. Οι κεντρικές αρτηρίες είναι ανοιχτές, όμως ο αποχιονισμός στο δευτερεύον οδικό δίκτυο δεν έχει ολοκληρωθεί και η κατάσταση γίνεται αρκετά δυσκολότερη από τον παγετό.
Για τέταρτο 24ωρο οι δρόμοι στις γειτονιές του Γέρακα παραμένουν γεμάτοι χιόνι με τους κατοίκους να προσπαθούν να το απομακρύνουν με φτυάρια στα χέρια για να μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Σε Αγία Παρασκευή και Παπάγου τα στενά είναι αδιάβατα και έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια, με τους πολίτες να είναι έρμαια του χιονιά, μερικά μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Πολλά και μεγάλα τα ερωτήματα για το πώς μια χιονόπτωση, αν και τόσο σφοδρή προκάλεσε την κατάρρευση του μηχανισμού της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκηση. Η μεν περιφέρεια υπεύθυνη για τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, οι δε δήμοι για τον αποχιονισμό των παρακαμπτηρίων στα όριά τους.
Η περιφέρεια Αττικής σε μία προσπάθεια να δώσει εξηγήσεις εξέδωσε ανακοίνωση. Υποστηρίζει ότι στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, στους δρόμους επικρατούσαν συνθήκες κυκλοφοριακής ασφυξίας καθώς έκλεισαν απροειδοποίητα οι υπηρεσίες του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, πολλοί οδηγοί δεν είχαν αλυσίδες στους μεγάλους οδικούς άξονες της Αττικής που είχαν πιάσει χιόνι και τα έτσι τα μηχανήματα εκχιονισμού δεν μπορούσαν να εκτελέσουν το έργο τους. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη όταν στους δρόμους άρχισαν οι ιδιοκτήτες να εγκαταλείπουν τα οχήματά τους.
Στο δήμο Βύρωνα πάντως το πρόβλημα ήταν η έλλειψη αλατιού αφού τα αποθέματα είχαν εξαντληθεί από το Σάββατο, πρiν από την έναρξη της χιονόπτωσης. Όπως είπε ο Δήμαρχος, υπήρχαν από πέρυσι 12 τόνοι αλάτι και έγινε παραγγελία έγκαιρα για 30 τόνους αλάτι. “Το χρησιμοποιήσαμε το Σάββατο καθώς περιμέναμε από το Σάββατο να έχουμε κύμα κακοκαιρίας αλλά επειδή το χρησιμοποιήσαμε σχεδόν όλο είχαμε ελάχιστο την Δευτέρα και την Τρίτη” εξήγησε.
Ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού σημείωσε από πλευράς του: “Οι περισσότεροι δρόμοι ήταν κλειστοί με αυτοκίνητα τα οποία είχαν εγκλωβιστεί γιατί γύρισαν οι άνθρωποι γύρω στις 12.00 από τα σπίτια τους οπότε δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε όλους αυτούς τους δρόμους και να ρίξουμε την ποσοστό τα του αλατιού που θα θέλαμε“.
Ατελείωτα τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης
Ακόμα και σήμερα αρκετά νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, μετά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκάλεσε ο χιονιάς. Για το θέμα υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί αποζημίωση στους πολίτες που ταλαιπωρούνται από τις πολύωρες διακοπές.
Στην Παιανία δεκάδες οικογένειες παραμένουν χωρίς ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης. «Μας έχουν κόψει το ρεύμα από τη Δευτέρα. Τελειώσαν τα ξύλα. Έχω τη γιαγιά μέσα, τη μητέρα μου είναι 89 χρονών, θα μου την πεθάνουν» δήλωσε κάτοικος της περιοχής.
«Είμαστε 20 σπίτια δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε ζέστη, δεν υπάρχει κανείς να ενδιαφέρεται για εμάς. Θέλουν να μας βρουν κατεψυγμένους; Υπάρχουν άνθρωποι ηλικιωμένοι που χρειάζονται οξυγόνο, υπάρχουν μικρά παιδιά» λέει αγανακτισμένη πολίτης.
Ένα καλώδιο έσπασε, ένα δέντρο έπεσε και έμειναν στο σκοτάδι και στην κατάψυξη τέσσερις ημέρες. Σήμερα αποκαταστάθηκε και τα παιδιά που είχαν φυγαδευτεί γύρισαν στο σπίτι τους. «Αναγκαστήκαμε να πάμε πιο κάτω Μεσογείων στην πεθερά μου. Αφήσαμε τα παιδιά και εμείς μείναμε στο σπίτι μας» δήλωσε μία μητέρα.
Με εξοπλισμό βουνού και το μωρό στην πλάτη επέστρεψαν στα σπίτια τους στο Δήμο Παπαγου Χολαργού, αν και οι δρόμοι στις γειτονιές δεν έχουν ακομη καθαριστεί. Το χιόνι πάγωσε. Η πρόσβαση είναι δύσκολη. Ένα κλαρί πάνω στα καλώδια προκάλεσε τριήμερο black out…
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Τρέκας, τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ για 86 δεντρα τα οποία ήθελαν κλαδεμα γιατι ήταν επικίνδυνα.
Εν τω μεταξύ μετα από βροχή τηλεφωνημάτων πολιτών η Εισαγγελία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης.
Τα σενάρια για τις αποζημιώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια για τις αποζημιώσεις που εξετάζονται είναι να αφαιρεθούν από το λογαριασμό ρεύματος του Ιανουάριου τα τέλη χρήσης του δικτύου ενέργειας, για όσους καταναλωτες έμειναν χωρίς ρεύμα.
Όσον αφορα στις συσκευές, ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει αποζημίωση 300 έως 400 ευρώ για καταστροφή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών εφόσον έγιναν με δική του ευθύνη και όχι για ζημιές που συνδέονται με φυσικές καταστροφές.
Ρεπορτάζ: Ελένη Μπουγά, Κάτια Νιάκαρη, Μαρία Σταθοπούλου, Άντζελα Ζούγρα, Ηλίας Κουκος, Κατερίνα Μπατζάκη, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Ειρήνη Βασάλου.