«Καινούριο» φαίνεται να γίνεται το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αφού μέσα στα επόμενα έτη πρόκειται να υλοποιηθούν τρία μεγάλα κτηριακά έργα, τα οποία έρχονται να προστεθούν στις ήδη ανακαινίσεις διάφορων κλινικών όπως η Μαιευτική, η Ουρολογική, η Ορθοπεδική και η παιδοχειρουργική.

Γι’ αυτό το τρίπτυχο της εξέλιξης στο παλαιότερο νοσοκομείο της πόλης μιλάει στο onlarissa.gr ο Διοικητής του ΓΝΛ κ. Γρηγόρης Βλαχάκης.

Όπως επισήμανε ο Διοικητής: «Επειδή το νοσοκομείο λειτουργεί εντός της πόλης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό σε θέματα περιβάλλοντος και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Γι’ αυτό έχουμε πάρει δύο βραβεία για τη διαχείριση των αποβλήτων μας και τρέχουμε πολύ τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».

Τονίζει δε ότι: «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί όταν ένα νοσοκομείο είναι στον ιστό της πόλης μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για υποβάθμιση της περιοχής, ενώ εμείς θέλουμε το ΓΝΛ να είναι παράγοντας αναβάθμισης της περιοχής».

Ενώ για τα έργα που προγραμματίζονται να εκτελεσθούν τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζει πως πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή γιατί το 2024 θα επιβαρυνθεί η γύρω περιοχή του νοσοκομείου.

Ποια είναι όμως αυτά έργα;

ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ

Περίπου 20 χρόνια «ακούγεται» ότι θα χτιστεί η νέα πτέρυγα του ΓΝΛ και παρότι εντάσσονταν στον ΕΣΠΑ αρκετά χρόνια, δεν υλοποιούνταν το έργο. Τα τελευταία χρόνια που αναζητήθηκαν τα αίτια της καθυστέρησης γνωστοποιήθηκε ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη οικοδομική άδεια.

Για το έργο, που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, εδώ και μήνες έχει βρεθεί ανάδοχος, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες η νέα πτέρυγα θα περιλαμβάνει:

Υπόγειο Β΄: αποδυτήρια προσωπικού, αποθήκες, αρχεία

Υπόγειο Α΄: επέκταση των υπαρχόντων εξωτερικών ιατρείων και ενδοσκοπήσεις

Ισόγειο: Τεχνητός Νεφρός (20 θέσεων), επέκταση Καρδιολογικής κλινικής- Μονάδα Εμφραγμάτων (8 κλινών)

Α΄ όροφος: Χειρουργική Νοσηλευτική μονάδα (30 κλινών)

Β΄ όροφος: Ορθοπεδική Νοσηλευτική μονάδα (30 κλινών)

Γ΄ όροφος: Ουρολογική Νοσηλευτική μονάδα (14 κλινών), Παιδοχειρουργική Νοσηλευτική μονάδα (13 κλινών)

Δ΄ όροφος: Εφημερία, απολήξεις κλιμακοστασίων

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ (ΤΕΠ)

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανακαίνισης 2 εκ. ευρώ στα ΤΕΠ του νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται στη φάση των προσφορών με τελική ημερομηνία τις 27 Νοεμβρίου.

ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Ακόμη ένα έργο που θα εκτελεσθεί στο ΓΝΛ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση, η οποία θα στοιχίσει περίπου 5,5 εκ. ευρώ και πολύ πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου το 2024, ώστε έπειτα να δημοπρατηθεί το έργο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσιο κτήριο, ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα μπουν οι σκαλωσιές για «κέλυφος» κουφώματα και φωτοβολταϊκά.

«Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, αλλά τα έργα είναι μόνιμα»

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη: «Θα πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής, όσοι εργάζονται στο νοσοκομείο, ο Δήμος Λαρισαίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας να προετοιμαστούν για τη δύσκολη περίοδο που θα βιώσει το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης λόγω των εργασιών που θα εκτελούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα». Θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για την πιο εύρυθμη λειτουργεία του ΓΝΛ και τη λιγότερη αναστάτωση της γύρω περιοχής.

Ακόμη, ο Διοικητής του ΓΝΛ σημείωσε ότι ο ανάδοχος του εκάστοτε έργου θα πρέπει να κάνει και μία ρυθμιστική μελέτη, με την οποία να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του το νοσοκομείου, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών.

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω