Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Περί τα 2000 άτομα σιτίζονται καθημερινά από τα «Σπίτια Γαλήνης», τα ενοριακά συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, και σχεδόν 100 άτομα την ημέρα από το διενοριακό χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, με την ονομασία «Δός ἡμῖν σήμερον». Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν το μέγεθος της ανάγκης πολλών συνανθρώπων μας που ταλανίζονται καθημερινά από προβλήματα πάσης φύσεως, αλλά και τη σημαντικότητα της ύπαρξης των χώρων αυτών που στέκονται αρωγοί καθημερινά, αλλά και τις ιερές ημέρες του Πάσχα.

ViberViber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ρεπορτάζ Κωνσταντίνα Φωτοπούλου

«Τα Σπίτια Γαλήνης»

Στο τέλος της δεκαετίας του ‘80 και στις αρχές του ’90 ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όντας τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος δημιουργεί τα ενοριακά συσσίτια με τον θεσμό των Σπιτιών Γαλήνης, ένας θεσμός που λειτουργεί ακούραστα μέχρι και σήμερα, όπως αναφέρει στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Τα υπάρχοντα 27 ενοριακά συσσίτια βρίσκονται σε όλο το εύρος της Μητρόπολης, με σκοπό να ανακουφίσουν – όσο δύνανται- τα προβλήματα των κατατρεγμένων συνανθρώπων μας. Ο Πατέρας Επιφάνιος αναφέρει ότι περίπου 2000 άνθρωποι σιτίζονται καθημερινά σε αυτούς τους χώρους, από εθελοντές και εθελόντριες, δίνοντας οι ίδιοι ανιδιοτελώς τον προσωπικό τους χρόνο, ώστε να παραχθεί το φαγητό των συνανθρώπων μας.

Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

«Δός ἡμῖν σήμερον»

Το «Δός ἡμῖν σήμερον» στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου έχει αντίστοιχα τον ίδιο ενεργό ρόλο και τον ίδιο σκοπό με τα Σπίτια Γαλήνης, με τη διαφορά ότι παραμένει όλο το χρόνο ανοιχτό για κάθε πολίτη. Τα Σπίτια Γαλήνης έχουν ενοριακό χαρακτήρα, απευθύνονται δηλαδή στους εμπερίστατους ανθρώπους της κάθε ενορίας. Από την άλλη, το «Δός ἡμῖν σήμερον» έχει διενοριακό χαρακτήρα, αφήνοντας τις πόρτες του ανοιχτές 365 ημέρες τον χρόνο, παρέχοντας αδιακρίτως το φαγητό σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη και το χρειάζεται. Πώς; Όπως δηλώνει ο Πατέρας Επιφάνιος, «αρκεί να το ζητήσει».

Αν και η πανδημία δυσχέρανε πολύ το φιλάνθρωπο και αλληλέγγυο έργο του Ναού, τελώντας με ευλάβεια όλα τα απαραίτητα και αναγκαστικά μέτρα, δεν έπαψε ποτέ να απλώνει χέρι βοηθείας ακόμα και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. «Λόγω της πανδημίας δεν δεχόμαστε τους ανθρώπους μέσα στο κέντρο, παραλαμβάνουν όμως σε τάπερ το φαγητό τους, περίπου 100 άνθρωποι την ημέρα», τονίζει ο Πατέρας Επιφάνιος.

Εθελόντρια του «Δός ἡμῖν σήμερον»

«Στην εκκλησία το λίγο γίνεται πολύ»

Είτε τα Σπίτια Γαλήνης, είτε το «Δός ἡμῖν σήμερον», είτε οποιοδήποτε άλλο φιλανθρωπικό συσσίτιο, καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση της εποχής μας, πηγαίνοντας κόντρα στη δυστυχία και βοηθώντας τον άνθρωπο. Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος υπογραμμίζει ότι έχουμε μάθει να ζούμε με την κρίση, λειτουργώντας όλοι, όπως και οι ίδιοι, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες. «Δεν είναι απλό και εύκολο αυτό που συμβαίνει, αλλά στην εκκλησία το λίγο γίνεται πολύ», τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας ότι με τη σωστή διαχείριση των οικονομικών από πλευράς τους, σε συνδυασμό με το έργο των εθελοντών, καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας τις ανάγκες που δημιουργούνται. Μιλώντας για τα του «οίκου» του, επισημαίνει ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου δεν έχει καμία επιχορήγηση από πουθενά, έχοντας μόνο τον οβολό των πιστών και τις προσφορές ειδών, είτε από παραγωγούς είτε από ιδιώτες. «Έτσι κρατιόμαστε ζωντανοί 23 ολόκληρα χρόνια, έχοντας βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», επισημαίνει.

Σχετικά με την περίοδο του Πάσχα ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος ανέφερε ότι η προσφορά θα συνεχίσει κανονικά προς όλους, ενώ το μενού θα είναι παραδοσιακά πασχαλινό. «Οι άνθρωποι θα φάνε κανονικά το αρνάκι τους, τα κόκκινα αυγά, το τσουρέκι. Θα προσπαθήσουμε να μην τους λείψει τίποτα και να γιορτάσουν κανονικά», τονίζει, με σκοπό να αισθανθούν όλοι οι άνθρωποι τη χαρά της Ανάστασης.

«Ο εθελοντισμός είναι αγάπη και ηρεμία ψυχής»

Η κ. Ντίνα Τσάντου, από τα παιδικά της ακόμα χρόνια βρίσκεται κοντά στον Ναό του Αγίου Νικολάου, με τον δρόμο του εθελοντισμού να προδιαγράφεται από πολύ νωρίς. «Συνεχίζω μέχρι και σήμερα να προσφέρω εθελοντικά. Δεν υπάρχει άνθρωπος που είναι νηστικός και αυτός είναι ο σκοπός μας», αναφέρει η ίδια στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», εκθέτοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα της απουσίας  ενεργών εθελοντών, λόγω του φόβου της πανδημίας, με τις ανάγκες να είναι πολλές.

Η κ. Ντίνα Τσάντου, εθελόντρια του «Δός ἡμῖν σήμερον»

«Αυτή την περίοδο είμαστε μόνο τέσσερις εθελοντές, ενώ παλιότερα είχαμε φτάσει έως και τους 64». Σημείωσε δε, ότι για να προσφέρει κάποιος τη βοήθειά του δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. «Μπορεί όποιος θέλει να γίνει εθελοντής, καθώς είναι μεγάλη προσφορά προς τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη», αναφέρει η εθελόντρια, ενώ θυμάται και περιγράφει πώς ήταν προ κορωνοϊού το Πάσχα, αναπολώντας την εποχή και ελπίζοντας να επιστρέψουν σύντομα σε αυτήν.

«Θυμάμαι, άφηνα την οικογένειά μου και ερχόμουν στο κέντρο σίτισης να τσουγγρίσουμε όλοι μαζί τα αυγά και να ακούσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, καθώς κάποιοι ήταν μόνοι τους και δεν είχαν κανέναν», περιγράφει η κ. Τσάντου και δίνει το δικό της μήνυμα για τον εθελοντισμό: «Είναι αγάπη (σ.σ. ο εθελοντισμός), είναι ηρεμία ψυχής. Ό,τι κάνω το κάνω αφιλοκερδώς και για εμένα αυτό είναι ο εθελοντισμός».

FacebookFacebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google NewsGoogle News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω