SOS εκπέμπει ο Θεσσαλικός κάμπος για την έλλειψη νερού, με αποτέλεσμα να φεύγουν δυναμικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και αρδεύσεις, να αντικαθίστανται με μη αρδευόμενες καλλιέργειες, υποπενταπλασιάζοντας την προστιθέμενη αξία και να φτωχαίνει ο αγροτικός κόσμος, ενώ την ίδια στιγμή η μερική εκτροπή του Αχελώου δεν έχει λειτουργήσει, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Νίκος Δαναλάτος καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον κ. Κουρέτα, στην Π.Ε. Μαγνησίας.

Όπως ανέφερε, εκτροπή του Αχελώου είναι ένα έργο για το οποίο η μελέτη έγινε επί εποχής Βασιλέα Παύλου, όλες οι κυβερνήσεις από τη δικτατορία μέχρι σήμερα έχουν κόψει κορδέλες μια και δύο φορές και το έργο δεν πραγματοποιείται.

Ο ίδιος τονίζει ότι η μερική εκτροπή στους 100 εκ. τόνους m3 νερού ετησίως, είναι άκρως απαραίτητο να αποφασιστεί, για να αναστραφεί η κατάσταση με το πρόβλημα του νερού, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Ο κ. Δαναλάτος τόνισε ότι οι υπόγειοι υδροφορείς κάποτε ήταν στα 80 μ., κρούσαμε τον κώδωνα, πήγε στα 120 και στα 150 και τώρα είναι στα 350 μέτρα, με αποτέλεσμα να φεύγει η καλλιέργεια και οι αρδεύσεις και αντικαθίστανται με μη αρδευόμενες καλλιέργειες, υποπενταπλασιάζοντας την προστιθέμενη αξία και φτωχαίνει ο κόσμος. Όπως είπε, δεν μπορεί η Θεσσαλία και η Λάρισα να χάσουν το βαμβάκι (από 1,5 εκ. στρ. που ήταν παραδοσιακά στη Θεσσαλία – το κέντρο της ευρωπαϊκής παραγωγής – μετά το 2000 πέσαμε σε κάτω από 800.000 στρ., ενώ τ ) κάτι που είναι καταστροφικό και οφείλεται στην έλλειψη νερού.
Ο καθηγητής είπε ότι η Μαγνησία αρχίζει και υφίσταται το πρόβλημα, το οποίο σε λίγο θα επεκταθεί και στην Καρδίτσα και επισήμανε ότι το θέμα του νερού είναι πρωταρχικό και πρέπει να λυθεί άμεσα.

Για την λίμνη Κάρλα
Αναφερόμενος στη λίμνη Κάρλα ο κ. Δαναλάτος τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει αρκετό νερό για να ανασυσταθεί η λίμνη και να έρθει στα επίπεδα που πρέπει, δεδομένου ότι έχει αλλάξει το μικροπεριβάλλον της περιοχής, μειώθηκε η θερμοκρασία, αυξήθηκαν οι βροχές σε πολύ τοπικό επίπεδο.
«Όταν δεν έχει νερό να πιεί κάποιος, δεν μπορεί να μη χρησιμοποιήσει το πηγάδι του. Η έλλειψη νερού είναι τρομακτικό θέμα για τον επισιτισμό και για το λόγο αυτό εργαστήρια Πανεπιστημίων, όπως και στο ΠΘ παράγουν πρωτεΐνες για ζωοτροφές, από έντομα», ανέφερε.

Όπως είναι αναγκαίο κακό μια μερική χρήση του νερού της Κάρλας για άρδευση, χωρίς να εννοεί να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Για τις πυρκαγιές
Στις πυρκαγιές που ταλαιπωρούν το φετινό καλοκαίρι τη χώρα μας, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι απαραίτητο η διαχείριση των δασών να περάσει στην Δασική Υπηρεσία, γιατί, όπως είπε, τα δάση καίγονται τον χειμώνα και όχι το καλοκαίρι, όταν δεν γίνονται καθαρισμοί των δρόμων, δεν απάγεται η βιομάζα και η καύσιμη ύλη και δεν γίνεται σωστή διαχείρισή τους.

Ο κ. Δαναλάτος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και χαρακτήρισε πολύ λυπηρή την κατάσταση με τις πυρκαγιές ανά την επικράτεια εδώ και δύο μήνες, ενώ τόνισε ότι είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που αναθέσαμε την προστασία των Δασών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι στη Δασική Υπηρεσία, κάτι που πρέπει να αλλάξει, όπως είπε, χωρίς να θέλει να μειώσει την προσπάθεια και τον αγώνα της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Δαναλάτος εκτιμά ότι το 60-70% των πυρκαγιών είναι αμέλεια, υπάρχουν και εμπρησμοί, αλλά όταν φυσούν άνεμοι 8 μποφόρ, εάν δεν υπάρχουν ζώνες πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική και όλοι μας θα καθόμαστε γύρω από τα χωριά να τα φυλάμε όταν πλησιάζει η φωτιά.

«Όσο υπάρχει καύσιμη ύλη, με τόσο δυνατούς ανέμους, αποκλείεται να σβήσει οποιαδήποτε πυρκαγιά, Τα εναέρια μέσα καθυστερούν τη φωτιά, οι επίγειες δυνάμεις είναι αυτές που τις σβήνουν», ανέφερε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κλιματική κρίση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις πυρκαγιές, η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 1 °C, αλλά δεν μπορούμε να καλυπτόμαστε πίσω απ’ αυτήν και να μην εκσυγχρονιζόμαστε σαν κράτος και να επαναφέρουμε την δασική προστασία στην Δασική Υπηρεσία.
«Δεν γίνεται να περιμένουμε να καούν 1,5 εκατ. Στρέμματα και να είμαστε ευχαριστημένοι επειδή σώσαμε μόνο τις ζωές. Πρέπει να σώσουμε τις ζωές και το δάσος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δαναλάτος ανέφερε ότι έχουμε, κατ’ αντιστοιχία με τον πληθυσμό μας, τέσσερις φορές περισσότερα μέσα σε σχέση με άλλες χώρες, συνεπώς είναι ζήτημα της διαχείρισης των δασών ο περιορισμός της καταστροφής τους από τις πυρκαγιές.

Πηγή: magnesianews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω