Δυναμικό παρόν έδωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ενιπέας Φαρσάλων στην 30η Agrotica Expo στη Θεσσαλονίκη, με τη διοίκηση και τους συνεργάτες του να ξεχωρίζουν με τις παρεμβάσεις τους σε ενημερωτικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο συνεδριακό κέντρο, ενώ στο περίπτερο παρουσιάστηκαν τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν τα μέλη του και οι καινοτόμες δράσεις που υλοποιούνται, με πιο σημαντική αυτή του προγράμματος της αναγεννητικής γεωργίας στο βαμβάκι.

Από το περίπτερο του Συνεταιρισμού Ενιπέα πέρασαν οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης, Στ. Κελέτσης, οι Γ. Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γ. Στρατάκος, Δημ. Παπαγιαννίδης. Κ. Μπαγινέτας, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυρ. Μπαμπασίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης και του ΠΑΣΟΚ Λ. Λιακούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρης Τσέτσιλας, η Φαρσαλινή Περιφερειακή σύμβουλος Νατάσα Αδαμοπούλου-Ντούλα, ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Μπίλλης, ο προϊστάμενος διεύθυνσης Αγροτικής οικονομία Π.Ε. Λάρισας Δημήτρης Σταυρίδης, η ηγεσία της ΕΘΕΑΣ και πολλοί εκπρόσωποι συνεταιριστικών σχημάτων, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος όπως και αρκετο

Φαρσαλινοί και Θεσσαλοί αγρότες επισκέφτηκαν την έκθεση

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ Θανάσης Καραΐσκος μίλησε σε εκδήλωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα “Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για ένα ανθεκτικό αύριο. Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε χρυσό για την ελληνική γη» και στην κοινή εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ με την Τράπεζα Πειραιώς με θέμα: «Συνεργατικά Σχήματα του Αγροδιατροφικού Κλάδου – Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας – Βιώσιμη Ανάπτυξη, Λειτουργική Ανθεκτικότητα, Εξωστρέφεια» Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο κ. Αθανάσιος Καραΐσκος στην ημερίδα αναφέρθηκε στην καλλιέργεια του βαμβακιού μέσω των πρακτικών που ορίζει η αναγεννητική γεωργία, ενώ απέστειλε ένα μήνυμα προς την Τράπεζα, ζητώντας να στέκεται όσο το δυνατόν είναι εφικτό στο πλευρό του αγρότη.

Επιπροσθέτως παρουσίασε τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του Συνεταιρισμού στην αγορά. «Πρωταρχικός στόχος μας ήταν η απόκτηση διαπραγματευτικής δύναμης για τα προϊόντα που παράγαμε και παράγουμε: βαμβάκι, σιτάρι, όσπρια τομάτα, μηδική και κτηνοτροφικά φυτά, γάλα και κρέας βοοειδών και προβάτων. Από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε ομάδες παραγωγών σε βαμβάκι, σιτάρι, όσπρια και γάλα. Βρισκόμαστε σε συζήτηση για δημιουργία ομάδας προβατοτρόφων και ξηρών καρπών. Κατανοήσαμε ότι η αγορά εκτός από την ποσότητα στην οποία ήμασταν ικανοί να απαντήσουμε, αναζητούσε την ποιότητα. Γι’ αυτό στελεχώσαμε το Συνεταιρισμό με 2 γεωπόνους οι οποίοι ανέλαβαν τη τεχνική και συμβουλευτική παρακολούθηση των καλλιεργειών με βάση αναλύσεις εδαφών και έλεγχο στις χορηγούμενες εισροές (λιπάσματα και φυτοφάρμακα, σπορόφυτα), ώστε το προϊόν να φτάνει στον αγοραστή με τα συμφωνημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Υιοθετήσαμε συστήματα Agro για το σιτάρι, καταθέσαμε φάκελο για ΠΓΕ για τα όσπρια και αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε ιδιωτικό πρότυπο αναγεννητικής γεωργίας στο βαμβάκι. Σημαντικός στόχος μας αποτελεί η υγεία του εδάφους για αυτό η αναγεννητική γεωργία και η βιολογική καλλιέργεια είναι τα βασικά εργαλεία που διαθέτουμε και θα επεκτείνουμε την εφαρμογή τους γιατί προσδίδουν στα προϊόντα χαρακτηριστικά που θέλει η αγορά. Οι συνεργασίες μας είναι οριζόντιες και κάθετες. Συνεργαζόμαστε με άλλους συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα, διαθέτοντας προϊόντα μας, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, διαθέτουμε στα μέλη μας προϊόντα άλλων συνεταιρισμών (ελαιόλαδο, σταφίδα) ενώ πωλούμε και τα δικά μας. Συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων με στόχο τη δημιουργία αλυσίδα αξίας, όπως στο βαμβάκι με τα εκκοκκιστήρια Καφαντάρης –Παπακώστας, στο σιτάρι με την Μέλισσα, στα όσπρια με Ντελικατέσεν και μικρά σημεία πώλησης σε Αθήνα και Βόλο. Συνεργαζόμαστε με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ενώ έχει εγκριθεί πρόταση χρηματοδότησης του Συνεταιρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία αποθηκευτικών και μεταποιητικών εγκαταστάσεων καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός για εφαρμογή γεωργίας ακριβείας».

Ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Γούσιος μίλησε σε εκδήλωση του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ με θέμα «ξεκινώντας από το χωράφι», παρουσιάζοντας τα οφέλη που είχαν τα μέλη του ΑΣ από το πρόγραμμα της αναγεννητικής γεωργίας στο βαμβάκι. «Μειώσαμε το κόστος παραγωγής, ενώ ήμασταν τυχεροί, καθώς ο πελάτης μας, ο Γαλλικός οίκος μόδας ήθελε προϊόν αναγεννητικής γεωργίας. Ο στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την αναγεννητική γεωργία σε όλα τα στρέμματα του Συνεταιρισμού και σε όλα τα προϊόντα, βαμβάκι, ρεβίθι, βιομηχανική ντομάτα, κ.α. Ο δεύτερος μεγάλος στόχος μας είναι να ενταχθούμε στη βιολογική γεωργία που είναι το μέλλον και μπορεί να συνδεθεί με την ποιμενική κτηνοτροφία που έχουμε στην επαρχία και τη Θεσσαλία. Μέχρι και τα μελίσσια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Είναι γεγονός ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι στη γεωργία. Οι Έλληνες γεωργοί μπορούν να παράξουν ποιοτικά προϊόντα με ποιοτικό τρόπο, αρκεί να συνδυάσουμε την γνώση της επιστημονικής κοινότητας, με την παραγωγή και τις ανάγκες της αγοράς».

Ο διαχειριστής του Terra Thessalia (και συνεργάτης του ΑΣ Ενιπέα) Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Γούσιος μίλησε στην ημερίδα της ΕΘΕΑΣ με θέμα «Ελληνική Γεωργία, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Η περίπτωση της Θεσσαλίας», για τις «πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας για βιώσιμο αποτέλεσμα στην Θεσσαλία – Βαμβάκι». Ο Φαρσαλινός Καθηγητής ανέφερε πως «αν η Ελλάδα δεν κατορθώσει, να ανταποκριθεί στη ζήτηση για βαμβάκι αναγεννητικής ή βιολογικής γεωργίας, τότε θα χάσει μερίδια αγοράς στο συγκεκριμένο προϊόν, προς όφελος χωρών όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, που ενώ ουδέποτε καλλιεργούσαν βαμβάκι έχουν «πιάσει» τα μηνύματα των αγορών. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, εταιρείες και οργανισμοί θα κατευθυνθούν σε άλλες περιοχές» υπογράμμισε και παρουσίασε το πετυχημένο μοντέλο της αναγεννητικής γεωργίας που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός Ενιπέας. Τέλος, παρουσίασε τις πολύ καλές προοπτικές σύνδεσης της αναγεννητικής γεωργίας ως μια πρακτική κάλυψης της γυμνής γεωργικής γης με κτηνοτροφικά φυτά με την κτηνοτροφία και ειδικότερα την αιγοπροβατοτροφία στη Θεσσαλία. Αυτή η σύνδεση μπορεί αφενός, να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής και αφετέρου, να μετατρέψει τη θεσσαλική πεδιάδα σε τροφοδότη χορτομάζας σε ενσίρωμα, πολλών περιοχών της χώρας ελλειμματικών σε ζωοτροφές.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω