Κάλεσμα για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 7:30 το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου ενάντια στην ανανέωση της ΕλληνοΑμερικανικής  Συμφωνίας για τις βάσεις , απεύθυναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Τρίτης στο ΕΚΛ, εκπρόσωποι τόσο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας όσο και της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Γιάννης Σκόκας και η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης κα Δήμητρα Παπαστεργίου.

Αμφότεροι τόνισαν τα εξής:

«Θέλουμε να εκφράσουμε την  κάθετη αντίθεσή μας για την επικείμενη επικύρωση της ανανεωμένης συμφωνίας για τις βάσεις ή επισήμως Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας  –Αμερικής(MDCA). Αυτή η συμφωνία δεν αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για την χώρα μας, ούτε κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι πάνω απ΄όλα μια επιθετική συμφωνία  η οποία  μετατρέπει την χώρα  σε ένα απέραντο ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Καλούμε τον λαό μας να εκφράσει την μεγάλη του ανησυχία με την μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο που οργανώνουμε από κοινού ΕΚΝΛ-ΕΕΔΥΕ αύριο,, Τετάρτη 11 Μάη, στις 7:30μμ στην Πλ.Ταχυδρομείου.

Νέες βάσεις προστίθενται στον κατάλογο ,παραχωρούνται στρατόπεδα ενώ στρατιωτικές εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται για να υποδεχτούν τους μακελάρηδες. Ποιο συγκεκριμένα με την προηγούμενη ανανέωση, που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, προστέθηκαν η 110ΠΜ και η βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Με την τωρινή προστίθενται και το Στρατόπεδο Γεωργούλα(Βόλος),το πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη αλλά και η επέκταση των εγκαταστάσεων στην Σούδα.

Το ότι όλη η χώρα μετατρέπεται κυριολεκτικά σε ορμητήριο επιβεβαιώνεται από γεγονός πως η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει την επ΄αόριστον ανανέωση μετά την αρχική της 5ετής της διάρκεια και το κυριότερο δίνει το δικαίωμα ουσιαστικά να ζητήσουν όποια υποδομή χρειαστούν για την συνέχεια. Δεν υπάρχει περιοχή και υποδομή της χώρας μας που μπορεί να είναι «αχρείαστη» σε αυτούς τους σχεδιασμούς , σε συνθήκες μάλιστα που ο πόλεμος γενικεύεται.

Η Ελληνική κυβέρνηση φέρνει με διαδικασίες εξπρές στην βουλή την ανανέωση της ΕλληνοΑμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις(MCDA). Μια συμφωνία που μετατρέπει κυριολεκτικά την χώρα μας σε μια απέραντη αμερικαΝΑΤΟϊκή βάση. Η περιοχή μας αναδεικνύεται σε βασικό άξονα προώθησης των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων για τον πόλεμο στην Ουκρανία . Η βάση στην 110ΠΜ μονιμοποιείται καθώς ήδη γίνονται εργασίες για την μόνιμη εγκατάσταση των δολοφονικών drones (MQ 9 Reaper). Το ίδιο συμβαίνει με την βάση των επιθετικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο . Τώρα προστίθεται και το στρατόπεδο Γεωργούλα.  Στον «λογαριασμό» να υπολογίζουμε και το γεγονός πως το λιμάνι του Βόλου γίνεται σημείο προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων και υλικού στην Ουκρανία από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Ή το γεγονός πως χρησιμοποιείται το πεδίο βολής Κρανιάς για ασκήσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών. Δηλαδή δεν είναι μόνο ότι επίσημα καταγράφεται στην συμφωνία αλλά κι ότι συμβαίνει ήδη στην πράξη.

Η ανανέωση αυτής της συμφωνίας, σε αυτή την φάση, σε αυτές τις συνθήκες είναι ένα ορόσημο στα βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους σχεδιασμούς . Μάλλον δεν θα μπορούσαμε απλά να λέγαμε εμπλοκή αλλά για κανονική συμμετοχή πλέον.

Η σημερινή κυβέρνηση ,όπως οι προηγούμενες, προβάλλει ως βασικό επιχείρημα  πως θα προστατευτούμε από τον «αναθεωρητισμό» , τις διεκδικήσεις της Τουρκίας . Μας παρέχει λέει «ασφάλεια» από κάθε είδους επιβουλές όπως λένε .

Εμείς καλούμε τον λαό μας να σκεφθεί τα εξής. Πόσο διασφαλιστήκαμε με αυτή την επιλογή όταν ήδη μετά από δύο μήνες πολέμου έχουν συμβεί -μεταξύ άλλων- τα εξής:

  • Ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.
  • Ασκήσεις της Τουρκίας, με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας (προφανώς ελληνικής) και με παρουσία Αμερικανών κι άλλων ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων.
  • Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ότι “δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ”.

Κι όταν οι φίλοι μας οι ΝΑΤΟϊκοί δεν αναγνωρίζουν σύνορα ανάμεσά μας. Εξάλλου τι συνέβη όλες αυτές τις δεκαετίες με την παρουσία των βάσεων στην χώρα μας ;Μήπως ανακόπηκε η Τουρκική επιθετικότητα ή παγιώθηκαν και διευρύνθηκαν οι διεκδικήσεις που προβάλει;

Τελικά, ισχύει απόλυτα αυτό που λέει ο λαός μας: «Αν έχεις τέτοιους φίλους, τί να τους κάνεις τους εχθρούς;»

Καλούμε επίσης τον λαό μας θυμηθεί όλη αυτή την πείρα από τι σημαίνει ΝΑΤΟ. Και αυτό επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο όλα αυτά τα τελευταία 30 χρόνια καις τις μέρες και στις μέρες μας. Δεκάδες πόλεμοι και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αλλαγές συνόρων και διαμελισμοί κρατών. Εκατόμβες θυμάτων και εκατομμύρια πρόσφυγες, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας. Αποδεικνύουν τον αντιδραστικό επιθετικό ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του.

 Επομένως η παρουσία των βάσεων στην περιοχή και την χώρα μας δεν έχει να κάνει με την άμυνα την προστασία της χώρας μας . Είναι μέρος της επιθετικής στρατηγικής που έχει επιλέξει η ελληνική αστική τάξη για τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, την εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι επιλογή στα πλαίσια του στόχου.

Γι΄αυτό και τα όποια «ανταλλάγματα» που προβάλλουν ορισμένοι ως βασική κριτική έχουν να κάνουν με τα δικά τους συμφέροντας . Γι΄αυτό και οι μόνοι κερδισμένοι είναι πχ οι εφοπλιστές που ενώ εμείς , οι εργαζόμενοι , οι απλοί άνθρωποι καταδικαζόμαστε στην ενεργειακή φτώχεια, στην γενικότερη εξαθλίωση κι αυτοί ετοιμάζονται για «μπίζνες» δισεκατομμυρίων με την μεταφορά του πανάκριβου LNG από τις ΗΠΑ.

Το μόνο « αντίκρισμα» για τον λαό μας, μόνη «αναβάθμιση» είναι του κινδύνου που διατρέχουμε από την συμμετοχή σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Όταν ήδη, όλες αυτές οι υποδομές γίνονται στόχοι αντιποίνων από το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της Ρωσίας, με Ρωσικά αεροπλάνα να «κλειδώνουν» ως στόχους βάσεις σαν κι αυτές που βρίσκονται στην περιοχή μας. Αποτελώντας μάλιστα στόχους «προτεραιτότητας» σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα και με τα όσα λένε στρατιωτικοί αναλυτές και ινστιτούτα.

Ήδη «ματώνουμε» καθημερινά από αυτή την επιλογή. Οι μισθοί μας , το εισόδημά μας εξαϋλώνεται από την ακρίβεια που μας πνίγει . Οι «αντοχές» της οικονομίας δεν αρκούν για να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρέπεια , επαρκούν όμως για τα δεκάδες δις για επιθετικούς εξοπλισμούς, την πολεμική συνδρομή στο  ΝΑΤΟ.

Η επικύρωση της συμφωνίας, η κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν είναι μια «τυπική διαδικασία», γιατί η «κατάσταση δεν αλλάζει». Είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» για όλους εμάς και πρέπει ν΄αλλάξει.  Γιατί οι εργαζόμενοι, ο λαός μας και οι λαοί του κόσμου διαθέτουν τεράστια δύναμη. Να δείξουμε τώρα την δύναμή μας, την αντίθεσή μας. Να μην επιτρέψουμε να μας βάζουν στην «μπούκα του κανονιού»! Αν αυτοί λένε πως «ήρθαν για να μείνουν» εμείς τους απαντάμε να «ξεκουμπιστούν να φύγουν». Ούτε γη ούτε νερό στους ΑμερικαΝΑΤΟϊκούς φονιάδες!  Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες,τους συνταξιούχους περιοχής  μας να βροντοφωνάξει ότι δεν θα δεχθούμε η πόλη μας, η περιοχή μας και η χώρα μας συνολικότερα να αποτελέσει ένα απέραντο ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο.

Απαιτούμε :

  • Να μην υπογραφεί και να αποσυρθεί τώρα η συμφωνία για τις βάσεις του θανάτου.
  • Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην χώρα.
  • Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Έξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία.

Μόνο μέσα από αυτό τον αγώνα μπορεί ο λαός μας να βρει απαντοχή και ασφάλεια».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω