Οι ενδιαφερόμενοι δημότες θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα

Κάδους οικιακής κομποστοποίησης θα μοιράσει στους ενδιαφερόμενους Δημότες η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας με στόχο οι δημότες να παράγουν το δικό τους φυσικό λίπασμα και συγχρόνως να γίνεται αξιοποίηση των οικιακών οργανικών απορριμμάτων. Οι κάδοι θα μοιραστούν δωρεάν μετά από σχετική αίτηση που θα υποβάλουν στο πρωτόκολλο του Δήμου Καρδίτσας (Δημαρχείο 2ος οροφος) οι ενδιαφερόμενοι Δημότες. Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει άμεσα ενώ η παράδοση θα γίνεται μετά από συνεννόηση με την υπηρεσία καθαριότητας στο χώρο του Δημοτικού αμαξοστασίου.
Στοιχεία για την κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι “εργάτες” της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο. Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζεται:

1. Σωστό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)
2. Σωστό αερισμό
3. Σωστή υγρασία
4. Σωστός μέγεθος υλικών

ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
• ΚΑΔΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΗΠΟΥ
Ο κάδος κομποστοποίησης κήπου είναι κατασκευασμένος για να τοποθετηθεί μόνο πάνω σε χώμα και όχι σε σκληρή επιφάνεια, όπως μπετόν ή πέτρα.
Πριν την τοποθέτηση, και στο σημείο που θα τοποθετηθεί ο κάδος, θα πρέπει να σκαφτεί το χώμα ώστε οι απαραίτητοι οργανισμοί να μπορέσουν να εισέλθουν στον κάδο.
Για το αρχικό στάδιο γεμίζετε τον κάδο με περίπου 3 κουβάδες χώμα για φυτά, το οποίο περιέχει όλους τους απαραίτητους μικροοργανισμούς. Κατόπιν γεμίζετε τον κάδο με οργανικά απορρίμματα της κουζίνας και του κήπου, λίγη ποσότητα κάθε μέρα μαζί με φύλλα δέντρων, μικρά κλαδιά και χόρτο. Παρακάτω είναι λίστα με το υλικά που επιτρέπονται και τα υλικά που απαγορεύονται:
Α) ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
 γκαζόν / φύλλα
 κλαδέματα – ξερά φύλλα / φλούδες κορμών
 άχυρο
 πριονίδι (ειδικά αν είναι πολύ υγρό το κομπόστ)
 οικιακά φυτά
 τσόφλια αβγών
 υπολείμματα καφέ / φίλτρο καφέ
 υπολείμματα από αφέψημα / φακελάκια τσαγιού
 φλούδες, κοτσάνια από φρούτα και λαχανικά
 ξηροί καρποί και τα περιβλήματα τους
 κουκούτσι ελιάς
 χαρτί κουζίνας / χαρτοπετσέτες
 στάχτη
 στέλεχος καλαμποκιού

Β) ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
 άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά
 χημικά ή ιατρικά απορρίμματα
 κόκαλα / ασβέστης
 απορρίμματα σκύλων / γατών
 λάδια
 λίπη / λιπαρές ουσίες
 ψωμί
 υπολείμματα από κρέατα / ψάρια
 γαλακτοκομικά προϊόντα
 σπόρους ζιζανίων
 υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού
 πάνες
 χαρτί γυαλιστερό, με χρώμα ή μελάνι
 μεταλλικά, πλαστικά και γυάλινα αντικείμενα

Για να γίνει σωστά και γρήγορα η κομποστοποίηση το μέγεθος των υλικών που ρίχνουμε μέσα στον κάδο πρέπει να είναι σχετικά μικρό. Κόβοντας π.χ. μια καρπουζόφλουδα σε μικρά κομμάτια ουσιαστικά αυξάνουμε την επιφάνεια της, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο για τους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν στο υλικό. Αυτό οδηγεί στη γρήγορη σήψη του υλικού. Αντίθετα, τα μεγάλα, ογκώδη υλικά θα καθυστερήσουν περισσότερο να κομποστοποιηθούν, θα δημιουργήσουν μεγάλους όγκους μέσα στο σωρό εμποδίζοντας τα υπόλοιπα υλικά να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, επιβραδύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ
• Το γρασίδι και τα χόρτα να μην είναι πολύ υγρά όταν τα βάζετε στον κάδο. Αφήστε τα λίγο να στεγνώσουν.
• Αναμιγνύεται τα υλικά με τον αναδευτήρα.
• Για να μην μαζεύονται μύγες, οι οποίες μαζεύονται όταν υπάρχουν πολλά αποφάγια, προσθέστε από πάνω χώμα για λουλούδια.

 

e-max.it: your social media marketing partner

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω