«Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη ενωμένη Ευρώπη. Γιατί μια ισχυρότερη Ευρώπη συνιστά εγγύηση για την ευημερία των ερχόμενων γενεών, αλλά και έναν πιο ασφαλή κόσμο». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

Η δήλωση του Θεσσαλού πολιτικού έχει ως εξής:

«Έπειτα από τον ζόφο του Παγκοσμίου Πολέμου, και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, οι μεγάλοι οραματιστές μιας Ενωμένης Ευρώπης, επεδίωξαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες μόνιμης συνεργασίας, ειρήνης και ενότητας μεταξύ των Ευρωπαίων. Επρόκειτο για ένα σχέδιο φιλόδοξο και σύνθετο, που θα απέκλειε δια παντός τις πιθανότητες έκρηξης ενός νέου πολέμου στην ήπειρό μας, θα έφερνε την οικονομική και κοινωνική ευημερία στους λαούς της, και θα διαμόρφωνε τον ευρωπαϊκό χώρο σε έναν διακριτό πόλο του παγκοσμίου συστήματος.

Για την επίτευξη του στόχου καταβλήθηκε σκληρή προσπάθεια, και πράγματι η Ε.Ε. αναδείχθηκε σε χώρο ελευθερίας, δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερα μετά την πτώση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και την διεύρυνση προς ανατολάς, το αρχικό όραμα έδειχνε να παίρνει σάρκα και οστά. Η Ελλάδα, χάρις στην οξυδέρκεια και την αποφασιστικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατόρθωσε, μόλις έξι χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας, να ενταχθεί στον φυσικό της χώρο, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι συνέπειες της απόφασης άλλαξαν ριζικά την πατρίδα μας, παρά τα λάθη που διαπράχθηκαν στην εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας είναι, ωστόσο, αδιαπραγμάτευτη, και αυτό αποδείχθηκε στις πιο δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης, όταν οι δυνάμεις του λαϊκισμού επιχείρησαν να την υπονομεύσουν, ευτυχώς χωρίς επιτυχία.

Παρ’ όλα αυτά είναι η φανερό ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δίνει δείγματα κόπωσης και έλλειψης προσανατολισμού. Απόδειξη, άλλωστε, αυτού είναι η αύξηση των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού και το BREXIT.

Ο πρόσφατος πόλεμος της Ουκρανίας, στο κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου, ήλθε να συγκλονίσει έτι περαιτέρω τους Ευρωπαίους πολίτες, που αντιλήφθηκαν ότι δεν υπάρχουν πιά βεβαιότητες.

Ως εκ τούτου, η Ε.Ε. καλείται πλέον να απαντήσει άμεσα και ουσιαστικά σε τεράστιες προκλήσεις, αν επιθυμεί το αρχικό όραμα να υλοποιηθεί και να μην παρακμάσει:

  • Διαμόρφωση μιας Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας, που θα αυξάνει το ειδικό βάρος της Ευρώπης, και θα προστατεύει τα κράτη-μέλη από κάθε εξωτερική απειλή.
  • Επίλυση του ενεργειακού προβλήματος, πριν αυτό καταστεί καταστροφικό για τις οικονομίες των κρατών-μελών.
  • Μείωση των ανισοτήτων μεταξύ του βορρά και του νότου, αλλά και εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
  • Συνεκτική και ενιαία πολιτική στο μεταναστευτικό πρόβλημα, με επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύη στα κράτη-μέλη, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
  • Αποφυγή των ιδεοληψιών, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τρέφοντας έτσι τον υπονομευτικό ευρωσκεπτικισμό.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη ενωμένη Ευρώπη. Γιατί μια ισχυρότερη Ευρώπη συνιστά εγγύηση για την ευημερία των ερχόμενων γενεών, αλλά και έναν πιο ασφαλή κόσμο».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω