Στα ίχνη των συνόρων του πρώτου Ελληνικού Κράτους, θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν, όσοι επιλέξουν αυτή την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, να συμμετάσχουν στην ιστορική πεζοπορική διαδρομή στα ορεινά του Νομού Καρδίτσας που διοργανώνουν το Δίκτυο Μουσείων και Συλλογών Νομού Καρδίτσας και η Πολιτιστική & Περιβαλλοντική Ομάδα «Οξυγόνο των Αγράφων».
Η δράση συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τελεί υπό την Αιγίδα της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η πεζοπορία περιλαμβάνει το πιο βατό και εύκολα προσβάσιμο τμήμα των πρώτων συνόρων του ελληνικού κράτους, το οποίο βρίσκεται στα όρια του νομού Καρδίτσας.
Αφορμή για το σχεδιασμό της διαδρομής αποτέλεσε το βιβλίο του Στέφανου Σταμέλλου, «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας» (εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, Αθήνα 2018), το οποίο οι δύο φορείς παρουσίασαν στο κοινό της Καρδίτσας τον Ιούνιο του 2022.
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, ο οποίος στηρίζει ενεργά το όλο εγχείρημα, «το βιβλίο είναι ένα αφήγημα, μια βιωματική περιγραφή ενός οδοιπορικού έντεκα ημερών στα πρώτα σύνορα του σύγχρονου ελληνικού κράτους με τα πόδια, μια κατάθεση ψυχής και μια μαρτυρία, προϊόν της αγάπης για το βουνό και την περιπέτεια. Σκοπό έχει να αναδείξει, έστω με αυτό τον τρόπο, τον ρόλο που έπαιξαν τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας στην περίοδο των πενήντα χρόνων, από το 1832 έως το 1881 – μια οριογραμμή που άλλαξε δραματικά τα δεδομένα και τις ισορροπίες στις περιοχές που χαράχτηκε – και τον ιδιαίτερο ρόλο της ληστοκρατίας στις πρώτες δεκαετίες της απελευθέρωσης. Σκοπό επίσης έχει να παρακινήσει τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση, να ασχοληθούν περισσότερο και να αναδείξουν αυτά τα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα της εποχής και την ίδια την οριογραμμή…».
Από τότε η ομάδα του «Οξυγόνου» έχει συντηρήσει και αποκαταστήσει αρκετά τμήματα του μονοπατιού των συνόρων και έχει τοποθετήσει προσωρινή σήμανση για την διευκόλυνση της δράσης. Η ιδέα να ασχοληθεί με τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας ξεπήδησε για το Δίκτυο Μουσείων μέσα από τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου με τίτλο «Ημιτελές ‘21», δράσης επιχορηγούμενης από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Ένα μέρος από το πλούσιο πολυμεσικό ιστορικό περιεχόμενο που επεξεργάστηκε για την περίοδο 1832-1881 θα συνοδεύει τους συμμετέχοντες μέσω qr-codes, τα οποία θα αποκωδικοποιούν με το κινητό τους στους έξι σταθμούς της διαδρομής.
Σκοπός των διοργανωτών είναι η πεζοπορία να μην προσφέρει μόνο επαφή με το φυσικό περιβάλλον αλλά και τον ιστορικό χώρο και χρόνο, ώστε να μετατραπεί σε ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία. Αντικείμενα, φωτογραφίες, αρχειακές πηγές, απομνημονεύματα και προφορικές πηγές θα συμμετέχουν σε αυτό το αφήγημα, απαντώντας σε ερωτήματα γύρω από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής τη συγκεκριμένη ιστορικά περίοδο.
Η διαδρομή της Κυριακής, η έχει μικρό βαθμό δυσκολίας και υπολογίζεται σε 9 χιλιόμετρα περίπου, έχει αφετηρία το ύψωμα Καραμανώλη και προορισμό τον Μπελοκομύτη. Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί στις 8.00 π.μ. από τη στάση των τουριστικών λεωφορείων δίπλα στο Δημαρχείο (οδός Μυρμιδόνων 2). Η εκτιμώμενη ώρα επιστροφής είναι 16.00 μ.μ. και περιλαμβάνει καφέ και στάσεις.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά: 6977394752 (Αντώνης Παπαδάκος), 6932605000 (Ξένια Παπαθανασίου), [email protected], [email protected].
Απαραίτητος εξοπλισμός: παπούτσια πεζοπορίας ή καλά αθλητικά, ρούχα κατάλληλα για την εποχή, σακίδιο πλάτης, γυαλιά ηλίου, καπέλο, αντηλιακό, νερό 1 lt., σνακ, μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά), καλή διάθεση (υποχρεωτικά!).
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω