Στην Εισαγγελία της Πάλμας στη Μαγιόρκα οδηγούνται το απόγευμα οι 12 συλληφθέντες βορειοαφρικανοί, οι οποίοι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οδήγησαν σε αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν με προορισμό την Τουρκία, προερχόμενο από το Μαρόκο. Ένας από τους επιβάτες προφασίστηκε διαβητικό κώμα και ο πιλότος της Air Arabia προσγείωσε το αεροπλάνο στη Μαγιόρκα προκειμένου ο ασθενής να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ο δικαστής θα είναι αυτός που θα κρίνει εάν οι δράστες θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους ή αν θα ληφθεί κάποιο άλλο είδος προληπτικού μέτρου.

Μέσω μιας ομάδας στο Facebook έγιναν όλες οι συνεννοήσεις ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Ο μόνος τρόπος για να μπει κανείς στην Ισπανία χωρίς νόμιμα έγγραφα δεν θα ήταν πλέον οι φουσκωτές βάρκες που θα κατέληγαν στα κρύα νερά του στενού του Γιβραλτάρ αλλά ένας νέος τρόπος σίγουρος και γρήγορος. Μία αεροπορική πτήση. Πώς όμως θα γινόταν πραγματικότητα κάτι τέτοιο;

Όλα τελικά έγιναν όπως τα είχαν προγραμματίσει. Η πτήση της Air Arabia από Καζαμπλάνκα για Ινσταμπούλ ήταν η ευκολότερη λύση καθώς η Τουρκία δεν απαιτεί βίζα από το Μαρόκο. 24 άτομα επιβιβάστηκαν με τα νόμιμα διαβατήρια τους με προορισμό την Τουρκία. Ενώ όμως το αεροπλάνο βρισκόταν στο ύψος της Μαγιόρκα ένας από τους επιβάτες που αποτελούσαν μέρος του σχεδίου, προφασίστηκε ότι υπέστη διαβητική κρίση με αποτέλεσμα ο πιλότος να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Πάλμα της Μαγιόρκα. Ο φερόμενος ως διαβητικός οδηγήθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της πόλης και εκεί διαπιστώθηκε ότι ήταν απόλυτα υγιής. Ο συνοδός του στο ασθενοφόρο το έβαλε στα πόδια αμέσως μόλις έφτασαν στο νοσοκομείο. Ο φερόμενος ως ασθενής συνελήφθη αμέσως μόλις πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα και ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν ακόμα στην πίστα του αεροδρομίου, οι επιβάτες οι οποίοι είχαν σχεδιάσει όλη την απόδραση ξεχύθηκαν στις πίστες του αεροδρομίου και άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση προσπαθώντας να περάσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του αεροδρομίου.

Το επεισόδιο που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οδήγησε σε παράλυση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Πάλμας στη Μαγιόρκα για τουλάχιστον τρεις ώρες και πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν και άλλες αναβλήθηκαν. Μέχρι αυτή την ώρα η αστυνομία έχει συλλάβει 12 από τους δράστες ενώ οι υπόλοιποι 12 αναζητούνται.

Η αστυνομία αναζητά τους διαφυγόντες και θεωρείται ότι δεν θα μπορέσουν να απομακρυνθούν πολύ αφού η Μαγιόρκα είναι νησί και αν δεν έχει οργανωθεί άλλος τρόπος διαφυγής τους τότε είναι θέμα ωρών η σύλληψή τους.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις Βαλεαρίδες Νήσους, Aina Calvo, τόνισε ότι «αυτό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Πάλμα είναι ένα πρωτοφανές γεγονός, το οποίο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν σε κανένα άλλο ισπανικό αεροδρόμιο».

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω