Με τη λάσπη και τα μπάζα μέχρι τα γόνατα, οι διασώστες προσπαθούσαν το Σάββατο να βρουν επιζώντες έπειτα από τις έντονες βροχές των μουσώνων που συνοδεύτηκαν από κατολισθήσεις εδάφους, καταρρεύσεις κτιρίων και πλημμύρες και προκάλεσαν τουλάχιστον 115 θανάτους στη δυτική Ινδία.
Σχεδόν 150.000 κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα και δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στα περίχωρα της Μουμπάι, του μεγαλύτερου οικονομικού κέντρου της χώρας και πρωτεύουσας του κρατιδίου Μαχαράστρα όπου καταγράφηκε σχεδόν το σύνολο των θανάτων.
Στη μικρή κοινότητα που βρίσκεται στην πλευρά του λόφου της Τάλιε, νότια αυτής της πόλης των είκοσι εκατομμυρίων ψυχών, μόνο δύο τσιμεντένια κτίρια εξακολουθούν να στέκουν όρθια όταν ένα κύμα λάσπης ισοπέδωσε μέσα σε μερικά λεπτά δεκάδες σπίτια δήλωσαν στο AFP αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής.
“Συνέβη τόσο γρήγορα”, δήλωσε ένας από αυτούς, ο Ντίλιπ Πάντεϊ. “Υπήρξε ένας ήχος και ολόκληρο το χωριό απλώς κατέρρευσε”.
Οι ομάδες διάσωσης επιχειρούσαν επί ώρες να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες όμως κατάφεραν μόνο να ανασύρουν από τα ερείπια άψυχα σώματα.
Ένα ρέμα, το Σαβιτρί, βγήκε από την κοίτη του, καθιστώντας πλήρως απρόσιτη διά της χερσαίας οδού την πόλη Μαχάντ οι κάτοικοι της οποίας αναγκάστηκαν να ανέβουν σε υψηλότερους ορόφους ή στις στέγες για να προστατευτούν.
Στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μαχαμπάλεσουαρ, περίπου 60 εκατοστά βροχής έπεσαν μέσα σε 24 ώρες έως το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.
Συνοικίες της Τσιπλούν, 250 χλμ από τη Μομπάι, βυθίστηκαν προχθές Πέμπτη κάτω από το νερό που έφθανε έως και τα έξι μέτρα.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μαχαράστρα, Ουντάχ Θάκερεϊ, είπε πως οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δυσκολεύονται να φθάσουν τις συνοικίες του δήμου αυτού λόγω της κατάστασης των δρόμων και των ζημιών που έχουν προκληθεί στις γέφυρες από τις πλημμύρες.
Το Πολεμικό Ναυτικό κινητοποίησε επτά ομάδες με φουσκωτές λέμβους καθώς και ειδικούς δύτες και ένα ελικόπτερο για να απομακρύνει τα θύματα των πλημμυρών.
Το έργο των ομάδων διάσωσης δυσχεραίνεται από τις κατολισθήσεις που μπλοκάρουν οδικούς άξονες, περιλαμβανομένου του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Μομπάι με την Γκόα, νοτιότερα.
Εξάλλου, στο κρατίδιο Γκόα σημειώθηκαν οι πιο σοβαρές πλημμύρες των τελευταίων 50 χρόνων, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.
Οι μουσώνες προκάλεσαν “τεράστιες ζημιές” αλλά όχι θανάτους, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Πραμόντ Σαουάντ.
“Οι άνθρωποι έχουν χάσει πρακτικά τα πάντα”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου της Γκόα Βισουατζίντ Ράνε, ο οποίος είπε πως τουλάχιστον 1.000 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Πλημμύρες σημειώθηκαν και στο κρατίδιο Καρνατάκα, επίσης στη νοτιοδυτική Ινδία, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 9.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, δήλωσαν επίσημοι αξιωματούχοι.
Η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία έθεσε πολλές περιοχές του κρατιδίου σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, λέγοντας πως οι κατολισθήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Στις καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων προστίθενται η κατάρρευση φραγμάτων που απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, γνωστοποίησε από την πλευρά της η κυβέρνηση του Μαχαράστρα.
Πλημμύρες και κατολισθήσεις είναι συχνές στην Ινδία στη διάρκεια της εποχής των μουσώνων (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) όπου συχνά καταρρέουν κτίρια έπειτα από μέρες βροχοπτώσεων χωρίς διακοπή.
Οι αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στη διάρκεια της νύχτας από την κατάρρευση ενός κτιρίου σε μια παραγκούπολη της Μουμπάι, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τον θάνατο 34 ανθρώπων από την πτώση τοίχου ως αποτέλεσμα κατολίσθησης.
Οι βροχές προκάλεσαν επίσης την πλημμύρα ενός κέντρου επεξεργασίας υδάτων, διακόπτοντας την παροχή νερού στις “περισσότερες συνοικίες της Μουμπάι”, ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές.
Η κλιματική αλλαγή εντείνει τα φαινόμενα των μουσώνων στην Ινδία, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για την Κλιματική Επίπτωση του Πότσδαμ.
Η έκθεση προειδοποιεί για τις πιθανές συνέπειες της εξέλιξης αυτής στην τροφοδοσία, τη γεωργία και την οικονομία σε μια χώρα που συγκεντρώνει τον πέμπτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP