“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή, θέτει αιφνιδίως σε δημόσια διαβούλευση έως στις 27 Φεβρουαρίου 2023 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και διερεύνηση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Το νομοσχέδιο αυτό δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που θέτει εν αμφιβόλου την ομαλή λειτουργία των ΔΕΥΑ”. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Λάρισας.

Και προσθέτει: “Σύμφωνα με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του νομοσχεδίου σχετικά με τις αρμοδιότητες της νέας αυτής αρχής, την σύνθεση και την λειτουργία της επέρχεται πλήρης κατάργησης των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των ΔΣ των ΔΕΥΑ καθώς και των Δημοτικών Συμβουλίων που τα ελέγχουν, δημιουργούνται αντικρουόμενες διατάξεις και ασάφειες, πιθανόν εσκεμμένα, οι οποίες επιδιώκουν να καταργήσουν ισχύουσες διατάξεις που αναφέρονται στον ν. 1069/80.

Για ποιο λόγο στο σχεδιασμό του νομοσχεδίου δεν μετείχαν θεσμικοί φορείς για τις ΔΕΥΑ, όπως είναι η Επιτροπή Καθοδήγησης ΥΠΕΝ – ΥΠΕΣ – ΥΠΑΝΕ – ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ – ΕΔΕΥΑ της Προγραμματικής Σύμβασης ολοκλήρωσης των υποδομών λυμάτων; Τι υποκρύπτει αυτή η βεβιασμένη ενέργεια από την κυβέρνηση; Η δικαιολογία για υποχρεωτική εφαρμογή Ευρωπαϊκών Οδηγιών είναι παραπλανητική. Οι υποχρεώσεις αναφέρονται ξεκάθαρα στους παρόχους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στη ρύθμιση εκ βάθρων της διαχείρισης του ύδατος. Η δεξιά κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του ξεπουλήματος στους μεγάλους.

Η δυνατότητα που δίνεται στην νέα ρυθμιστική αρχή να προτείνει συγχωνεύσεις υφιστάμενων ΔΕΥΑ που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα, θέτει σε κίνδυνο τις ΔΕΥΑ που λειτουργούν μέχρι και σήμερα χωρίς προβλήματα και αποτελούν πρότυπα Δημοτικών Επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των παρόχων ύδατος, είναι η υποστελέχωσή τους, καθώς και η μη αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους στις ΔΕΥΑ τα τελευταία δύο έτη.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να το χρησιμοποιήσει ως δούρειο ίππο για να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης του νερού. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές που αποσκοπούν στη διάλυση των ΔΕΥΑ και οδηγούν στη ιδιωτικοποίηση του νερού που είναι δημόσιο αγαθό. Να θυμίσουμε ότι στο καιρό της κρίσης το νερό είναι το μοναδικό αγαθό, στο οποίο δεν υπήρξε αύξηση.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου «δούρειου ίππου».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω