Θραύση στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάνουν οι κούκλες – μινιατούρες που φτιάχνει η Βάσω Τζίμα από πολυμερικό πηλό και είναι «ντυμένες» με τις πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές της πατρίδας μας.
Η δημιουργός τους, με καταγωγή από την Λάρισα, μιλά αποκλειστικά στο newsbreak για την ενασχόλησή της, πώς αναπτύχθηκε η σχέση αγάπης που έχει με τον πηλό, τις δημιουργίες της και την μοναδική σειρά που «μυρίζει» έντονα Ελλάδα.
Η αρχή
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα. Ασχολήθηκα από μικρή με τη ζωγραφική, με όνειρο να γίνω μεγαλώνοντας πότε ζωγράφος, πότε σχεδιάστρια μόδας, πότε γραφίστρια. Τελικά σπούδασα αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από όπου αποφοίτησα το 2010. Με τον πηλό ασχολούμαι ερασιτεχνικά από το 2009 και επαγγελματικά από το 2020, οπότε και δημιουργήθηκε το “Clayland Studio”», αναφέρει αρχικά η κ. Τζίμα.
Και συνεχίζει:
«Η σχέση μου μου τον κλασικό πηλό κρατά από τα παιδικά μου χρόνια, μια και μεγάλωσα στο εργαστήρι κεραμικής του πατέρα μου! Ωστόσο ο πολυμερής πηλός μου ήταν άγνωστος μέχρι το 2009, οπότε έπεσε τυχαία στα χέρια μου ενώ ακόμη σπούδαζα. Με τις συμφοιτήτριές μου φτιάχναμε αρχικά χάντρες και σκουλαρίκια, αλλά στην πραγματικότητα, ο λόγος που ασχολήθηκα με τον πηλό δεν ήταν για να φτιάχνω και να φοράω τα κοσμήματά μου. Μου άρεσε απλά η διαδικασία, η μαγεία του να δίνεις εύκολα, με ένα απλό πλάσιμο, σχήμα σε κάτι άμορφο. Αυτό που θαύμαζα από μικρή παρακολουθώντας τον πατέρα μου στον τροχό».
Οι δημιουργίες της είναι κουκλίτσες-μινιατούρες ως μενταγιόν και διακοσμητικές φιγούρες.
«Πέρασα από όλα τα στάδια που περνάει ένας καλλιτέχνης του πηλού, για καιρό ασχολήθηκα και με το γεωμετρικό τρισδιάστατο κόσμημα, αλλά συχνά ο δρόμος σου καθορίζεται και από την ανταπόκριση που εισπράττεις. Υπάρχει κοινό που αγαπάει πολύ τα πιο “κλασικά” μου κοσμήματα, σκουλαρίκια με μικροσκοπικά μπουκέτα, για παράδειγμα. Αλλά οι κουκλίτσες, σε όποια μορφή, είτε ως κόσμημα είτε ως διακοσμητική φιγούρα είτε ως μέρος ευρύτερης παράστασης σε κάδρο, μονοπωλούν το ενδιαφέρον και αποτελούν το κυρίως αντικείμενο της δουλειάς μου».
Οι παραδοσιακές φορεσιές
Όταν η κουβέντα έρχεται στις μοναδικές μινιατούρες με τις παραδοσιακές φορεσιές η Βάσω Τζίμα λέει:
«Η σειρά με τις παραδοσιακές φορεσιές προέκυψε αρχικά όπως και οι περισσότερες δημιουργίες μου, από μια παραγγελία. Αυτό συνέβη αρχικά το 2020 μέσω του καταστήματός μου στο Etsy και αφορούσε ένα ζευγάρι Κρητικών που έφτιαξα για μια κυρία που ζει στο Michigan, με ελληνική καταγωγή βεβαίως! Στο διάστημα που ακολούθησε προέκυψαν ακόμη 3-4 παραγγελίες αλλά μέχρι εκεί.
Όταν, όμως, πριν κάποιους μήνες, ανέλαβα (και πάλι κατόπιν παραγγελίας) να φτιάξω μια μικρή Καραγκούνα, η απήχηση ήταν τεράστια και αποφάσισα ότι είχε έρθει η ώρα να εστιάσω σε κάτι που μου αρέσει πραγματικά. Και αυτό είναι τα ρούχα. Είτε ρούχα εποχής, είτε θεατρικά κοστούμια, είτε παραδοσιακές φορεσιές, πάντα ήθελα οι κουκλίτσες μου να έχουν ιδιαίτερα ρούχα! Οι παραδοσιακές φορεσιές αποτελούν πρόκληση, υπό αυτό το πρίσμα, με όλη τους την ποικιλομορφία. Άλλωστε τις αγαπώ πολύ και για άλλους λόγους, εφόσον τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με τον παραδοσιακό χορό και έτσι ήρθα σε πιο στενή επαφή με το παραδοσιακό στοιχείο».
Όπως εξηγεί, «η επιλογή της εκάστοτε περιοχής/φορεσιάς δεν έγινε από μένα! Οι κούκλες που προέκυψαν ήταν υλοποιημένες οι επιθυμίες-παραγγελίες των ανθρώπων που παρακολουθούν τη δουλειά μου».
Οι περιοχές που έχει φτιάξει μέχρι στιγμής (ή που ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας: Θεσσαλία (Καραγκούνα), Ήπειρος (Μέτσοβο, Ζαγόρι, Ιωάννινα) και Βόρεια Ήπειρος (Δερόπολη), Μακεδονία (Κοζάνη, Καστοριά, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Δρυμός Θεσσαλονίκης), Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος (Άργος, Μάνη), Νησιά Αιγαίου (Αμοργός, Σέριφος, Κάλυμνος) και Πόντος.
Ο ενθουσιασμός της κ. Τζίμα όταν μιλά για την σειρά αυτή δεν κρύβεται!
«Είναι ίσως η πρώτη φορά, στα χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με τον πηλό,που πέρασε από το νου μου η ιδέα ότι βρήκα αυτό στο οποίο θέλω να εξειδικευτώ και να αφοσιωθώ. Η παράδοση είναι ανεξάντλητη και η φορεσιά, όπως είπα ήδη, είναι ιδανικό αντικείμενο για μένα που είχα πάντα ιδιαίτερη αγάπη για την κατασκευή κοστουμιών. Οπότε σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια και ίσως – γιατί όχι; – και με την ξένη παράδοση».
Η ανταπόκριση του κόσμου για τις μινιατούρες με τις φορεσιές είναι πολύ μεγάλη και συγκινητική, σημειώνει, και δεν περιορίζεται στα στενά όρια της χώρας μας!
«Πολλοί με προσεγγίζουν απλά για να πουν μια καλή κουβέντα, να μοιραστούν μια φωτογραφία με τη φορεσιά του τόπου τους. Φαίνεται πως είναι ένα αντικείμενο που αγγίζει πολύ κόσμο και σε μεγάλο ηλικιακό φάσμα. Στις νεότερες ηλικίες συναντώ κυρίως άτομα που ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό. Πιστεύω πως κι εγώ δε θα είχα εμπλακεί τόσο συναισθηματικά με το αντικείμενο αν προέκυπτε πριν δύο χρόνια, πριν ξεκινήσω το χορό. Έχουν σταλεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Βέλγιο.»
Η σκληρή δουλειά
Η Βάσω Τζίμα αναφέρει πως για μια μόνο μινιατούρα η δουλειά είναι σκληρή και απαιτητική.
«Μία παραγγελία απαιτεί αρκετό χρόνο πριν την υλοποίηση, καθώς μια διεξοδική συζήτηση με τον πελάτη είναι απαραίτητη για να καταλάβω τι ακριβώς θέλει και για να μπορέσω κι εγώ να είμαι σαφής ως προς το τι είναι εφικτό και τι όχι. Ο χρόνος κατασκευής εξαρτάται από την εκάστοτε δημιουργία. Μια κουκλίτσα-μενταγιόν απαιτεί από τρεις μέχρι τέσσερις ώρες, συμπεριλαμβανομένων των ψησιμάτων τα οποία είναι πολλά. Μια κουκλίτσα γίνεται τμηματικά, με πολλά ενδιάμεσα ψησίματα, ώστε να “ασφαλίσω” ό,τι έχω φτιάξω και να μην το καταστρέψω στην πορεία ενώ το κρατάω στα χέρια μου. Σταδιακά προσθέτω κομμάτια, ξαναψήνω και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο! Οι μεγαλύτερες κατασκευές απαιτούν περισσότερο χρόνο, οπότε μια διακοσμητική φιγούρα μεγέθους 10-12 εκ. απαιτεί από 6 έως 8 ώρες, ανάλογα την πολυπλοκότητα και τις λεπτομέρειες».
Όπως δηλώνει σχετικά με την ενασχόλησή της επαγγελματικά με τον πηλό της δίνει μεγάλη χαρά αλλά της την «κλέβει» κιόλας! «Ξεκινάς νομίζοντας πως απλά θα είσαι μόνη στο εργαστήρι σου και θα δημιουργείς μέρα νύχτα, αλλά στην πράξη υπάρχουν δεκάδες πράγματα που σε αποσπούν από αυτό: έρευνα, παραγγελίες, φωτογράφιση, προώθηση, ενασχόληση με τα social ή το διαδικτυακό κατάστημα, επικοινωνία με τους πελάτες, voucher, εκτελωνισμοί, αποστολές».
Καταλήγοντας, η κ. Τζίμα αναφέρει για τα επόμενα σχέδια της:
«Πέρα από το να διευρύνω τη συλλογή με τις παραδοσιακές φορεσιές, εντάσσοντας και άλλες χώρες (αυτή τη στιγμή έχω στα σκαριά δυο παραγγελίες για φορεσιές από την Αρμενία και την Τρανσυλβανία), θα ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθώ με το κοστούμι παράστασης, το τσίρκο ειδικά ως θεματολογία με ενδιαφέρει πολύ!».
Τις δημιουργίες της Βάσως Τζίμα μπορείτε να τις βρείτε σε Instagram και Facebook στον λογαριασμό «Clayland Studio».
Πηγή: newsbreak.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις