Μέχρι πρόσφατα, το ASMR ήταν ο τρίτος συχνότερος όρος αναζητήσεων στο YouTube.

Τα video που δίνει η σχετική αναζήτηση ξεπερνούν σε αριθμό τα 10.000.000. Τι είναι το ASMR; Είναι τα αρχικά του Autonomous Sensory Meridian Response ή, για να το πούμε και στα ελληνικά, της Αυτόνομης Αισθητήριας Ανταπόκρισης Μεσημβρινών.

Μέσα από συγκεκριμένα οπτικά και κυρίως ακουστικά ερεθίσματα προξενείται ένα αίσθημα χαλάρωσης και απόλαυσης. Είναι αυτό το χαρακτηριστικό «μυρμήγκιασμα» που νιώθουμε στα μαλλιά και στη συνέχεια επεκτείνεται στο πίσω μέρος του λαιμό και έπειτα στο πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως, τα ερεθίσματα αυτά είναι το ψιθύρισμα, αλλά και οι καθαροί και ευκρινείς ήχοι που παράγουμε όταν κάνουμε απλές, αργές και μαλακές κινήσεις, όπως για παράδειγμα όταν τρώμε αργά μια τροφή ή χτυπάμε τις άκρες των δαχτύλων μας πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια.

Τι είναι τα ASMR videos;

Τα ASMR videos προσφέρουν τέτοιες ασυνήθιστες εμπειρίες ενεργοποιώντας τις αισθήσεις μας και κεντρίζοντας την προσοχή μας. Οι πρώτοι ASMR artists άρχισαν να ανεβάζουν τα videos τους στο YouTube το 2009 με 2010 και έκτοτε το συγκεκριμένο είδος έχει γίνει viral επειδή ακριβώς πολλοί άνθρωποι όταν τα παρακολουθούν νιώθουν ότι χαλαρώνουν και γεμίζουν από μια αίσθηση ευφορίας.

Πώς λειτουργούν;

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν ενεργοποιείται σε όλους τους ανθρώπους το ASMR ούτε ενεργοποιείται με τα ίδια ερεθίσματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια ερεθίσματα που αναφέρονται πολύ συχνά, με τον ψιθυριστό τόνο της ομιλίας και την κατανάλωση τροφών να είναι ίσως τα πιο διαδεδομένα. Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι να δούμε το ερέθισμα, αλλά να το ακούσουμε και έτσι να ενεργοποιηθεί το ASMR. Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η ασυνήθιστη αίσθηση που προκύπτει από την ενεργοποίηση του ASMR συνδέεται με την αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματά μας, την ικανότητα ενσυναίσθησης και την ανάπτυξη φιλικών συμπεριφορών. Το ASMR ενεργοποιεί με τη σειρά του νευρώνες που σχετίζονται με τους κοινωνικοσυναισθηματικούς δεσμούς και νιώθουμε ότι έτσι ερχόμαστε πιο κοντά με τους άλλους. Παράλληλα, μας χαλαρώνει καθώς ρίχνει τους καρδιακούς μας παλμούς διότι αυτά τα ακουστικά ερεθίσματα γίνονται αντιληπτά από τον εγκέφαλό μας ως μη απειλητικά.

Ένα ασυνήθιστο ASMR video, όπως εσύ

Πώς όμως εφαρμόζονται όλα τα παραπάνω στην πράξη; Το ASMR video του PULZE με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο ηθοποιό Μελέτη Ηλία αποτελεί την ιδανική αφορμή για να δούμε τι συμβαίνει, όταν τα ασυνήθιστα videos συνδέονται με την ασυνήθιστη εμπειρία απόλαυσης που προσφέρει η συσκευή θέρμανσης καπνού PULZE. Κινητοποιώντας όλες μας τις αισθήσεις, ο Μελέτης περιγράφει χαμηλόφωνα και καθαρά την ασυνήθιστη εμπειρία απόλαυσης του PULZE, αξιοποιώντας μια σειρά από ήχους. Πρόκειται για μια εμπειρία ασυνήθιστα κομψή, την οποία ήδη απολαμβάνεις από τον απαλό και γοητευτικό ήχο του unboxing της συσκευασίας. Μια εμπειρία ασυνήθιστα πρακτική, καθώς μας προσφέρει έως 20 χρήσεις με 1 φόρτιση, αλλά και για μια εμπειρία ασυνήθιστα διακριτική που «ακούγεται» στον απαλό βόμβο της δόνησης κατά την επιλογή έντασης της γεύσης ανάμεσα στα δύο διαφορετικά επίπεδα θέρμανσης του καπνού, στο επίπεδο Standard και στο Eco, ανάλογα με την γευστική εμπειρία που προτιμάς, πλούσια ή ήπια. Μια εμπειρία με λιγότερη μυρωδιά την οποία ο Μελέτης μάς τη μεταφέρει παράγοντας καθαρούς και ευχάριστους ήχους: βάζει κρασί σε ένα ποτήρι, ακούει τις σταγόνες του καφέ να πέφτουν καθώς φιλτράρονται, παίζει με ένα μεταλλικό παιχνίδι κ.α.

Και τώρα πάτα play.

Κατηγορίες ASMR περιεχομένου

Πριν αρχίσεις να το αναζητείς σε Spotify και YouΤube, καλό είναι να γνωρίζεις ποιες είναι οι δημοφιλέστερες κατηγορίες του είδους. Η πιο συνηθισμένη είναι αυτή που περιλαμβάνει ήχους αντικειμένων, όπως δηλαδή του video του PULZE που παρακολουθήσαμε προηγουμένως. Επίσης δημοφιλής κατηγορία είναι και εκείνη που προκαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα. Σε αυτή την περίπτωση ο ASMR artist αφηγείται κάτι αργά και με ψιθυριστή φωνή. Θυμήσου ξανά τον Μελέτη, τον τόνο και το ρυθμό του λόγου του καθώς μιλούσε για την ασυνήθιστη εμπειρία του PULZE.

Η απόλαυση δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Είτε μιλάμε για την απόλαυση που προσφέρει ένα ASMR video είτε για την γευστική εμπειρία θέρμανσης καπνού που προσφέρει το PULZE. Μια εμπειρία ασυνήθιστα κομψή, ασυνήθιστα διακριτική και ασυνήθιστη σε κάθε επίπεδο επειδή ακριβώς καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των ενήλικων καπνιστών. Η εμπειρία του PULZE είναι ασυνήθιστη…όπως εσύ.

ΠΗΓΗ

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘1222033684628167’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

Περισσότερα Εδω