Το Λαϊκό μετατρέπεται σε «νοσοκομείο αναφοράς» όσον αφορά τις προσπάθειες που γίνονται στο ΕΣΥ για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Με συγκεκριμένα έργα και δράσεις το πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχει θέσει ως στόχο την αξιοποίηση σύγχρονων «πράσινων» εργαλείων για την αναβάθμιση των υποδομών του, προς όφελος των ασθενών, του προσωπικού, με ταυτόχρονη σημαντική εξοικονόμηση πόρων. «Οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του προσωπικού του Νοσοκομείου σε συνδυασμό με σύγχρονα έργα, καθιστούν το ΓΝΑ Λαϊκό ως “νοσοκομείο αναφοράς” για το Δημόσιο Τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του ΓΝΑ «Λαϊκό» Θεοφάνης Ροΐδης.
Ειδικότερα, με αφορμή και την ιδιαίτερα επιτυχημένη διανοσοκομειακή επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο «Φαίδων Φέσσας» του Νοσοκομείου σε σχέση με την κλιματική κρίση, ο κ. Ροΐδης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «Όλα τα Νοσοκομεία βρίσκονται υπό πίεση και θα πρέπει να θωρακιστούν και απέναντι σε αυτή την απειλή που θα προκαλέσει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες».
Μάλιστα, όπως είπε, ως ΓΝΑ «Λαϊκό» «δουλεύουμε εντατικά και καταφέραμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τη μελέτη και κατασκευή του έργου για την Ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκατομμυρίων».
Και πρόσθεσε ότι: «Το έργο περιλαμβάνει δημιουργία θερμοπροσόψεων σε όλα τα κτίρια του Νοσοκομείου, αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών με νέα σύγχρονης τεχνολογίας led, αντικατάσταση ενεργοβόρου κλιματισμού και παλαιού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ενώ, το ετήσιο οικονομικό όφελος υπολογίζεται τουλάχιστον σε 363.515 ευρώ».
Σύμφωνα πάντα με τον διοικητή του ΓΝΑ «Λαϊκό»: «Η κλιματική κρίση θέτει σημαντικές απειλές για την ανθρώπινη υγεία, επιδεινώνει τις υφιστάμενες ανισότητες και απειλεί να καταστρέψει όσα θετικά κατάφερε η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ακόμη και οι ανεπτυγμένες χώρες βιώνουν την κλιματική αλλαγή έντονα καθώς αυξάνονται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το επίπεδο της θάλασσας και η συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών συνθηκών».
Συνεπώς, όπως τόνισε: «Η παγκόσμια υγεία έχει ήδη επηρεαστεί και οι επιπτώσεις αναμένεται να αυξηθούν καθώς η μεταβλητότητα του κλίματος και η αλλαγή συνεχίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος δικός μας σε κάθε περίπτωση είναι να θέσουμε το Λαϊκό Νοσοκομείο στην πρωτοπορία των προσπαθειών που γίνονται για τη θωράκιση των υποδομών μας απέναντι στην κρίση που βιώνουμε, προς όφελος όλων και πρωτίστως των ασθενών, του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος».
Απ’ την πλευρά της η Θεώνη Ζούγκου, διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, και πρόεδρος της ημερίδας δήλωσε: «Οι νοσηλευτές καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι και πρέπει να διαχειριστούν μείζονα ζητήματα περιβαλλοντικής υγείας και ποιότητας του περιβάλλοντος, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης».
Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία EU Climate Pact με μέλος της, την Ελευθερία Εμφιετζή, προϊσταμένη του τμήματος της Κεντρικής Αποστείρωσης, σε συνεργασία με τη Διοίκηση κατάφερε να διοργανώσει με ιδιαίτερη επιτυχία την ημερίδα με τίτλο: «Οι Νοσηλευτές ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή» με σημαντικούς ομιλητές προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες υγείας στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σύμφωνα με την κα Ζούγκου: «Είναι εμφανές ότι τόσο το Λαϊκό νοσοκομείο και κατ’ επέκταση τα Ελληνικά Νοσοκομεία μπορούν με αναλάβουν δράσεις προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Όπως είπε: «Μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως το “εξοικονομώ” μπορεί να επιτευχθεί ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Δράσεις όπως η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων, των κλιματιστικών , των παλαιών ενεργοβόρων λαμπτήρων έχουν ήδη δρομολογηθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο».
Ενώ οδηγίες όπως: «κλείνουμε τα φώτα», «κλείνουμε τους υπολογιστές», «δεν εκτυπώνουμε», μπορούν εύκολα και με μηδενικό κόστος να εφαρμοσθούν.
Από την κα Ζούγκου τονίστηκε η μεγάλη σημασία της κυκλικής οικονομίας ξεκινώντας από τη σωστή διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων. Τα υλικά συσκευασίας, τα κενά μελανοδοχεία, ο φθαρμένος ιματισμός κά μπορούν να ανακυκλωθούν. Ενώ, η συλλογή των οργανικών αποβλήτων σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και η μετέπειτα επεξεργασία τους έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία λιπασμάτων.