Η 3η δόση επαναφέρει σε ψηλή θέση την αρχική άμυνα κάθε οργανισμού έναντι του ιού SARS, επεσήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.
Όπως ανέφερε, έχουν γίνει πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα με διαφορετική μεθοδολογία, τα αποτελέσματα των οποίων συγκλίνουν.
Σύμφωνα με αυτά, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις 25 εβδομάδες, στο εξάμηνο δηλαδή, μετά από εμβολιασμό με 2 δόσεις έναντι της Όμικρον είναι στο 35% ενώ για τη Δέλτα ήταν 64%.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο βδομάδες μετά την χορήγηση 3ης δόσης για την «Ο» είναι 76%, ενώ για τη «Δ» υπερέβαινε το 90%, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Κατά συνέπεια, «η συνεχής προσέλευση για τον εμβολιασμό μικρών και μεγάλων θα συμβάλλει ώστε οι μέρες των Χριστουγέννων να φέρουν τα δώρα που επιθυμούμε, αγάπη, συμφιλίωση, παρηγοριά, υγεία και ελπίδα για το μέλλον», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.
Νωρίτερα, αναφερόμενη στα δεδομένα που μόλις πριν από 48 ώρες δημοσιεύτηκαν από το CDC για την ασφάλεια των εμβολίων στις ηλικίες 5-11 ετών, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι μέχρι τις 10/12 στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί 7.141.428 δόσεις εμβολίου Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών. Η 1η δόση είχε χορηγηθεί σε 5.126.642 παιδιά και η 2η σε 2.014.786.
Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία των παιδιών ήταν 9 ετών, ενώ στο 97% των περιπτώσεων οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν μη σοβαρές.
Οι 5 συνηθέστερες αντιδράσεις από το εμβόλιο ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε ότι οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν κατά τι συχνότερες με τη 2η δόση του εμβολίου, αλλά ήπιες και παροδικές ανεξάρτητα από τη δόση.
Λιγότερο από 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από 1% ζήτησαν τη συμβουλή γιατρού.
Στο σύνολο παρατηρήθηκαν 8 περιπτώσεις που πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, 4 σε αγόρια 4 κορίτσια.
Τα έξι από τα περιστατικά ήταν μετά από τη 2η δόση.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν ταχύτατα με πλήρη αποκατάσταση παιδιού.
Άρα, «η συχνότητα της, περίπου, 1 περίπτωσης στο εκατομμύριο, μυοκαρδίτιδας, επιβεβαιώνει την τοποθέτηση ότι η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια είναι υπαρκτή αλλά σπάνια», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Πηγή: ΕΡΤ1