Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος», θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα στο «Ασκηταριό» του οσιομάρτυρα Αγίου Δαμιανού του Νέου στην Ανατολή Αγιάς, το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου.

Η Θεία λειτουργία γίνεται για τον εορτασμό της μνήμης του οσιομάρτυρα Αγίου Δαμιανού του Νέου, ιδρυτή και κτήτορα του Ασκητηρίου και της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής. Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στο πλάτωμα λίγο πριν το ασκηταριό από τον ιερέα του χωριού πρωτοπρεσβύτερο π. Ρίζο Κομήτσα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος», με σκοπό να τιμηθεί ο Άγιος Δαμιανός ως ιδρυτής και κτήτορας δύο σημαντικών εκκλησιαστικών μνημείων της περιοχής, δηλαδή του Ασκηταριού και της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής, η ύπαρξη των οποίων χρονολογείται από το έτος 1550 μ.Χ.

Ο Βίος του Αγίου Δαμιανού

Ο Άγιος Δαμιανός γεννήθηκε στο Ρίχοβον της Καρδίτσας περί το 1510. Σε νεαρή ηλικία πήγε στο Αγιον ΄Ορος. Ακολούθησε την ασκητική ζωή και ως δόκιμος μοναχός αναχώρησε από το Άγιο Όρος και κινήθηκε στα μέρη της Δευτέρας Θετταλίας, τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και τα Άγραφα, κηρύσσοντας στους υπόδουλους Έλληνες.

Στο Κίσσαβο κατέφυγε διωκόμενος και εκεί δημιούργησε την Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Σε μια από τις διαδρομές του προς τον Κίσσαβο – κοντά στο χωριό Βουλγαρινή – τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και τον φυλάκισαν. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1568, απαγχονίσθηκε στη Λάρισα, κάηκε το νεκρό σώμα του και η στάχτη σκορπίστηκε στον ποταμό Πηνειό.

Το Ασκηταριό

Ο χώρος του σπηλαίου και η περιοχή της Σελίτσανης – Ανατολής, αποτελούν μέρος μοναστικού κέντρου, το επονομαζόμενο «΄Ορος των Κελλίων» όπου, σύμφωνα με πηγές, αναπτύσσεται ο μοναχισμός από τον 9ο μέχρι τον 14ο αιώνα. Το Ασκηταριό βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σελίτσανης – Ανατολής, και συγκεκριμένα στη θέση «Δογατζή». Είναι διαμορφωμένο σε φυσικό κοίλωμα στη βάση ενός μεγάλου βράχου. Ο εσωτερικός χώρος απαρτίζεται από ένα μικρό κελί και ένα ιδιαίτερα μικρό ναό.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω