Λίγο το αποτέλεσμα της τελευταίας κάλπης των ευρωεκλογών, λίγο η διαρκής δημοσκοπική ατονία της Νέας Δημοκρατίας μετά από αυτές, αλλά και τα άλυτα προβλήματα της κοινωνίας, έριξαν το τελευταίο διάστημα μπόλικο νερό στον μύλο της εσωστρέφειας και του εσωκομματικού παρασκηνίου στο κυβερνών κόμμα.

Η πλέον εμφατική εκδήλωση εντός της «γαλάζιας» πολυκατοικίας, ενός δημόσιου προβληματισμού για το κυβερνητικό έργο, ήταν η παρέμβαση 11 βουλευτών της Ν.Δ., μεταξύ αυτών και του Λαρισαίου Μάξιμου Χαρακόπουλου, με την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια που εξακολουθούν να αποτελούν θηλιά στο λαιμό χιλιάδων νοικοκυριών. Βέβαια θα μπορούσε κανείς να πει πως οι «11» κυριολεκτικά παραβίασαν ανοιχτές θύρες, καθώς τα πάθη του υπερδανεισμού δυστυχώς δεν γιατρεύτηκαν κατά τη δεκαετή μνημονιακή περιπέτεια. Όμως και μόνον το γεγονόνς πως το πρόβλημα βγήκε «πάνω από το χαλί», μόνον απαρατήρητο δεν πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το εσωκομματικό σκηνικό στην «γαλάζια» παράταξη εστιάζει – σύμφωνα με ομοβροντία δημοσιευμάτων κεντρικών μέσων – στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον βουλευτή Μάριο Σαλμά. Όχι όμως με αφορμή την ερώτηση που και ο κ. Σαλμάς συνυπέγραψε, όντας ένας εκ των “11”, αλλά με μία χρόνια ανοιχτή κόντρα που ο τελευταίος είχε ανοίξει, ακόμη και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο μάλιστα δεν είχε διστάσει να ασκήσει δριμεία δια ζώσης κριτική και μάλιστα στον ενικό λέγοντας πως «ασκεί πολιτική για τους λίγους και ότι το επιτελικό κράτος είναι αυτός και πέντε φίλοι του»!

Η περίπτωση του κ. Σαλμά λοιπόν κατά κοινή παραδοχή είναι ιδιάζουσα, αφού έχει συνειδητά ανοίξει πολλαπλά μέτωπα με την ηγεσία του κόμματος στο οποίο ανήκει: Είτε πρόκειται για τις καταγγελίες του για διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, είτε για την κριτική που άσκησε στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε για το ότι ζήτησε επίμονα να γίνει εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, είτε… είτε…

Οι αφορμές που έδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσαν να γεμίσουν ακόμη αρκετές σειρές στο ρεπορτάζ. Οπότε η πρόσφατη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, αποτέλεσε ξεκάθαρα τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ώθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον παραπέμψει στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου ερμηνεύουν όλα τα παραπάνω ως υστεροβουλία και όχι ως θεμιτή πολιτική κριτική.

Είναι όμως αυτή η πρωθυπουργική απόφαση και ένα πολιτικό μήνυμα προς κάθε επίδοξο εντός των τειχών αντιφρονούντα; Πώς θα αντιδράσουν όμως οι «11» μετά από αυτή τη διαφαινόμενη καρατόμηση ενός εξ’ αυτών; Από το περιβάλλον του Λαρισαίου Μάξιμου Χαρακόπουλου ξεκαθαρίζουν πως η πρωτοβουλία για τα κόκκινα δάνεια υπήρξε απότοκο μίας ισχυρής κοινωνικής πίεσης που δέχονται οι βουλευτές και που πλέον δε μπορεί να απορροφηθεί, μετά από πέντε χρόνια κυβερνητικής θητείας.

Στο δε, ερώτημα αν η σκλύρηνση της στάσης του κ. Μητσοτάκη θα οδηγήσει σε αλλαγή του στρατηγικού πλάνου των «11» παρέπεμπαν στην πρόσφατη – προ ολίγων ημερών – δήλωση του κ. Χαρακόπουλου στο «Βήμα». Εκεί όπου ξεκαθάρισε ότι «ότι αποστολή του βουλευτή είναι να μεταφέρει τα προβλήματα του πολίτη», για να προσθέσει με νόημα ότι «θα υπάρξουν και νέες κοινές ερωτήσεις».

Το μήνυμα και από δύο πλευρές εκπέμπεται με σαφήνεια κι ένα ενδεχόμενο σοβαρό πολιτικό “ατύχημα” μόνον ως απίθανο σενάριο δε μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί. Το επόμενο επεισόδιο αναμένεται να εκτυλιχθεί σήμερα Δευτέρα, καθώς στις 12 το μεσημέρι έχει οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ. Το ερώτημα της άλλης πλευράς βέβαια απολύτως καίριο: Πόσους βουλευτές έχει την πολυτέλεια να διαγράφει κάθε χρόνο ένας πρωθυπουργός;

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω