Αυξήσεις των μεροκάματων, καλύτερες συνθήκες εργασίας με μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, καθώς και αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων απαίτησαν οι Λαρισαίοι οικοδόμοι από την πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το πρωί της Τετάρτης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδομών & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Λάρισας κ. Δημήτρης Τζιμούλης «με τη σημερινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίησή μας επιβεβαιώνουμε στην πράξη την απόφασή μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε. Όσο χρειαστεί θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, «με νύχια και με δόντια», μέχρι να φέρουμε αποτελέσματα.

Θέλουμε μεροκάματα να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των οικογενειών μας, να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη ακρίβεια, τις συνεχείς ανατιμήσεις που μας αφήνουν με άδειες τσέπες.

Δεν γίνεται να αμειβόμαστε με μεροκάματο της προηγούμενης δεκαετίας όταν η ακρίβεια έχει πάει στο Θεό!

Η ψαλίδα άνοιξε πολύ και είναι εις βάρος μας. Βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια παρόλο που τώρα η δουλειά στον κλάδο «είναι στο φουλ».

Βλέπουμε από πρώτο χέρι ότι και στην ανεργία και τώρα, με τις μηχανές της ανάπτυξης στον κλάδο «στα κόκκινα», τα προβλήματα μας, αντί να μειώνονται, πολλαπλασιάζονται και οξύνονται.

Γι’ αυτό έχουμε βάλει στόχο και αγωνιζόμαστε για αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα και υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε μια σειρά μεγάλα εργοτάξια και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

… Ζητάμε να κηρυχθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική. Για να λιγοστέψουν «τα παράθυρα» που αξιοποιούν οι μεγαλοεργοδότες για να θησαυρίζουν στις πλάτες μας.

Ζητάμε να αναγνωριστούν και να μας δοθούν τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα, γιατί δουλέψαμε και ένσημα δεν πήραμε. Γιατί κυβέρνηση, ΕΦΚΑ και εργοδότες, μας θέλουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, με τη δική μας δουλειά να κάνουν αυτοί τα παιχνίδια τους, να χρηματοδοτούν τις μπίζνες και τα κέρδη τους.

Οι οικοδόμοι είναι ίσως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΕΦΚΑ. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε ένσημα για να βγούμε στη σύνταξη.

Είναι εξοργιστικό, να μας λένε οι κυβερνώντες ότι δεν μπορούν να μας δώσουν τα ένσημά μας γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν νομικά προβλήματα που υπάρχουν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν μπορεί τίποτα να ακυρώσει ότι κάθε μέρα δουλειάς είναι και μέρα ασφάλισης.

Είναι ακόμη πιο εξοργιστικό, ότι ακόμη και τώρα που υποκριτικά γίνεται συζήτηση για έλλειψη εργατικών χεριών στις κατασκευές, οι οικοδόμοι να κολλάνε τις μισές μέρες ένσημο.

Στην πραγματικότητα, αν κυβέρνηση και κατασκευαστές ενδιαφέρονταν πραγματικά για εργατικά χέρια στις κατασκευές τότε αυτά τα εργατικά χέρια πρέπει:

· Να παίρνουν μεροκάματο αξιοπρεπές.
· Να έχουν κάθε μέρα ένσημο.
· Να δουλεύουν 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο, με ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για να μην σκοτώνονται. Το 2023 σκοτώθηκαν 23 συνάδελφοί μας και «δεν ιδρώνει το αυτί» κανενός υπεύθυνου.
· Για να δουλέψουν εργαζόμενοι στις κατασκευές πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική σύμβαση και όχι ο κάθε «αεριτζής» να πληρώνει όπως θέλει, παρακάμπτοντας ακόμη και αυτούς τους αντεργατικούς νόμους που υπάρχουν.
· Να μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα.

Εδώ και τώρα, απαιτούμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουμε από το υπουργείο Εργασίας για:

· Κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως υποχρεωτικής.
· Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια των ασφαλισμένων μετά την 1/1/1993.

… Συνεχίζουμε το δρόμο του αγώνα με την απεργία στις 28 Φλεβάρη. Θα βρεθούμε όλοι μαζί, γιατί έχουμε ένα μεγάλο καθήκον, να αγωνιστούμε για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.»

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω