Η FIBA έπραξε το αδιανόητο στο πρόγραμμα των διεθνών διοργανώσεων, αφού προγραμμάτισε παράθυρο για το Παγκόσμιο κύπελλο του 2023, δύο ημέρες πριν το τζάμπολ του Eurobasket 2022.

Τα «παράθυρα» για το Παγκόσμιο Κύπελλο:

1ο 22-30/11/2021

2ο 21/2-1/2/2022

3ο 27/6-5/7/2022

4ο 22-30/8/2022

5ο 7-15/11/2022

6ο 20-28/2/2023

Όπως γίνεται αντιληπτό, το πρόβλημα βρίσκεται στο τέταρτο παράθυρο της διοργάνωσης, το οποίο ολοκληρώνεται στις 30 Αυγούστου, ενώ το τζάμπολ στο Eurobasket, λαμβάνει χώρα την πρώτη του Σεπτέμβρη (στις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τον καταρτισμό των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023).

Κάτι τέτοιο σημαίνει μηδενική ξεκούραση για τους παίκτες, oi οποίοι θα παίζουν ακατάπαυστα, είτε σε Euroleague και εθνικά πρωταθλήματα, είτε σε NBA.

Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον… Γολγοθά των Ιουνίου-Ιουλίου, αφού το τρίτο παράθυρο θα διεξαχθεί από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου, με την πλειοψηφία των παικτών να τελειώνει τη σεζόν μερικές ημέρες πριν.

Μένει να δούμε ποιες ομάδες θα είναι αυτές που θα πάρουν μέρος στο περιβόητο τέταρτο παράθυρο και ποιες θα ρισκάρουν τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο του 2023, προκειμένου να έχουν τους παίκτες τους ξεκούραστους ενόψει του Eurobasket και να αποφύγουν τραυματισμούς.

Έπειτα, αν οι ομάδες αποφασίσουν να αγωνιστούν και στις δύο διοργανώσεις, προκύπτει το ερωτηματικό των ταξιδιών. Από τη μία μεριά της Ευρώπης στην άλλη και απευθείας μία επίσημη αναμέτρηση που μπορεί να κρίνει το μέλλον τους στο EuroBasket (το οποίο διεξάγεται σε Τσεχία, Γεωργία, Ιταλία και Γερμανία).

Η φετινή EuroLeague ολοκληρώνεται στις 29/5, το BCL τελειώνει στις 15/5 ενώ το πρωτάθλημα της Basket League (χωρίς να υπάρχουν επίσημες ημερομηνίες) μέσα στον Ιούνιο. Στις 19 Ιουνίου ολοκληρώνεται και το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ.

H πρόκριση των Λευκορωσία, Ισλανδία, Λετονία, Μαυροβούνιο, Β.Μακεδονία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία στο τελικό στάδιο των προκριματικών, οδηγεί τη διαδικασία στην κλήρωση της 31ης Αυγούστου.

Στην κληρωτίδα θα μπουν και άλλες 24 ευρωπαϊκές ομάδες (Βέλγιο, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Ολλανδία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία και Ουκρανία), προκειμένου μέσα από τα έξι παράθυρα να προκύψουν δώδεκα ομάδες που θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο συνδιοργανώνουν Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΜΠΡΟΣ

Περισσότερα Εδω