Πριν από έναν μήνα, η χώρα βυθίστηκε στο πένθος όταν οι δύο πιλότοι που χειρίζονταν το αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε ενώ επιχειρούσε στην πυρκαγιά στον Πλατανιστό Ευβοίας, βρέθηκαν νεκροί.
Ήταν ο κυβερνήτης, σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο συγκυβερνήτης, ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφα- νίδης.
Με απόφασή της η Βουλή των Ελλήνων ανακοίνωσε πως θα «υιοθετήσει» το αγέννητο παιδί του σμηναγού Χρήστου Μουλά, που έχασε τη ζωή του την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 εν ώρα καθήκοντος στην επιχείρηση κατάσβεσης.
Όπως μάλιστα έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, προηγήθηκε επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας κ. Ν. Δένδια, ο οποίος θέλησε να διερευνήσει τη δυνατότητα συμβολής της Βουλής στην οικονομική στήριξη του αγέννητου παιδιού, με τη χήρα του να είναι πλέον στον τέταρτο μήνα της κύησης της.
Τι σημαίνει όμως να «υιοθετεί» η Βουλή ένα παιδί; Πρακτικά θα ενισχυθεί μέχρι την ενηλικίωσή του, ή μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του, δηλαδή στα 25 του χρόνια, μ’ ένα χρηματικό ποσό που θα καταβάλλεται ετησίως. Όμως είναι μόνο τα χρήματα;
Στις 5 Νοεμβρίου του 2008 η Λάρισα βυθίστηκε στο πένθος. Ο λόγος ήταν μια είδηση που ερχόταν ξανά από την Εύβοια. Δύο πιλότοι ήταν νεκροί. Ο 36χρονος τότε ταγματάρχης Δημήτριος Σκούρας, πιλότος-εκπαιδευτής, πατέρας δύο παιδιών από τη Γραμμενίτσα Άρτας, και ο 33χρονος συγκυβερνήτης του, λοχαγός Αθανάσιος Κακαμπάκος. Ήταν από τη Λάρισα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, ένα ζεύγος ελικοπτέρων είχε πραγματοποιήσει προγραμ- ματισμένη πτήση στο πλαίσιο επιχειρησιακής αξιολόγησης μονάδας αντιαεροπορικής προστασίας (πυραύλων Hawk) και κατευθυνόταν για προσγείωση στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Κάποια στιγμή χάθηκε το στίγμα του ενός Απάτσι και, σύμφωνα με τους πιλότους του άλλου, μετά τα λόγια του χειριστή ακολούθησαν εκρήξεις, οι οποίες και μαρτυρούσαν την πρόσκρουση του στην πλαγιά του βουνού στα βορειοδυτικά της Κυμης. «Ωχ χτυπήσαμε Ηλία…» ήταν όσα ακούστηκαν για τελευταία φορά.
Η Δήμητρα (Ντέμυ) Ζαπάρτα ήταν η σύζυγος του Αθανάσιου Κακαμπάκου και, από εκείνη την τραγική στιγμή,
χήρα. Είχαν προλάβει ωστόσο να αποκτήσουν μία κόρη. Τότε ήταν περίπου 4 ετών. Η Ναταλία σήμερα είναι πια 19 ετών. Φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα πλέον… «Ήταν κάτι που ποτέ δεν περίμενα να ζήσω. Ακόμη θυμάμαι τις στιγμές τόσο ζωντανά και τόσο δυνατά» εξηγεί η Δήμητρα Ζαπάρτα στην «Ε» και φέρνει στο μυαλό της όλα εκείνα που άλλαξαν και έγιναν τόσο διαφορετικά από τότε μέχρι και σήμερα. Το κράτος όμως τους συμ- παραστάθηκε με πολλούς τρόπους.
Εκείνη την εποχή, που ζούσαν στη Νέα Πολιτεία, η ίδια εργαζόταν ως καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών στον ιδιωτικό τομέα και, κάνοντας χρήση του νόμου περί πεσόντων, πλέον είναι πολιτικό προσωπικό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπηρετώντας στη Λάρισα.
Λίγες ημέρες μετά ανακοινώθηκε και από τη Βουλή πως η Ναταλία θα «υιοθετηθεί».
«Ήταν μια πολύ σημαντική βοήθεια για την ίδια και για την οικογένειά μας. Ούτε καν το γνωρίζαμε πιο πριν, όμως τα τελευταία χρόνια είναι κάτι έχει βοηθήσει πολλές οικογένειες που έχασαν με αυτόν ή ανάλογο τρόπο κάποιον γονέα. Εκτός όμως από το οικονομικό κομμάτι, είναι ένα ψυχολογικό στήριγμα η Βουλή για τα παιδιά αυτά. Γνωρίζουν πως σε κάτι μπορούν να βασιστούν σε κάτι ακόμα εκτός από τους ανθρώπους των οικογενειών τους» εξηγεί η Δήμητρα Ζαπάρτα.
Η διαδικασία από τη Βουλή άρχισε να ισχύει δέκα χρόνια πριν την περίπτωση του Αθανάσιου Κακαμπάκου. Συγκεκριμένα ήταν το 1998, όταν επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη άρχισε η Βουλή να «υιοθετεί», δηλαδή να στηρίζει οικονομικά μέχρι το 25ο έτος, τα παιδιά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πεσόντων εν ώρα καθήκοντος.
Το 2010, επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου, αυτή η «υιοθεσία», αυτή η οικονομική στήριξη, στοιχειώδης, συμβολική, αλλά στήριξη, επεκτάθηκε και στα παιδιά των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Μάλιστα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Βουλή στα τέλη Μαρτίου, έγινε γνωστό ότι κατά το τρέχον έτος, 2023, διατίθενται για τη στήριξη 72 παιδιών, 43 συνολικά πεσόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το ποσό των 625 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Πρόκειται για παιδιά που είναι ακόμη ανήλικα, είτε σπουδάζουν, για παιδιά δηλαδή που είναι μέχρι και τα 25 τους έτη.
Πρακτικά πρόκειται για ένα ποσό περίπου 10.000 ευρώ ανά παιδί ετησίως, όμως όπως τόνισε και ο κ. Τασούλας σχετικά «με τη συμβολική αυτή ενέργεια η Βουλή τιμά έμπρακτα τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας με αυτοθυσία το λειτούργημά τους και την πατρίδα. Οι οικογένειες που άφησαν πίσω τους χρειάζονται στήριξη και η Βουλή είναι έτοιμη να την προσφέρει».
Οι όροι αυτής της στήριξης περιγράφονται σε αποφάσεις της Βουλής και αφορούν στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχασαν τη ζωή τους από δολοφονική ενέργεια, από πτώση αεροσκάφους, ή στην κατάσβεση πυρκαγιάς. Ο κ. Τασούλας εξήγησε πως εμπίπτει απολύτως η περίπτωση του αγέννητου παιδιού του σμηναγού Χρήστου Μουλά. «Όταν ακούμε τέτοια περιστατικά, όπως το πιο πρόσφατο στην Εύβοια, πραγματικά ξυπνάνε όλες εκείνες οι άσχημες μνήμες που έχουμε από το 2008. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να το διαχειριστεί η οικογένεια και εγώ μπαίνω αμέσως στη θέση των συγγενών τους» εξηγεί η Δήμητρα Ζαπάρτα στην «Ε».
Η Ναταλία δεν είναι το μόνο παιδί από τη Λάρισα που έχει «υιοθετηθεί» από τη Βουλή. Άλλες τρεις περιπτώσεις ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι πως σε κάθε περίπτωση η παροχή τέτοιας βοήθειας είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει από πλευράς κρά- τους σε παιδιά που έχασαν ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Έναν γονέα…
Πηγή: Ελευθερία / Κ. Γκιάστας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις