Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος / Παράρτημα Λάρισας σε ανακοίνωση του αναφέρεται στα προβλήματα του κλάδου:
Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (ή Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής αντίστοιχα) είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης. Η φετινή ημέρα της μουσικής βρίσκει τους συναδέλφους μουσικούς να δίνουν την μάχη της επιστροφής σε ένα επάγγελμα που δε λειτούργησε για δύο χρόνια επειδή η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας επέβαλε ένα ιδιότυπο lockdown στον πολιτισμό ενώ η οικονομική στήριξη κατευθύνθηκε στους ομίλους της βιομηχανίας του θεάματος.
Οι όροι εργασίας και αμοιβής μας είναι χειρότεροι σε σχέση με πριν την Πανδημία, για όσους βέβαια έχουν ξεκινήσει τη δουλειά, ενώ πολλοί συνάδελφοι δυσκολεύονται να εργαστούν ή έχουν λίγες κλεισμένες εμφανίσεις.
Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος είναι ένα σωματείο με μακρόχρονη ιστορική πορεία που στις μέρες μας συνέβαλε για να οργανωθούν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στον κλάδο του πολιτισμού τις τελευταίες δεκαετίες, να ξεδιπλωθούν πολύμορφες πρωτοβουλίες, συλλαλητήρια, συλλογές υπογραφών, καλλιτεχνικά δρώμενα που συμμετείχαν χιλιάδες καλλιτέχνες σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις αυτές πίεσαν την κυβέρνηση, απέσπασαν κατακτήσεις, ανέδειξαν την τέχνη ως κοινωνική ανάγκη. Η πιο σημαντική κατάκτηση βέβαια είναι η μαζικοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων από την πρώτη καραντίνα το 2020 μέχρι σήμερα, που είναι πρωτοφανής. Επιπλέον η κυβέρνηση υπολογίζοντας τις αντιδράσεις πήρε όλη αυτήν την χρονική περίοδο κάποια ανεπαρκή μέτρα στήριξης. Έτσι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες δημιουργήθηκε και το Παράρτημα Λάρισας του Π.Μ.Σ. που αυτόν τον μήνα κλείνει 2 χρόνια λειτουργίας και δράσης.
Σήμερα το Σωματείο μας παλεύει να διαμορφωθούν συλλογικά οι όροι εργασίας και αμοιβής του μουσικού σε κάθε χώρο με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτή την μάχη την δίνουμε από κοινού με μια σειρά σωματεία άλλων κλάδων (πχ φάρμακο, τρόφιμα-ποτά, οικοδόμοι). Τα πλεονεκτήματα της κοινής μας δράσης επιβεβαίωσε η πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν λίγες μέρες με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού ΜΕτώπου και με συμμετοχή 500 συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνδικάτων, εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, διεθνών αντιπροσωπειών, 2.000 εκπροσώπων εργατικών σωματείων όλων των κλάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης δεν ακούστηκε μια λέξη για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Εμείς γνωρίζουμε λοιπόν πως η πολύτιμη πείρα και οι επεξεργασίες της σύσκεψης, θα αποτελέσουν το δρόμο δράσης του κινήματος των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους με τον καθένα από εμάς να πρωτοστατεί σε αυτήν την υπόθεση.
Συγχρόνως έχουμε στο μυαλό μας όλους αυτούς τους συναδέλφους που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Περάσαμε μια πρωτόγνωρη, για το επάγγελμά μας περίοδο και αυτό που μας κράτησε ήταν ότι, γίναμε όλοι μια γροθιά. Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας στη χώρα μας δημιουργήσαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου μας από συναυλίες αλλά και προσφορές εργαζομένων από το υστέρημά τους. Αξιοποιώντας το, δώσαμε μια μικρή βοήθεια σε πολλούς συναδέλφους που βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη κατάσταση ή είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάστηκαν άμεσα οικονομική στήριξη για θεραπείες και επεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως από τότε ως σήμερα έχουν διατεθεί 49.253,42 € σε 248 συναδέλφους. Παλεύομε όλοι για έναν και ένας για όλους. Αυτή είναι η δύναμή μας και με αυτή πρέπει να συνεχίσουμε.
Κατανοούμε πως ο δρόμος που πορευόμαστε δεν είναι εύκολος, όμως παρά τις απόψεις που έχει ο καθένας έχουμε ο ένας τον άλλο στην καθημερινή μάχη για την αξιοπρεπή διαβίωση και την ελευθερία έκφρασης του εργαζόμενου καλλιτέχνη. Είμαστε σε ετοιμότητα, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, περίοδο έντασης των στρατιωτικών προπαρασκευών από το σύνολο των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. Οι ενέργειες απαγόρευσης, λογοκρισίας καλλιτεχνικού έργου και από τις δύο πλευρές που συγκρούονται στο Ουκρανικό Μέτωπο (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία) αποτελούν προμήνυμα γενικευμένης καταστολής σε βάρος των λαών. Καταδικάζουμε την λογοκρισία σε βάρος κάθε καλλιτέχνη, κάθε ανθρώπου που εκφράζει δημόσια κριτική στην πολιτική εμπλοκής στον πόλεμο που ακολουθεί η κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις. Ο οργανωμένος αγώνας των εργαζόμενων και του λαού μπορεί να βάλει φρένο στις απαράδεκτες αντιδημοκρατικές πρακτικές κυβερνήσεων και ομίλων που διαχειρίζονται το διαδίκτυο.
Καλούμε κάθε συνάδελφο μουσικό να γίνει μέλος και να συμπορευτεί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Είμαστε δίπλα σε κάθε αγώνα εργαζομένων, το ίδιο και η πλειοψηφία των εργαζομένων στην πάλη που διεξάγει ο κλάδος μας. Γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και έχουν τις ίδιες αιτίες. Είναι η ακρίβεια στην ενέργεια και όλα τα προϊόντα ως απόρια της πράσινης μετάβασης, του πληθωρισμού, της ανάπτυξής τους και βέβαια των συνεπειών του πολέμου. Σήμερα μέρα γιορτής για τον πολιτισμό στην πόλη μας βγαίνει σε πλειστηριασμό, λόγω χρεών, από μεγάλο τραπεζικό όμιλο, το σπίτι συναδέλφισσας εργαζόμενης σε άλλο κλάδο ενώ στην περιοχή της Θεσσαλίας σχεδιάζεται να βγουν σε πλειστηριασμό το επόμενο εξάμηνο περισσότερες από 500 κατοικίες και επαγγελματικές στέγες. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες δίνουμε την μάχη της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε όλους τους κλάδους όπως και στους μουσικούς αξιοποιώντας ως παράδειγμα τις κατακτήσεις σωματείων όπως των οικοδόμων, των εργαζόμενων στην E-FOOD, την COSCO, την ΛΑΡΚΟ, των φοιτητών, των υγειονομικών και άλλων.
Παλεύουμε για την επιβίωση του κλάδου μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης! Με τις πρωτοβουλίες μας ενώνουμε τις φωνές μας και την μουσική μας εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας σε όσους το έχουν ανάγκη. Όλοι για έναν και ένας για όλους!
Κάνουμε την τέχνη μας όπλο στα χέρια των πολλών που δίνουν μάχη ενάντια στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια, της ανέχεια! Ο αγώνας είναι πολιτισμός!
Γινόμαστε ένα με τους εργαζόμενους, με τους καλλιτέχνες όλου του κόσμου για να μην «σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ».
«Εγώ είμαι στο δρόμο για να πω τραγούδια που θα σε κάνουν να νιώσεις περηφάνια γι’ αυτό που είσαι και γι’ αυτό που κάνεις. Τα τραγούδια που γράφω φτιάχνονται για όλους τους ανθρώπους που είναι σαν κι εσένα».
Γούντι Γκάθρι