Για τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) των εργαζόμενων την καθαριότητας κάνει λόγο με ανακοίνωση της η ΔΑΣ ΟΤΑ Λάρισας, τονίζοντας την ανάγκη να παρέχονται αυτά, προκειμένου να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλειά τους. Ειδικότερα

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε τη σκληρή πραγματικότητα στους χώρους εργασίας. Ξέρουμε καλά ότι στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν χωράει, αποτελεί κόστος, που προσπαθούν να το μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται, για αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Η όλο και αυξανόμενη εντατικοποίηση της δουλειάς, κάτω από την ασφυκτική πίεση, το ξεθέωμα των συναδέλφων με την διαδοχική μετακίνηση τους από πόστο σε πόστο, λόγω της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε μεγαλύτερους κινδύνους. Όσοι δουλεύουν σε δύσκολες και απαιτητικές εξωτερικές εργασίες γνωρίζουν ότι όταν δεν λαμβάνονται ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας οι συνθήκες συνιστούν κίνδυνο-θάνατο για τους εργαζόμενους.

Και τέτοια μέτρα δεν λαμβάνονται από τις Δημοτικές αρχές. Φτάνει πια! Αυτοί μιλούν για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), κερδήθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση της διοίκησης του δήμου μαζί με τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, για όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια τους με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Η δημοτική αρχή του κ. Μαμάκου, μεταθέτει την χορήγηση των ΜΑΠ από μήνα σε μήνα.

Σαν ΔΑΣ – ΟΤΑ η πρόταση μας είναι, η διαδικασία των ΜΑΠ για το έτος 2023 να καλύψει το έτος 2024 και τα ΜΑΠ του 2023 να δοθούν σε χρήμα όπως προβλέπεται από τους σχετικούς νόμους. Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν πως δεν έχει χρήματα!!!

“Δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εν έτει 2023, θα μαζεύουν τα σκουπίδια χωρίς γάντια! Πολιτισμός κ. Δήμαρχε, δεν είναι να σπαταλούνται καθημερινα χρήματα για δεκάδες, συχνά ανούσιες, εκδηλώσεις. Πολιτισμός είναι οι εργαζόμενοι να εξοπλίζονται κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η υγεία τους και η εικόνα τους στο δρόμο να παραπέμπει σε μια πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Το τερματίσατε, δεν είναι αυτή η Λάρισα που μας αξίζει…” έλεγε ο Δήμαρχος κ. Μαμάκος ένα χρόνο πριν στον προκάτοχο του κ. Καλογιάννη…!

ΕΧΟΥΜΕ ΙΟΥΛΙΟ 2024……!!

Έχουμε να δηλώσουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι και δεν θα ανεχτούμε να χάσουμε άλλους συναδέλφους επειδή η διοίκησή θεωρεί κόστος την υγιεινή και ασφάλεια τους.

Φαίνεται όμως πως έτσι αντιλαμβάνεται η Δημοτική Αρχή της ΝΔ. Λεφτά με τη σέσουλα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα coffee show, αλλά ούτε ένα ζευγάρι παπούτσια ασφαλείας για τους εργάτες.

Η υπεράσπιση της υγείας και της ασφάλειας δεν είναι «ατομική ευθύνη», είναι ευθύνη του κράτους και των δημοτικών αρχών και σε αυτόν τον αγώνα ο Σύλλογος πρέπει να μπει μπροστά.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

· Να δοθούν όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους εργαζόμενους και μάλιστα με κριτήριο τη μέγιστη ασφάλεια τους και όχι το χαμηλότερο κόστος. (Διότι έχουμε δει παραδείγματα ακατάλληλων ειδών όπως παπούτσια εργασίας, γάντια κ.λπ., να δίνονται στους εργαζόμενους και να μην τους προσφέρουν απολύτως καμία ασφάλεια).

· Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε ΟΛΟΥΣ τους χώρους δουλειάς.

· Να γίνει μελέτη επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω