Για «ένταση της φορολεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος από τον κυβερνητικό δήμαρχο της ΝΔ», έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας, κ. Πέτρο Κρίκης, για τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων.

Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε στην τοποθέτησή του κ. Κρίκη:

«Στο όνομα δήθεν της αποφυγής του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού» συνεχίστηκε και το 2024 η απόδοση μειωμένων κατά 60% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στην Τοπική Διοίκηση (ΤΔ) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (ΚΠ). Την τελευταία δεκαετία οι παρακρατηθέντες ΚΑΠ αγγίζουν τα 30 δις €. Έτσι, ενώ θα έπρεπε για το νέο έτος οι ενισχύσεις των ΟΤΑ να είναι περίπου 6 δις € δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 2,8 δις €. Για παράδειγμα ο Δήμος Λάρισας αντί να χρηματοδοτείται με 70εκ ευρώ το χρόνο, λαμβάνει από τον κρατικό κορβανά μόλις 24εκ €. Ποσό που δεν φτάνει ούτε για την μισθοδοσία των υπαλλήλων του που αγγίζει τα 30εκ €.

Η νέα δημοτική αρχή της ΝΔ του κ. Μαμάκου, και εκείνοι της ‘’Συμπαράταξης’’ των ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ κ.α. καλλιεργούν τη συνείδηση στους εργαζόμενους ότι για να έχουν καλύτερες υπηρεσίες πρέπει να πληρώνουν περισσότερα.

Σ’ αυτή τη βάση όλοι τους παραιτούνται από τη διεκδίκηση της πλήρους χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν διεκδικούν τους αυθαίρετα παρακρατημένους πόρους, που αποτελεί παράδειγμα διαφθοράς, αλλά με αποφάσεις τους στα όργανα της ΚΕΔΕ χάρισαν τεράστια ποσά που προορίζονταν για έργα και υπηρεσίες για το λαό και αποδόθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή της ΝΔ στο κεφάλαιο. Η συγκάλυψη τους και ο συμβιβασμός όπως έγινε με τους ήδη παρακρατηθέντες πόρους αποτελεί συμμετοχή στη διαφθορά και προσπάθεια συνείδησης αποδοχής της.

Η δημοτική αρχή της ΝΔ στην φορολογική πολιτική δεν λαμβάνει υπόψη της μία σειρά από κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη και δεδομένα που αφορούν την καθημερινότητά της πλειοψηφίας του λαού που ζει σε αυτή την πόλη. Τέσσερις χιλιάδες νοικοκυριά του δήμου μας που παίρνουν τρόφιμα μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ. Χιλιάδες παιδιά ζουν στα όρια της φτώχιας, ενώ περίπου 600 οικογένειες έχουν καταγραφεί στα μητρώα του «κοινωνικού παντοπωλείου» και εναλλάσσονται ανά 6μηνο. Υπάρχουν ζώνες φτώχειας

μέσα στην πόλη. Οι μικροεπαγγελματίες στενάζουν από την αναδουλειά, τα χρέη και τη φορομπηξία.

Η δημοτική αρχή φταίει για αυτά; Μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση; Σαφέστατα όχι. Όμως, η δημοτική αρχή της Λάρισας έχει τη δυνατότητα να δώσει μια ανάσα σε αυτόν τον κόσμο με μεγάλη ριζική μείωση του οικιακού συντελεστή στα τέλη, μεγάλη ριζική μείωση στους μικρούς επαγγελματίες, απαλλαγή από τέλη και αποδοτικά τέλη όσων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Αντίθετα, δεν κάνει ούτε αυτό. Μάλιστα έχει το θράσος καλλιεργώντας το αφήγημα της ‘’καμένης γης’’ από την ανάληψη κιόλας των καθηκόντων της και επικαλούμενη το ‘’τέλος ταφής’’, δηλαδή την εφαρμογή της ευρωενωσιακής οδηγίας για την διαχείριση των απορριμμάτων, της λογικής ‘’ο ρυπαίνων πληρώνει’’, φέρνει πρόταση για τεράστια αύξηση της τοπικής φορολογίας των δημοτών κατά 35% οριζόντια. Όταν είναι γνωστό σε όλους ότι ο μισθός βρίσκεται -14,5% από το 2011 και ο πληθωρισμός καλπάζει και δεν φτάνει ούτε στα μισά του μήνα και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες βρίσκονται συνεχώς στη μέγγενη της φορομπηχτικής πολιτικής των κυβερνήσεων, της αναδουλειάς και του ανταγωνισμού από τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Έτσι συνεχίζεται η αναλογία 55% – 45% μεταξύ των ιδίων εσόδων και της κρατικής χρηματοδότησης (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι κλπ.), με το βάρος να πέφτει στα λαϊκά στρώματα. Η διοίκηση Μαμάκου θα εισπράξει φέτος πάνω από 30εκ € από τα ανταποδοτικά τέλη, πρόστιμα, κτλ. Θα συνεχίσει να επιβάλει την ανταποδοτική λειτουργία σε κάθε υπηρεσία του δήμου, όπως στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, στους παιδικούς σταθμούς, στο Δημοτικό Ωδείο (ΔΩΛ), την Πινακοθήκη κ.α.

Η επιβολή των συγκεκριμένων φόρων/τελών δεν έχει σχέση με την φορολογική δυνατότητα του νοικοκυριού, έχει βάση αναφοράς την τιμή του τετραγωνικού διαφορετική για κατοικία και επαγγελματικούς χώρους, παίρνει έτσι την μορφή κεφαλικού φόρου, π.χ. ο κάτοχος της βίλας να πληρώνει το ίδιο με τον ενοικιαστή, το σούπερ- μάρκετ με το μικρομάγαζο κ.ο.κ .

Στις συγκεκριμένες υπηρεσίες απασχολείται ο κύριος όγκος του εργατοτεχνικού προσωπικού στους Δήμους και αυτές για τις οποίες με βάση τους μνημονιακούς νόμους έχουν απαγορευτεί η πρόσληψη μονίμου προσωπικού. Είναι δε αυτές οι υπηρεσίες που σήμερα είναι σε προτεραιότητα ιδιωτικοποιήσεων.

Η θέση μας είναι ότι αυτές οι ανάγκες είναι κοινωνικές και σαν τέτοιες πρέπει να οργανώνονται με ευθύνη του κράτους, χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό απαιτούμε το πέρασμα της μισθοδοσίας του προσωπικού των αντίστοιχων υπηρεσιών στην ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού καθώς και την κατάργηση των μνημονικών δεσμεύσεων που απαγορεύουν την πρόσληψη μονίμου εργατοτεχνικού προσωπικού. Χωρίς να αποστασιοποιούμαστε από την σημερινή πραγματικότητα απαιτούμε την κατάργηση τους για κοινωνικούς φορείς (πχ. Σωματεία, πολιτιστικοί

φορείς, αθλητικά σωματεία ), τους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και για κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνοι, όσοι εντάσσονται στο ΚΕΑ, τους αναπήρους άνω του 67%, την μείωση τους για λαϊκή κατοικία, μικρομάγαζα.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) το οποίο πρέπει να καταργηθεί, πόσο μάλλον όταν εδώ έχει προστεθεί το αντιλαϊκό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, μέρος του οποίου συνδιαμορφώνει τους ΚΑΠ που κατανέμονται στην Τ.Δ. Διεκδικούμε επίσης μαζί με τους μικρούς επιχειρηματίες την κατάργηση του τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων, του τέλους παρεπιδημούντων στις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Την κατάργηση για τα τέλη καθαριότητας των λαϊκών αγορών και το δικαίωμα χρήσης των Δημοτικών σφαγείων για τους μικροπαραγωγούς, τους μικροκτηνοτρόφους και όχι για τους επιχειρηματίες αγρότες .

Ο Δήμος της Λάρισας έχει δυνατότητες να δώσει ουσιαστική ανάσα στο λαϊκό εισόδημα καταργώντας την ανταποδοτικότητα σε μια σειρά υπηρεσιών που προσφέρει έναντι χρημάτων στους δημότες του πχ. τα περίπου 600.000€ που εισπράττει κάθε χρόνο από τα τροφεία παιδικών σταθμών, τη σχολή μπαλέτου, τις αθλητικές ακαδημίες, το ΔΩΛ, κ.α.

Ενώ ετοιμάζεται και την ελεγχόμενη στάθμευση η οποία θα απομυζά από το λαϊκό εισόδημα 1,5 εκ € επιπλέον κάθε χρόνο. Εμείς ζητάμε την κατάργηση της αφού οι κάτοχοι τους πληρώνουν πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας, όπως και τα τέλη που επιβάλλονται από τους συνδέσμους διαχείρισης απορριμμάτων ΦΟΔΣΑ, το δικαίωμα βοσκής για τους μικροκτηνοτρόφους, των σταθμικών και μετρικών δικαιωμάτων.

Αντίθετα η πρόταση της διοίκησης Μαμάκου ρίχνει στα μαλακά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Καθώς η αύξηση που προτείνει είναι ίδια (+ 1,61€ / τμ ) με εκείνη στις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Διεκδικούμε αυξήσεις σε τέλη και φόρους όπως: Τα τέλη καθαριότητας & φωτισμού για μεγάλες επιχειρήσεις. Τράπεζες, εμπορικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, σούπερ μάρκετ και γενικά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εργοστάσια, κλπ. Το τέλος Διαφήμισης. Το τέλος εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών υλικών. Το τέλος εκμετάλλευσης λατομείων βιομηχανικών ορυκτών. Ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων σε εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους .

Και, βέβαια, δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς. Εκεί που η “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι δημοτική αρχή, όπως πχ. στην Πάτρα, στον τρίτο δήμο της χώρας, υλοποιούμε αυτά που προτείνουμε σήμερα εδώ.

Η πρότασή μας είναι η εξής:

Οικιακός συντελεστής: Ενιαίος 1,08 €/τμ από 2,11€ (1,87 €/τμ) στην Α’

Ζώνη και 1,39 €/τμ στη Β’ Ζώνη.

Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία,1,55€/τμ από 2,82€/τμ που προτείνει η δημοτική αρχή.

Για τις κοινότητες των πρώην δήμων Γιάννουλης, Κοιλάδας, 1,06 € /τμ από 1, 43 € /τμ. και 1, 74 €/τμ.

Βοηθητικοί χώροι κατοικιών: 0,90€/τμ από 2,45€/τμ.

12 κατηγορίες δημοτών με πλήρη ή κατά 50% απαλλαγή (άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αναπηρία άνω 67%, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι πάνω από ένα έτος, δικαιούχοι ΚΕΑ, σε αυτές τις κατηγορίες κυμαινόμενη απαλλαγή από 50% έως 100%)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Επαγγελματικός συντελεστής Κατηγορίας Α: ( τράπεζες, ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα, πρώην ΔΕΚΟ, ιδιωτικές κλινικές, επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας, κτλ.) 8,00€/τμ από 6, 22 €/τμ (ήταν 4,61 €/τμ).

Επαγγελματικός συντελεστής Κατηγορίας Γ:( εκθέσεις αυτοκινήτων, επίπλων, κτλ) 8,00 €/τμ από 3,27 €/τμ που προτείνει η δημοτική αρχή.

Επαγγελματικός συντελεστής Κατηγορίας Β-Δ (όλοι οι επαγγελματικοί χώροι πλην των κατηγοριών Α και Γ) : ενιαίος 3,06€ από 4,98 € Ά ζώνη και 3,10 € / τμ για τη Β’ Ζώνη και όχι 4,19€ / τμ που προτείνει η δημοτική αρχή.

Για τις Κοινότητες Τερψιθέας, Γιάννουλης -Φαλάνης ενιαίος 2,00€ / τμ από 2, 84 €

Όλοι οι επαγγελματικοί χώροι που βρίσκονται στις Κοινότητες Κοιλάδας, Αμυγδαλέας, Ελευθερών, Κουτσόχερου, Λουτρού, Ραχούλας, Μάνδρας: Να παραμείνουν στο 1,20€/τμ από 1, 62 €/τμ.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, κ.λ.π.) που βρίσκονται στις Κοινότητες Γιάννουλης & Φαλάνης 2,00€ / τμ από 3, 55 €.

Για τους βοηθητικούς χώρους και τα πατάρια ενιαίος Συντελεστής 1,50 €/τμ από 2,45 €/τμ.

Απαλλαγή μόνο μικρών ποιμνιοστασίων και των βουστασίων. Στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις αύξηση στα 6,00€/τμ από 1,24€/τμ.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για τα ανταποδοτικά τέλη είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για την ανατροπή των συσχετισμών δύναμης τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και στο πολιτικό της τοπικής διοίκησης και της κεντρικής εξουσίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση όλων των ανταποδοτικών τελών στους Δήμους. Διεκδικούμε:

Από την κυβέρνηση

Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.

Την φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.

Αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα κατάργηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και του φόρου μεταβίβασης της α’ κατοικίας.

Από την Δημοτική Αρχή

Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, κάθε είδους ανταποδοτικής συμμετοχής των εργαζόμενων και των οικογενειών τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικής παιδείας (πχ. Πινακοθήκη, Ωδείο κτλ).

Να καταργηθούν οι προσαυξήσεις λόγο εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς το δήμο. Να σβηστούν τα χρέη από ΠΟΕ (παρελθόντα έτη) για τους ανέργους, δικαιούχους του ΚΕΑ και κάθε λαϊκό νοικοκυριό που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Απαγόρευση διακοπής της υδροδότησης από την ΔΕΥΑΛ, σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και σβήσιμο χρεών για τους ανέργους, δικαιούχους ΚΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες κτλ.

Καλούμε το λαό της πόλης να καταδικάσει αυτή την πολιτική που εφαρμόζει πιστά και η διοίκηση Μαμάκου σε συνέχεια των προηγούμενων, και να οργανώσει την πάλη του για κατάργηση της φορομπηχτικής πολιτικής και στο επίπεδο του δήμου. Για να καταργηθεί η ανταποδοτική λειτουργία σε όλες τις υπηρεσίες που αφορούν τη λαϊκή διαβίωση και τη συμμετοχή των εργαζόμενων και των οικογενειών τους σε πρόνοια, πολιτισμό και αθλητισμό. Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ θα βρεθούμε στο πλευρό τους»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω