Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και σε επιμέρους ζητήματα που απασχολούν εργαζομενους και εργοδότες αναφέρθηκαν, μιλώντας στην ΕΡΤ, o πρώην υπουργός Εργασίας και εργατολόγος Γιώργος Κουτρουμάνης, το μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και πρώην πρόεδρος της Γ. Πάιδας και ο γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτούκης.
Οι προσκεκλημένοι αναφέρθηκαν ειδικά στην επέκταση του οκταώρου και στο δικαίωμα αποσύνδεσης από τον υπολογιστή καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος εξ αποστάσεως θα μπορεί να μην απαντά σε τηλέφωνα και email εκτός του ωραρίου εργασίας του. Δεν θα κινδυνεύει με επίπληξη ή και απόλυση επειδή άσκησε το δικαίωμα της αποσύνδεσης.
Ο κ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε εντελώς απαραίτητο το μέτρο και ότι μπορεί να εφαρμοστεί με ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και πλέον με την έκταση που έχει πάρει η τηλεργασία επιβάλλεται να υπάρξει ρύθμιση για να τηρείται ένα ωράριο. Είναι γεγονός, είπε ότι σήμερα παραβιάζονται οι όροι εργασίας. Ο κ.Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι για να γίνουν όλα αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς εκτιμά ότι είναι αδύνατο να γίνονται ατομικές συμβάσεις. Επισήμανε πως πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο ανάλογο με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Γ.Πάιδας αναφερόμενος στις αλλαγές που προβλέπονται για την επέκταση του οκταώρου με αντισταθμίσματα τόνισε πως σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα αμφισβήτησης του οκταώρου και του εργασιακού πενθημέρου. Πρέπει ο νέος νόμος να προστατεύει τους εργαζόμενους από κακόβουλους εργοδότες σε ότι αφορά κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα ετών καθώς επίσης και από εκβιασμούς και παρενοχλήσεις κατά την άσκηση της εργασίας τους. Συμφώνησε ότι είναι απαραίτητη η εναρμόνιση του νέου νόμου με αυτούς που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης σχολιάζοντας την ρύθμιση του νομοσχεδίου ότι η τήρηση του ωραρίου τηλεργασίας θα ελέγχεται online με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το «Εργάνη ΙΙ», όπως επίσης ότι η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα ξεκινήσει πιλοτικά από τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα και πρόσθεσε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι αίτημα της ΓΣΣΕ πολλών ετών. Θεωρεί ότι σωστά επιλέγει η κυβέρνηση να την εφαρμόσει αλλά επισημαίνει ότι η εφαρμογή της θα πρέπει να ξεκινήσει από τις επιχειρήσεις που υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα. Εκτίμησε επίσης ότι η εφαρμογή της θα δώσει λύση και στην αδήλωτη εργασία, την υποαπασχόληση.
Σχολιάζοντας επίσης την τηλεργασία αυτή καθεαυτή, εκτίμησε πως ήρθε για να μείνει στη χώρα μας. Με δεδομένο ότι η τηλεργασία μπορεί να εφαρμόζεται, σύμφωνα με έγκυρες μελέτες στο 25% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται να συμπληρωθεί το πλαίσιο για την τηλεργασία.
Να εξεταστεί η πλήρης ή μερική απασχόληση των εργαζομένων. Να προχωρήσει ο διάλογος της κυβέρνησης με τα συνδικάτα πρόσθεσε ο κ. Κιουτσούκης
Σχολιάζοντας την διευθέτηση του χρόνου ο κ.Κιουτσούκης είπε ότι με την ατομική σύμβαση ο αδύναμος εργαζόμενος βρίσκεται απέναντι στον ισχυρό εργοδότη, που μπορεί να πιέζει και να εκβιάσει τον εργαζόμενο. Τόνισε ότι οι συμφωνίες αυτές πρέπει να είναι σε συλλογικό δίκαιο γιατί διαφορετικά παραβιάζεται η διάταξη περι Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, δηλαδή αυτό που διεκδίκησαν για 150 χρόνια τα συνδικάτα. Αν αυτό καταργηθεί και πάμε σε ατομικό δίκαιο θα μιλάμε για αγορά ζούγκλας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιουτσούκης.