«Η Τεχνητή Νοημοσύνη συνιστά μια τεράστια πρόκληση για την ανθρωπότητα, που ασφαλώς θα αλλάξει τον τρόπο ζωής όλων. Εκτός, όμως, από τις αναμφίβολα θετικές συνέπειες που θα επιφέρει αυτή η νέα τεχνολογική επανάσταση, καραδοκούν και πολλοί κίνδυνοι που οφείλουμε να τους διακρίνουμε για τους αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Όπως, για παράδειγμα, την χρησιμοποίηση προσώπων εν αγνοία τους, για διαφημιστικούς ή, ακόμη χειρότερα, για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Πρόσφατα στην Ελλάδα είχαμε ένα fake βίντεο με ιεράρχη, που εμφανίζεται μέσω παραποίησης με την μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης, να διαφημίζει ιατρικές θεραπείες! Φανταστείτε να αλλοιώνεται το κήρυγμα θρησκευτικών ηγετών και να εμφανίζονται να προτρέπουν σε πράξεις βίας! Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η τεχνολογία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο και τις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις. Η τεχνολογία πρέπει να παραμείνει υπηρέτης του ανθρώπου και να μην γίνει αφέντης του. Και σε αυτό το πεδίο η θρησκεία καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο». Τα παραπάνω επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη παρέμβασή του στη συζήτηση που διοργανώθηκε στη Βουλή της Γερμανίας (Bundestag) με θέμα «Η ελευθερία της θρησκείας ή πίστης και η τεχνητή νοημοσύνη, και πώς οι βουλευτές πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις», υπό τον συντονισμό του Γερμανού βουλευτή κ. Volkmar Klein.

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία με θέμα: «Οι επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στη Θρησκευτική Ελευθερία». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συνοδευόμενος από τον βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Ηλία Μυριάνθους, και τον σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη, είχε σημαντικές συναντήσεις με εκπροσώπους ιδρυμάτων και κυβερνητικούς αξιωματούχους διαφόρων κρατών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

Στο Ίδρυμα Αντενάουερ

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, κατά τη συνάντηση που είχε στην έδρα του Ιδρύματος Αντενάουερ, όπου τους υποδέχτηκε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ανάλυσης και Συμβουλευτικής και Διευθυντής Κοινωνικής Συνοχής, δρ Andreas Jacobs, και η υπεύθυνη για τη Δυτική και Νότια Ευρώπη στο Τμήμα Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασία κ. Loretta von Plettenberg, επισήμανε ότι «το φαινόμενο της θρησκείας ίσως είχε υποτιμηθεί για πολλές δεκαετίες από την πολιτική. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, και όσα ζούμε τον τελευταίο χρόνο στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η επίδραση της θρησκείας στη γεωπολιτική. Επίσης, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την κυβέρνηση του Ερντογάν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εργαλειοποίησης της θρησκείας. Δεν είναι, επίσης τυχαίο ότι ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινιάζει στα Τίρανα το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων, σε μια προσπάθεια αύξησης της τουρκικής επιρροής στην Αλβανία. Η ΕΕ δεν μπορεί να μένει αμέτοχη σε αυτές τις εξελίξεις, απεμπολώντας τα ταυτοτικά της στοιχεία, αλλά πρέπει να αναδεικνύει τις πολιτισμικές της αξίες μαζί με τη θετική της ατζέντα για την ανάπτυξη και ευημερία όλων των λαών της Ευρώπης». Στη συνάντηση την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συνόδευε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως, κ. Εμμανουήλ.

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Αντενάουερ συνδέεται με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) και φέρει το όνομα του πρώτου καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ, ενός από τους πρωτεργάτες της Ενωμένης Ευρώπης. Το ίδρυμα προωθεί τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής σταθερότητας, ενισχύοντας τον διάλογο και την εκπαίδευση σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Σημαντικές συναντήσεις

Ο ΓΓ της ΔΣΟ στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Διάσκεψης για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία είχε, επίσης, ενδιαφέρουσες συναντήσεις εργασίας με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία ή Πεποίθηση (IRFBA), δρ Robert Rehak, τον Ομοσπονδιακό Κυβερνητικό Επίτροπο για την Ελευθερία της Θρησκείας ή Πίστης κ. Frank Schwabe, τον Διευθυντή του Γραφείου για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, κ. Daniel Nadal, με τον οποίο είχε συναντηθεί και πέρυσι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, τον Ειδικό Απεσταλμένο για την Προώθηση της Ελευθερίας Θρησκείας ή Πεποίθησης εκτός της ΕΕ κ. Frans van Daele, την Διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Βουλευτών για την Ελευθερία της Θρησκείας ή Πεποίθησης (IPPFoRB) κα Fernanda San Martin Carrasco και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας με αρμοδιότητα τη Βοήθεια προς Διωκόμενους Χριστιανούς, κ. Tristan Azbej.

Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. στη συζήτηση στη Bundestag.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Γερμανό βουλευτή Volkmar Klein.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον Κύπριο βουλευτή Ηλία Μυριάνθους και τον Volkmar Klein.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ιδρύματος Αντενάουερ, δρ Andreas Jacobs.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στη συνάντηση στην έδρα του Ιδρύματος Αντενάουερ.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ και ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης με τον Διευθυντή του Γραφείου για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, κ. Daniel Nadal.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Ομοσπονδιακό Κυβερνητικό Επίτροπο για την Ελευθερία της Θρησκείας ή Πίστης κ. Frank Schwabe.

Ο ΓΓ της ΔΣΟ και ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης με τον πρόεδρο της Συμμαχίας για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία ή Πεποίθηση (IRFBA), δρ Robert Rehak.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ με τον Ειδικό Απεσταλμένο για την Προώθηση της Ελευθερίας Θρησκείας ή Πεποίθησης εκτός της ΕΕ κ. Frans van Daele.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ με το υφυπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας με αρμοδιότητα τη Βοήθεια προς Διωκόμενους Χριστιανούς, κ. Tristan Azbej.

Ο ΓΓ της ΔΣΟ με την Διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Βουλευτών για την Ελευθερία της Θρησκείας ή Πεποίθησης (IPPFoRB) κα Fernanda San Martin Carrasco.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω