Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Δευτέρας ανέρχεται στα 5.449 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 3.902. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 5.618 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 3.874 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα ήταν 82.593 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,7 %.

Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (52) που καταγράφηκε τη Δευτέρα είναι αυξημένος σε σχέση με την Κυριακή (44). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που τη Δευτέρα είναι 44 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), τη Δευτέρα ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με τη Κυριακή (430 από 421). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 15  Νοεμβρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4.

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, τη Δευτέρα παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 828 κρούσματα (447 κρούσματα τη Κυριακή), όπως και στην Αττική με 1021 κρούσματα (537 κρούσματα προχθές). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 19% των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 23% περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, παρουσιάζεται στο Σχήμα 5, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζεται στο Σχήμα 6.

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική

Στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται ανοδική πορεία (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται στο Σχήμα 8. Πλέον η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων (κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) ανά 100.000 πληθυσμού σε σχέση με την Αθήνα (62 έναντι 20), και δυστυχώς επαληθεύεται η πρόβλεψη μας για δυναμικό ταχύτερα αναπτυσσόμενου κύματος κατά τη Φθινοπωρινή περίοδο, που στην πορεία θα συντελέσει σε ανάλογη αύξηση στο ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στην ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ για αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 339 κρούσματα και αναμένουμε και τα αποτελέσματα των επομένων ημερών για να διαπιστώσουμε εάν έχουμε φθάσει στην κορύφωση του ανοδικού κύματος, ή προβλέπεται να συνεχιστεί η ανοδική τάση (σενάριο που φαντάζει το πιθανότερο, παρά τις πτωτικές τάσεις των προηγουμένων ημερών) (Σχήμα 9). Στη Μαγνησία με 242 κρούσματα (Σχήμα 10) παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με προχθές πιθανότατα συνέχιση της ανοδικής πορείας, με τρόπο παρόμοιο με της Λάρισας. Στην Καρδίτσα όπου εντοπίστηκαν 54 κρούσματα (Σχήμα 11), η πορεία της πανδημίας ενώ βρίσκονταν σε αποκλιμάκωση, έχει αναστραφεί σε ανοδική, οπότε και συνεχίζει να παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στα Τρίκαλα εντοπίστηκαν 95 κρούσματα και διαμορφώνεται εκ νέου ανοδική τάση (Σχήμα 12).

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές με 171 κρούσματα (Σχήμα 13), η ανοδική τάση συνεχίζει, και η Αχαΐα παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Λακωνία εντοπίστηκαν 36 κρούσματα και διαμορφώνεται ξανά ανοδική τάση και πλέον βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 15). Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 49 κρούσματα (Σχήμα 16) και διαμορφώνεται ανοδική τάση, ενώ η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο του χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Η Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 78 κρούσματα, παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και η ανοδική πορεία, ενώ είχε περιέλθει σε πτωτική, ανακάμπτει (Σχήμα 14). Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές εμφανίζεται στη Μεσσηνία όπου εντοπίστηκαν 133 κρούσματα (Σχήμα 17), η οποία συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και που συνεχίζει ανοδικά τελικά. Στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 17 κρούσματα, συνεχίζει να βρίσκεται μόλις κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας και βρίσκεται σε ήπια άνοδο (Σχήμα 18). Στην Κορινθία εντοπίστηκαν 32 κρούσματα (Σχήμα 19), και συνεχίζει η ανοδική πορεία που τη έχει επαναφέρει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω