Μετά την πρεμιέρα της ταινίας Buzzheart όπου πρωταγωνιστεί με την πρώην σύζυγό του Εβελίνα Παπούλια, ο Γιώργος Λιάντος μιλά αποκλειστικά στο TLIFE. Ο ηθοποιός με τη μακρά πορεία στον χώρο της διαφήμισης, αποκαλύπτει πώς ήταν η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Ντένη Ηλιάδη και εξηγεί γιατί «προτίμησε την οικονομική ασφάλεια από την επισφαλή καλλιτεχνική καριέρα».

– Πώς ήταν η εμπειρία σου να συνεργαστείς με τον Ντένη Ηλιάδη στην ταινία Buzzheart; Τι αποκόμισες από αυτήν την εμπειρία ως ηθοποιός;

Σαν να συμμετείχα σε μια συμφωνική ορχήστρα με έναν πολύ καλό μαέστρο. Ένιωσα προστατευμένος. Ένιωσα πως μπορώ να παίξω σε χαμηλούς τόνους δυνατά συναισθήματα.

– Ο ρόλος σου στο Buzzheart είναι αρκετά απαιτητικός και πολύπλευρος. Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;

Κάθε σκηνή ήταν και μια πρόκληση. Στον κινηματογράφο έχεις χρόνο να ψάξεις εναλλακτικούς δρόμους προσέγγισης σε κάθε στιγμή της ταινίας, σε αντίθεση με τα σίριαλ που οι χρόνοι σε ισοπεδώνουν υποκριτικά. 

– Η ταινία Buzzheart πραγματεύεται έντονα συναισθηματικά και κοινωνικά θέματα. Πώς σε επηρέασε προσωπικά η ιστορία και πώς προετοιμάστηκες για τον χαρακτήρα σου;

Χωρίς να το ξέρω ο εαυτός μου είχε προετοιμαστεί από μόνος του για αυτόν τον ρόλο. Η ηλικία, τα παρακμιακά σημάδια πάνω μου, οι αναμνήσεις, η ζωή μου τέλος πάντων, δημιούργησε με τον χρόνο ένα συναισθηματικό ίζημα πολύ χρήσιμο. 

– Ο Ντένης Ηλιάδης είναι γνωστός για την κινηματογραφική του προσέγγιση. Τι σου άρεσε περισσότερο από το σκηνοθετικό του στυλ και πώς επηρέασε την απόδοσή σου;

Το ότι φτιάχνει ατμόσφαιρες χωρίς να πλατειάζει. Έχει αισθητική εκ γενετής, φαίνονται αυτά, δεν είναι η αισθητική του σκέτο επίχρισμα. Έχει πάρει τα καλά στοιχεία από την αμερικάνικη εμπειρία του και από την τριβή με την διαφήμιση.

– Ποιο ήταν το πιο δυνατό συναίσθημα ή στιγμή που βίωσες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Buzzheart;

Ένα κλάμα τριών δευτερολέπτων σχεδόν πλάτη. Ήρθε αβίαστα σαν πρωτοβρόχι. Το ίζημα που λέγαμε πριν. Ποτέ δεν είχα κλάψει φυσικά στο θέατρο ή στην οθόνη. Νόμιζα πως δεν μπορώ. Ένιωσα σαν να ξεκλείδωσα πίστα.

– Πώς ισορροπείς την καριέρα σου με την προσωπική σου ζωή; Έχεις βρει κάποιο μυστικό για να κρατάς τις ισορροπίες;

Έκανα τριάντα χρόνια καριέρα στην διαφήμιση, (σπικάζ σε διαφημιστικά). Προτίμησα την οικονομική ασφάλεια από την επισφαλή καλλιτεχνική καριέρα. Αν το μετάνιωσα; Δεν ξέρω. Ό,τι και να κάνουμε νομίζω πως μετανιώνουμε που δεν κάναμε το άλλο. Με αυτό ως δεδομένο, ο κινηματογράφος έχει επηρεάσει ελάχιστα και ευχάριστα την προσωπική μου ζωή. 

– Πώς διατηρείς μια υγιή σχέση με την Εβελίνα Παπούλια μετά τον χωρισμό σας, δεδομένου ότι έχετε περάσει σημαντικά χρόνια μαζί ως ζευγάρι και ως γονείς;

Από τον χωρισμό μας έχουν περάσει 24 χρόνια. Έχει παραγραφεί το αδίκημα. Με την Εβελίνα ήμασταν σκάρτα τρία χρόνια μαζί. Μάλλον ήταν καρμικό το θέμα για να φτιάξουμε την Αφροδίτη. Τέλος πάντων, το μυστικό είναι (ήταν), ο συγχρονισμός στο κουμπί OFF του έρωτα. Δεν το πατάς μόνος σου αυτό το κουμπί. Όποτε ο συγχρονισμός ήταν τυχαίος. Από εκεί και πέρα χρειάζεται ένα γενικό σκούπισμα, καθάρισμα, ξεβούλωμα, του εαυτού σου από ναρκισσισμούς, αλαζονείες και κοινωνικούς καταναγκασμούς και ταμπού. Δεν τα ελέγχεις όλα αυτά, κατά ένα περίεργο τρόπο, αν είσαι έτοιμος γίνονται μόνα τους.

– Η συνεργασία με την Εβελίνα Παπούλια σε επαγγελματικό επίπεδο είναι κάτι που θα σε ενδιέφερε στο μέλλον, δεδομένης της κοινής σας πορείας στον χώρο της υποκριτικής;

Η Εβελίνα είναι εξαιρετική ηθοποιός, έχει πολλά να δείξει αν βρεθεί στο κατάλληλο κόνσεπτ όπως π.χ. σ’ αυτήν την ταινία. Επίσης είναι υπομονετικός και δημιουργικός συνεργάτης, οπότε η συνεργασία μαζί της είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

 Φωτογραφίες: Panoulis – NDP

Περισσότερα Εδω