Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα δήλωσε σήμερα σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο ότι η «βία και τα σεξουαλικά εγκλήματα» αποτελούν μέρος του «οπλοστασίου» της Ρωσίας για να «εξευτελίσει τους Ουκρανούς», ζητώντας μια «συνολική απάντηση» από τους ηγέτες ανά τον κόσμο.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, «οι ευκαιρίες των κατακτητών για να ταπεινώνουν τους Ουκρανούς έχουν πολλαπλασιαστεί και δυστυχώς η σεξουαλική βία και τα σεξουαλικά εγκλήματα αποτελούν μέρος του οπλοστασίου τους», είπε η Ζελένσκα.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη σεξουαλική βία «συστηματικά και ανοιχτά», συμπλήρωσε.
«Για αυτόν τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωριστεί αυτό ως έγκλημα πολέμου προκειμένου να διωχθούν όλοι οι δράστες», τόνισε, πιέζοντας για μια «ολοκληρωτική απάντηση» σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Λονδίνο κατά της σεξουαλικής βίας στον πόλεμο.
«Ειλικρινά, ελπίζω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από όλο τον κόσμο για όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή».
Η «πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας σε πολέμους» διοργανώνεται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο από τη βρετανική κυβέρνηση με εκπροσώπους από όλο τον κόσμο.
Την Παρασκευή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, επισκεπτόμενος το Κίεβο, ανακοίνωσε νέα βοήθεια και «ζωτικής σημασίας υποστήριξη για τις επιζήσασες από επιθέσεις σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό».
Για την Ολένα Ζελένσκα, η σεξουαλική βία είναι «ο πιο σκληρός, πιο κτηνώδης τρόπος απόδειξης κυριαρχίας».
«Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί βιασμοί» που διαπράττονται από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά σύμφωνα με την Ζελένσκα, τα θύματα μιλούν ακόμη λιγότερο από το συνηθισμένο, λόγω του πολέμου, από φόβο ότι οι αυτοί που τους επιτέθηκαν θα επιστρέψουν και θα τα ξαναβιάσουν.
«Αυτή τη στιγμή, το γραφείο του εισαγγελέα ερευνά περισσότερες από 100» υποθέσεις ύποπτων σεξουαλικών εγκλημάτων, είπε η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη υπόθεση που οδήγησε σε δίωξη ήταν αυτή μιας γυναίκας που βιάστηκε από στρατιώτες που μόλις είχαν σκοτώσει τον σύζυγό της.
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου, κατέληξε η Ζελένσκα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP