Το ότι ο Θωμάς Παπαλιάγκας δεν πρεσβεύει το τετριμμένο στην πολιτική ζωή της Λάρισας δε χρειάζεται και ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για όσους στοιχειωδώς παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.

Με μεστό πολιτικό λόγο, ο Λαρισαίος δικηγόρος, γέννημα – θρέμμα του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί όπου σταθεί και όπου βρεθεί να «ερεθίζει» τους πολιτικούς αισθητήρες των συνομιλητών του και όχι να τους… κερνά χαμόγελα και χαιρετούρες. Γι’ αυτό και ο ίδιος δίνει μία κατηγορηματική εξήγηση στο πώς πρέπει κάποιος να πολιτεύεται κόντρα στο… ρεύμα: «Η πολιτική γίνεται με γεγονότα. Δε γίνεται με αστεία πράγματα, όπως παρουσίες από δω από κει στα πανηγύρια και σε γάμους» λέει. Και προφανώς άδικο δεν έχει…

Ο κ. Παπαλιάγκας εξηγεί γιατί το ΠΑΣΟΚ οφείλει να διατηρήσει την αυτόνομη πορεία του, μέσα από τις συμπληγάδες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας όσους πολίτες ζητούν υπεύθυνη στάση στην καθαρότητα των θέσεων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η απάντησή του, γιατί κάποιος να τον επιλέξει: «Αν ο πολίτης είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα, τα μετρήσιμα, των υπαρχόντων βουλευτών ή θεωρεί ότι κάποιος άλλος μπορεί να ανατρέψει την στασιμότητα που έχει επιβάλλει στο νομό μας η υπάρχουσα κατάσταση …ας κάνει άλλη επιλογή. Αν διαφωνεί και είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει αυτά που μας κράτησαν πίσω, ναι θέλω την ψήφο του!» εξηγεί δηκτικά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Προσπερνάμε. Αλλά τι; Τι χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας επιταχύνοντας κ. Παπαλιάγκα;

Ό,τι πάρα πολλές φορές έχουμε επισημάνει σαν αδυναμίες είτε του κεντρικού πολιτικού συστήματος, είτε της κατά νομό, κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, είτε σαν αποτελέσματα της κρίσης αξιοπιστίας των πολιτικών , είτε σαν λειτουργία των κομματικών μηχανισμών.

Ό,τι επίσης κράτησε τη χώρα πίσω αυτά τα χρόνια: Τον άκρατο λαϊκισμό, την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, την απουσία ελέγχου της εξουσίας, την έλλειψη λογοδοσίας των τοπικών αρχών, την υποχώρηση της ίδιας της δημοκρατίας.

Και αυτό δε γίνεται με το φθαρμένο πολιτικό υλικό του χθες, ούτε με τους επαγγελματίες της πολιτικής, ούτε με οριζόντια πολιτικά συστήματα τοπικής εξουσίας, ούτε με την αντίληψη περί πολιτικής που μας γυρνά στην εποχή του ’50!

Το άλμα προς τα εμπρός που έχει ανάγκη η κοινωνία και η χώρα μας θέλει διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών, σχεδιασμό, διεκδίκηση και κυρίως καθημερινά αποτελέσματα με θετικό πολιτικό πρόσημο.

Θέλει μια άλλη πολιτική κουλτούρα, που θα προβάλει την κοινωνική προσφορά απέναντι στην αναγκαιότητα της πολιτικής επιβίωσης ορισμένων και θα δημιουργεί πολιτικά γεγονότα που έχει ανάγκη η κοινωνία, ο λαός και ο τόπος μας.

Αυτή η διμέτωπη επίθεση του κ. Ανδρουλάκη στο debate κατά των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, προοιωνίζει μία αρνητική στάση στις μετεκλογικές ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Αν δεν είχαν υπάρξει οι θλιβερές εμπειρίες των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Μητσοτάκη τα τελευταία 8 χρόνια ίσως και να είχε βάση η απορία σας. Αλλά είναι δυνατόν να μιλάμε για μετεκλογικές ζυμώσεις χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν;

Υπάρχουν προφανέστατα διαχωριστικές γραμμές και με τη λαϊκή Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, που συγκυβερνά με τα «παιδιά» του Καρατζαφέρη και με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγει στα ψηφοδέλτιά του τα ορφανά του Καραμανλή (δείτε Αντώναρο!) και συγκυβέρνησε με τον Καμμένο.

Αυτές οι διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν και στα προγράμματά μας και στις πολιτικές μας θέσεις.

Άλλο η Δημοκρατία άλλο η «Δημοκρατία» των υποκλοπών και των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Άλλο η οικονομική ευημερία των πολλών, άλλο οι «διευκολύνσεις» που οδηγούν σε υπερκέρδη , μέσω της αφαίμαξης της κοινωνίας, ολίγων και ισχυρών. Άλλο ένα πραγματικά σοβαρό δημόσιο σύστημα υγείας και «άλλο» το σύστημα του Πλεύρη και της Γκάγκα!

Άλλο να υπερασπίζεσαι την πρώτη κατοικία και άλλο να την προσφέρεις λεία στα funds – στο όνομα της Αριστεράς μάλιστα. Άλλο να μιλάς για αντικειμενική ενημέρωση και άλλο να στήνεις διαγωνισμούς για τηλεοπτικές άδειες. Άλλο να μιλάς για ανθρώπινες συντάξεις και άλλο να υπερψηφίζεις νόμους Κατρούγκαλου, που οδηγούν στην απόγνωση και τη φτώχεια τους συνταξιούχους.

Να μην τα πούμε;

Εμείς ξέρουμε που πατάμε και που πάμε. Μάλλον οι άλλοι πρέπει να ξανακοιτάξουν που ακουμπούν τα πόδια τους…

Ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον και ταυτόχρονα υπεύθυνη δύναμη το ΠΑΣΟΚ. Μα η κοινωνία θέλει σταθερότητα, επιδιώκει συνεργασίες και συγκλίσεις. Μήπως πατάτε σε δύο βάρκες;

Δεν είναι υπευθυνότητα η καθαρότητα στην πρότασή μας;

Συνεργασίες και συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών θέσεων που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτες και βεβαίως αν και εφόσον ο λαός μας επιλέξει ως ικανούς για κάτι τέτοιο. Δε νομίζω ότι υπάρχει πιο υπεύθυνη τοποθέτηση από αυτή!

Καταθέσαμε μια δέσμη 12 προτάσεων για την αναγέννηση της κοινωνίας. Απόλυτα κοστολογημένα μέτρα και άξονες πολιτικής, που θέλουμε και από τον λαό να κριθούν και να αποτελέσουν βάση συζήτησης την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία από τα ξένα funds;

Θα ενισχύσουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ουσιαστικά;

Θα καταργήσουμε το νόμο Κατρούγκαλου;

Θα αξιοποιηθούν προς όφελος των πολλών τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης;

Θα ασχοληθούμε σοβαρά με τους νέους και την κοινωνική κατοικία;

Θα εμπιστευθούμε τις Ανεξάρτητες αρχές; Θα διευρύνουμε τη Δημοκρατία;

Και άλλα πολλά…

Εμείς ξέρουμε που πατάμε και που πάμε. Μάλλον οι άλλοι πρέπει να ξανακοιτάξουν που ακουμπούν τα πόδια τους…

Η φράση του κ. Ανδρουλάκη «κάποιος πρέπει να μπει φυλακή» για το ζήτημα των υποκλοπών, τι εξυπηρετούσε;

Την αλήθεια και μόνο την αλήθεια.

Δηλαδή υπάρχει ευρωπαϊκή σοβαρή χώρα που δεν θα δίκαζε τους πρωταίτιους ενός σκανδάλου υποκλοπών;

Ξέρετε να έχει γίνει κάτι;

Ακούσατε κάτι για τον ανιψιό του Πρωθυπουργού που ήταν επικεφαλής της ιστορίας των παρακολουθήσεων;

Δεν πρέπει επιτέλους η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Β. Βλάχου και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων, να απολογηθούν γιατί υπέγραψαν ότι η παρακολούθηση του  Προέδρου του ΠΑΣΟΚ γίνεται για εθνικούς λόγους, όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι κακώς υπογράφηκε με την επίκληση εθνικών λόγων;

Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος για την παρακολούθηση των ίδιων των Υπουργών της Κυβέρνησης και των στρατιωτικών;

Τίποτα δεν ενοχλεί κανέναν;

Η Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκάλυψε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του «επιτελικού παρακράτους», την εργαλειοποίηση παρακολουθήσεων και παράνομων λογισμικών για πολιτικά οφέλη, καθώς και την εξαγωγή τους σε ανελεύθερες χώρες, από την ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας! Στις συστάσεις της μάλιστα, η Επιτροπή PEGA αξιώνει από την Ελλάδα να καταργήσει όλες τις παρεμβάσεις της ΝΔ στο νομοθετικό πλαίσιο από το 2019 ως σήμερα, να αποκαταστήσει τις θεσμικές δικλίδες ασφαλείας των ατομικών ελευθεριών και να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ.

Και γι’ αυτό …σιωπή;

Η πολιτική γίνεται με γεγονότα. Δε γίνεται με αστεία πράγματα, όπως παρουσίες από δω από κει στα πανηγύρια και σε γάμους. Πολιτική δεν γίνεται με επερωτήσεις και ερωτήσεις.

Διαβάζω δήλωσή σας πρόσφατη: «Ο πολιτικός της πίτας, της αγκαλίτσας και της κηδείας ανήκει στον μεσοπόλεμο. Η λογική του βουλευτή «Καλοχαιρέτα» δεν έχει θέση σήμερα. Η πολιτική δεν γίνεται με καθρεφτάκια ερωτήσεων και επερωτήσεων, γιατί όλοι ξέρουν ότι αυτές δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Απαντάει η διοίκηση μόνο με το τι ορίζει ο νόμος και επιστρέφει στον ερωτώντα μια τυπική έγγραφη απάντηση. Πολιτική γίνεται με γεγονότα και αποτελέσματα. Και αυτό θα κάνουμε». Τι ακριβώς θέλετε να πείτε;

Η πολιτική γίνεται με γεγονότα. Δε γίνεται με αστεία πράγματα, όπως παρουσίες από δω από κει στα πανηγύρια και σε γάμους. Πολιτική δεν γίνεται με επερωτήσεις και ερωτήσεις.

 Έρχεται ας πούμε το πρόβλημα των αμυγδαλοπαραγωγών,.

Παλιά ο βουλευτής «Καλοχαιρέτας», είχε ένα χαρτί, μια φωτοτυπία στην οποία έγραφε από πάνω «Επερώτηση για τα προβλήματα των …παραγωγών», όπου συμπλήρωνε αναλόγως: των αμυγδαλοπαραγωγών, των καρυδοπαραγωγών, των σιτοπαραγωγών…

Το κείμενο που ακολουθούσε ήταν ολόιδιο και στο τέλος είχε πάλι «Ερωτάται ο κύριος υπουργός, τι έκανε για τα προβλήματα των …παραγωγών» και το συμπλήρωνε με το χέρι. Ερώτηση ο βουλευτής… τάδε, τέλος.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πάει στη διοίκηση, η διοίκηση, δηλαδή ένας υπάλληλος απαντάει, ξαναγράφει το νόμο και το γυρίζει πίσω.

Δεν είναι τίποτα απολύτως και δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα.

Απλά δίνει το δικαίωμα να λέει κάποιος ότι  «εγώ το έφερα στη Βουλή».

Μπράβο, και μετά τι έγινε;

Λέει κάποιος «έκανα 15 ερωτήσεις για το θέμα τάδε». Και τι έγινε; Εκτός και αν διεκδικεί το Όσκαρ αναποτελεσματικότητας!

Τι χρειάζεται: Παρέμβαση στην κοινωνία και στην κεντρική πολιτική σκηνή και τοπικά.

Νομοθετική πρωτοβουλία, πίεση, διεκδίκηση και λύση για να μην έχουμε τα φαινόμενα που ζήσαμε και πρόσφατα με τις σιδηροδρομικές γραμμές! Όλοι θυμήθηκαν το πρόβλημα όταν έγινε το δυστύχημα και μέχρι τότε είτε αντάλλασσαν επιστολές, είτε συνομιλούσαν με υπηρεσιακούς παράγοντες. Τόσα χρόνια κανένα αποτέλεσμα!

Γιατί ο πολίτης της Λάρισας να επιλέξει εσάς στις 21 Μαΐου;

Αν ο πολίτης είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα, τα μετρήσιμα, των υπαρχόντων βουλευτών ή θεωρεί ότι κάποιος άλλος μπορεί να ανατρέψει την στασιμότητα που έχει επιβάλλει στο νομό μας η υπάρχουσα κατάσταση …ας κάνει άλλη επιλογή.

Αν διαφωνεί και είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει αυτά που μας κράτησαν πίσω, ναι θέλω την ψήφο του!

Η διαδρομή μου είναι γνωστή, η επαγγελματική μου δραστηριότητα επίσης, όπως και η ενασχόληση και με τα κοινά και με την πολιτική γενικότερα.

Δεν ήμουν παράγωγο κανενός βουλευτικού γραφείου, δεν χρωστάω σε κανέναν παρά μόνο στους ανθρώπους που είναι στο πλάι μου.

Μπορώ να κρίνω ελεύθερα και χωρίς «περιορισμούς» στη σκέψη μου, που γεννούν οι υποχρεώσεις από παραχώρηση θέσεων και εξουσίας ακόμα και από πολιτικούς αντιπάλους.

Και θέλω τη ψήφο του και για κάτι ακόμα:

Γιατί έτσι θα μπορέσω να εκφράσω τα «θέλω» μιας γενιάς που είναι πολιτικοποιημένη, που δεν της αρέσουν οι στρογγυλεύσεις, που νοιώθει ότι μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, χωρίς βαρίδια και κυρίως χωρίς εξαρτήσεις.

Μιας γενιάς που της αρέσει να χαμογελά γιατί το νοιώθει και όχι γιατί «πρέπει»…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω