Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 17/12/1999 ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Το 1981, οι γυναικείες οργανώσεις είχαν καθιερώσει την ίδια ημέρα ως ημέρα μνήμης της φρικτής δολοφονίας με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960 των τριών αδερφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία.
Η βία κατά των γυναικών έχει λάβει παγκόσμια διάσταση. Καθημερινά κατά μέσο όρο σε ολόκληρο τον πλανήτη δολοφονούνται 137 γυναίκες. Μία γυναίκα δολοφονείται κάθε δέκα λεπτά. Αυτό αντιστοιχεί σε 50.000 ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες ετησίως παγκοσμίως. Το φαινόμενο εξελίσσεται ραγδαία. Γυναίκες, μητέρες, σύζυγοι, σύντροφοι, κόρες, φίλες, μορφωμένες, αμόρφωτες, με οικονομική επιφάνεια, χαμηλών εισοδημάτων, νεαρές, ώριμης ηλικίας, ηλικιωμένες και γυναίκες που βιώνουν τη βία λόγω του φύλου τους.
Με την έμφυλη βία παραβιάζονται θεμελιώδη και αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα, καθόσον ο δράστης θεωρεί τη γυναίκα κατώτερη, αδύναμη, ανίσχυρη, λίγη, υποδεέστερη και η κακοποιητική συμπεριφορά εκδηλώνεται ως επίδειξη δύναμης, ισχύος, επιβολής. Οι περισσότερες γυναίκες υφίστανται βία από τον σύντροφο ή το σύζυγο. Έχουν προηγουμένως βιώσει την κακοποίηση και υποστεί τη βία στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο. Όταν η γυναίκα-θύμα έχει και παιδιά, η βία εξαπλώνεται και σε εκείνα, που ακούν ή βλέπουν τέτοιου είδους περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με αποτέλεσμα να βιώνουν και αυτά τα τραυματικά σημάδια της βίας στην ψυχή και δυστυχώς πολλές φορές και στο σώμα τους.
Στη χώρα μας τη φετινή χρονιά μέχρι σήμερα έχουν γίνει 13 ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες. Η Ελένη, η Γαρυφαλλιά, η Καρολάιν, η Ελένη, η Δώρα, η Κωνσταντίνα, η 31χρονη μητέρα στη Δάφνη, η 43χρονη στη Σωτηρίτσα Λάρισας, η Σταυρούλα, η 45χρονη στη Θεσσαλονίκη, η Μόνικα, η 48χρονη στην Ιεράπετρα, η 75χρονη στην Αργολίδα. Οικογένειες κλαίνε για τις κόρες τους που έφυγαν πρόωρα, παιδιά στερήθηκαν τις μητέρες τους, αδέρφια πονούν για τις αδερφές τους, φίλοι έχασαν τις αγαπημένες τους κι ένα «γιατί» στα χείλη όλων όσων έμειναν πίσω να πονάνε γι’αυτές τις γυναίκες.
Η βία είναι ένα ηφαίστειο, η έκρηξή της από τον δράστη καίει και τσακίζει τις ψυχές όλων όσων αγγίξει η λάβα της. Η γυναίκα αισθάνεται «ακρωτηριασμένη» ψυχικά και σωματικά, ανήμπορη, ανίκανη να αντιδράσει και να πει «στο στη βία», ο τρόμος και ο φόβος της ενδοοοικογενειακής απειλής την θυματοποιεί και δύσκολα αποφασίζει να αντιδράσει. Η 25Η Νοεμβρίου είναι μια ημέρα που μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα στις γυναίκες σε όλο τον πλανήτη να πουν «στοπ στη βία».