Μοιράσου το αρθρο!
Το βιβλίο του «Δια Πυρός και Αίματος: Το Πολεμικό Χρονικό του 1821» παρουσίασε εχθές 29/5, ανήμερα της επετείου Αλώσεως της Πόλεως, ο συγγραφέας Γεώργιος Σύρος στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού.
Με την πολύτιμη συνδρομή του πεπειραμένου δημοσιογράφου Δημήτρη Μαρέδη η βιβλιοπαρουσίαση διεξήχθη με αξιοσημείωτη επιτυχία, αφού οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το βιβλίο, τον συγγραφέα και τους ομιλητές μέσα σε μία όμορφη ατμόσφαιρα.
Πρώτος έλαβε τον λόγο ο ίδιος ο συγγραφέας Γ. Σύρος, τονίζοντας πως το εκπαιδευτικό σύστημα κουράζει τους μαθητές με ανούσιους σχολαστικισμούς και στείρα αποστήθιση, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην γνωρίζουν Ιστορία. Έπειτα προέβη σε μια ιστορική ανασκόπηση του Αγώνα από το 1821 έως το 1829, αναφέροντας τα πιο γνωστά πολεμικά γεγονότα. Στην συνέχεια ο Δ. Μαρέδης ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Τσούτσα, καθώς έκτακτες υποχρεώσεις του κατέστησαν αδύνατη την παρουσία του. Τον λόγο έλαβε, έπειτα, η συγγραφέας και Πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΌΘΡΥΣ» Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, η οποία επεσήμανε πως είναι ιδιαιτέρως παρήγορο που ένα μεγάλο κομμάτι της Νεολαίας στρέφεται συνειδητώς στην μελέτη της τοπικής αλλά και της εθνικής Ιστορίας, ενώ ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κοκκωτών «Η ΌΘΡΥΣ» (υπό την αιγίδα του οποίου διοργανώθηκε η παρουσίαση) Ευστάθιος Πολυμέρου μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το βιβλίο αλλά και για τον συγγραφέα, ο οποίος είναι και δραστήριο μέλος του εν λόγω Συλλόγου. Ο δικηγόρος Αθηνών Φοίβος Μαργαρίτης έδωσε το δικό του στίγμα, επισημαίνοντας την σημασία της διατηρήσεως της εθνικής μνήμης στους σύγχρονους καιρούς. Ο ηθοποιός Μανώλης Σαββίδης ανέφερε πως το βιβλίο αποτελεί άλλο ένα όπλο εθνικής αυτογνωσίας και αυτό το καθιστά αναγκαίο εργαλείο για κάθε οικογένεια. Ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Ευαγγελίδης αφού τόνισε την σημασία τέτοιων συνοπτικών ιστορικών εγχειριδίων, κατέρριψε τα ανιστόρητα αφηγήματα περί … ταξικών κινήτρων των επαναστατών του 1821, προβαίνοντας σε μια ενδελεχή αντιπαραβολή της ελληνικής εθνεγερσίας με την γαλλική και αμερικανική επανάσταση. Ο καθηγητής του ΠΑ.ΜΑΚ. Νικόλαος Βασιλειάδης, από την άλλη πλευρά, με τον στεντόρειο λόγο του, κατέδειξε την σημασία του Χρονολογίου του Γ. Σύρου, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικώς «συνιστά ένα χρήσιμο μέσο για τον αναγνώστη και για τους μαθητές-φοιτητές, σε αντίθεση με τα εμπρηστικά, ανιστόρητα και μηδενιστικά αναγνώσματα που έχουν παρεισφρήσει στην δημόσια εκπαίδευση.» Τέλος τον λόγο έλαβε ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας που προλόγισε άλλωστε και το βιβλίο. Ο σκηνοθέτης αφού υπογράμμισε ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης στις ημέρες μας είναι κάτι εξαιρετικώς δύσκολο, ανεφέρθη στις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησε για την δημιουργία της τριλογίας των ταινιών σχετικώς με το 1821, και στην σκανδαλώδη δυσπιστία-άρνηση του κράτους, το οποίο δεν συνέδραμε το έργο του ούτε στο ελάχιστο.
Ως Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθησαν και βοήθησαν στην όμορφη αυτή βιβλιοπαρουσίαση και ευχόμαστε oλοψύχως το βιβλίο του συγγραφέα Γεωργίου Σύρου να κοσμήσει όσο το δυνατόν περισσότερες βιβλιοθήκες.
Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκωτών «Η ΌΘΡΥΣ»