Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αυξήθηκε κατά 36 χρόνια σε διάστημα μόλις 12 μηνών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι θα χρειαστούν κατά μέσο όρο 135,6 χρόνια για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, αντί για τα 99,5 χρόνια που ανέφερε η έκθεση του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης η οικονομική βελτίωση σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν οριακή και το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων αναμένεται να διαρκέσει άλλα 267,6 χρόνια.
Η έκθεση εξετάζει τέσσερις παράγοντες: οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες στην εκπαίδευση, υγεία και επιβίωση και πολιτική ενδυνάμωση.
Για 12η φορά, η Ισλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχοντας καταφέρει να κλείσει το 89,2% του χάσματος μεταξύ των δυο φύλων.
Η Δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις, έχοντας κλείσει το 77,6% του συνολικού χάσματος. Εάν η πρόοδος συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα χρειαστούν 52,1 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα.
Πέρα από την κορυφαία δεκάδα, άλλες εννέα χώρες έχουν κλείσει τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του χάσματος αυτού. Από τις 20 χώρες σε αυτήν την περιοχή, μόνο η Ελλάδα (68,9%) δεν έχει φτάσει ακόμη στο 70%. Η συνολική περιφερειακή βελτίωση φέτος οφείλεται στο γεγονός ότι 17 από τις 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων πολυπληθέστερων, έχουν βελτιώσει τουλάχιστον οριακά τις επιδόσεις τους.
Παρόλα αυτά η σχετικά περιορισμένη παρουσία των γυναικών σε ανώτερους ρόλους επιβεβαιώνει την ύπαρξη της «γυάλινης οροφής» ακόμη και σε ορισμένες από τις πιο προηγμένες οικονομίες. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γυναίκες κατέχουν το 42% των ανώτερων και διευθυντικών θέσεων, στη Σουηδία το 40%; στο Ηνωμένο Βασίλειο το 36,8%, στη Γαλλία το 34,6%, στη Γερμανία το 29%, στην Ιταλία και τις Κάτω Χώρες το 27%, στην Κορέα το 15,6% και στην Ιαπωνία το 14,7%.
«Η επιταχυνόμενη αυτοματοποίηση, ο αυξανόμενος όγκος εργασίας και φροντίδας, καθώς και άλλες δυναμικές της αγοράς εργασίας, όπως ο επαγγελματικός διαχωρισμός, είναι πιθανό να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη ζωή των γυναικών οι οποίες απειλούνται με συνεχή μείωση του εισοδήματος», ανέφερε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε δήλωση.
Μεταξύ των προτεινόμενων λύσεων είναι η ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις γυναίκες που βρίσκονται στα μέσα της σταδιοδρομίας τους και οι αμερόληπτες πρακτικές πρόσληψης.
Αυτή είναι η πρώτη δεκάδα
- Ισλανδία, 89,2%
- Φινλανδία, 86,1%
- Νορβηγία, 84,9%
- Νέα Ζηλανδία, 84%
- Σουηδία, 82,3%.
- Ναμίμπια, 80,9%
- Ρουάντα, 80,5%
- Λιθουανία, 80,4%
- Ιρλανδία, 80%
- Ελβετία, 79,8%
ΠΗΓΗ: Fastcompany