«Ναι η πανδημία είναι ακόμη εδώ και χρειάζεται προσοχή, σημειώνει ο Λαρισαίος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Αχιλλέας Γραβάνης σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ και την Μάρθα Καϊτανίδη.

«Ο επίλογος δεν φαίνεται να έχει ακόμη γραφεί, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως εί­ναι πιθανόν ο SARS-CoV-2 να μας επιφυλάσσει… νέα κεφάλαια στην τρέχουσα πανδημική ιστορία. Η αι­τία; Περισσότερα του ενός στελέχη έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον τους, καθώς φαίνεται ότι διαφεύγουν την ευρεία πλέον ανοσία στον παγκόσμιο πληθυσμό, με αποτέλεσμα να μπορούν κάλλιστα να προκαλέσουν νέα κύματα τους επόμε­νους μήνες», αναφέρει το ρεπορτάζ του «Βήματος».

Τα νέα στελέχη στο μικροσκόπιο

Τα φρέσκα νέα έρχονται από το έγκριτο περιοδι­κό «Science» που σε νέα ανασκόπησή του δίνει ιδι­αίτερη έμφαση στην υποπαραλλαγή ΒΑ 2.75.2, η οποία φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα σε Ινδία και Σιγκαπούρη και παράλλη­λα να κάνει την είσοδό της στη Γηραιά Ήπειρο. Στη λίστα όμως, επίσης συμπεριλαμβάνονται νεότε­ρα στελέχη που διαφεύ­γουν την ανοσία και έχουν εξελιχθεί από την Ομικρον 5, όπως είναι το BQ. 1.1, που σημειωτέον εντοπίζε­ται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Όπως σημειώνει στο «Βή­μα» ο Αχιλλέας Γραβάνης, ο Λαρισαίος καθηγητής Φαρμακολογί­ας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, τις επόμενες εβδομάδες Θα αποσαφηνιστεί η δυναμι­κότητα των νέων στελεχών που έχουν μπει στο ερευ­νητικό μικροσκόπιο.

Οι δόσεις «νέας γενιάς»

Στο μεταξύ όμως, όπως ο ίδιος τονίζει, δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρό­νος ενόσω τρέχει η ε μ βό­λι αστική εκστρατεία με τα επικάιροποιημένα εμβό­λια. Μάλιστα, ο καθηγητής δημιουργεί έναν χρήσιμο εμβολιαστικό «οδηγό» για τους πολίτες ώστε να απο­φασίσουν ποια δόση «νέας γενιάς- να επιλέξουν.

«Εκείνοι που διαπιστώθηκαν θετικοί κατά τη δι­άρκεια τον καλοκαιριού πιθανότητα μολυνθήκαν από τα στελέχη ΒΑ. 4 και ΒΑ5. Αντίθετα, όσοι νόσησαν από τον Μάιο και πριν το πιθανότερο είναι ότι μολύνθηκαν από τη ΒΑ. 1 και ΒΑ.2. Τα δεδο­μένα που έχουν δημοσι­ευτεί ή είναι προς δημο­σίευση καταλήγουν πως η διαφορά στην προστα­σία που παρέχουν έναντι βαριάς νόσου ανάμεσα τα δύο διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1 ΒΑ. 4 /ΒΑ. 5) είναι πολύ μικρή. Υπολογίζεται της τάξεως του 5%-6%» σημειώνει ο κ. Γραβάνης. Και συνεχίζει: «Αρα. αυ­τό που είναι σημαντικό είναι εκείνοι που μολύνθηκαν πριν από το καλο­καίρι να κάνουν αναμνη­στική δόση με το εμβόλιο ΒΑ. 4/5. ώστε να χτίσουν ένα εύρος ανοσίας έναντι των λοιπών υποστελεχών της Ομικρον. Αντίστοιχα, όσοι νόσησαν εντός καλοκαίριου είναι προτιμό­τερο να εμβολιαστούν με το ΒΑ.1. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως, ανεξάρ­τητα από το εμβόλιο να υποβληθούν σε αναμνηστικής δόση εκείνοι που είχαν εμβολιαστεί 4-5 μήνες πριν, με έμφαση στα άτομα άνω των 60 ετών αλλά και στους νεότερους με καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβάτη και νεοπλασματική νόσο. Αυ­το, όμως, δεν σημαίνει ότι η αναμνηστική δόση δεν είναι χρήσιμη και για τον γενικό πληθυσμό».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω