Η «τέλεια καταιγίδα» που προκάλεσε η πανδημία σε υγειονονομικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ήταν κατά τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη, η εξέλιξη που «βόλεψε» τον πρωθυπουργό προκειμένου να εφαρμόσει μια ατζέντα ακραίου νεοφιλελευθερισμού.
Μιλώντας στο onlarissa.gr Για το μεγάλο θέμα του «εθνικού διχασμού» με φόντο τον εμβολιασμό, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνοντας χρήση της εξουσίας που της δόθηκε δημιούργησε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τονίζοντας πως «θα έπρεπε από την αρχή αυτής της διαδικασίας να οργανωθεί μεθοδικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα μία γιγαντιαία καμπάνια ενημέρωσης, ώστε να πειστεί ακόμη και ο τελευταίος πολίτης για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού».
Για το μπαράζ ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά με φόντο την ενεργειακή κρίση που πλήττει το σύνολο του πλανήτη, υποστηρίζει τέλος, ότι «η θεωρία ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί κατέρρευσε. Η πανδημική κρίση ανέδειξε όσο ποτέ την ανάγκη για παρέμβαση της πολιτείας όταν είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί η κοινωνία».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο
Πώς είναι τα πρώτα δύο χρόνια ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ;
Η δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια για την αξιωματική αντιπολίτευση. Σήμερα η αντιπολίτευση απαιτείται να είναι το άγρυπνο μάτι που παρακολουθεί την κυβέρνηση για την δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μην ξεχνάτε ότι διανύουμε μια πανδημική – υγειονομική κρίση. Άλλωστε, κύριε Ράϊδε, η άποψη η δικιά μου πιθανόν να είναι διαφορετική από άλλους συναδέλφους μου.
Πάντα πίστευα ότι καλός πολιτικός δεν είναι αυτός που ξέρει να μιλάει, αλλά αυτός που ξέρει να ακούει. Αυτός που αφουγκράζεται την κοινωνία, που συμμερίζεται τους προβληματισμούς των πολιτών και νιώθει τις ίδιες αγωνίες.
Αυτός είναι που θα πιέσει την εξουσία και θα αγωνιστεί για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Αυτό κάνω κι εγώ τα 6 χρόνια της βουλευτικής μου θητείας, προσπαθώντας όχι μόνο να κρατήσω ζωντανό αλλά και να διευρύνω συνεχώς αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας που έχουμε ανοίξει μεταξύ μας, από το έτος 2015 και μετά.
Αλήθεια… πως βλέπετε τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό σε μία εξαιρετικά δυσμενή περίοδο με πολλά απρόβλεπτα και κυρίως την πανδημία;
Σίγουρα η περίοδος που διανύουμε δεν είναι η καλύτερη δυνατή για κάποιον να διαχειριστεί τις τύχες μίας χώρας, όχι μόνο της δικής μας, αλλά και παγκοσμίως. Θεωρώ όμως ότι η πανδημία του κορωνοϊού βόλεψε τον πρωθυπουργό προκειμένου να εφαρμόσει μια ατζέντα ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Όσο και αν ισχυρίζεται ο ίδιος και η κυβέρνηση ότι νομοθετούνε για τους πολλούς η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση έκανε τις εξαιρέσεις νέα κανονικότητα. Η στέρηση δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στους πολίτες χάριν της προστασίας της δημόσιας υγείας επ’ ουδενί δεν πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.
Η στέρηση δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στους πολίτες χάριν της προστασίας της δημόσιας υγείας επ’ ουδενί δεν πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.
Για το θέμα του εμβολιασμού έχετε πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ, επικρίνοντας ωστόσο τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα…
Ναι κύριε Ράιδε. Εμπιστευόμαστε την επιστήμη ξεκάθαρα γιατί είναι εκείνη που αιώνες τώρα προσπαθεί και σώζει ανθρώπινες ζωές. Παροτρύνουμε τους πολίτες λοιπόν να ενημερωθούν και να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τους αγαπημένους ανθρώπους και εν γένει το σύνολο της κοινωνίας.
Εδώ λοιπόν έρχεται η ειδοποιός μας διαφορά με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: Εμείς λέμε πως θα έπρεπε από την αρχή αυτής της διαδικασίας να οργανωθεί μεθοδικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα μία γιγαντιαία καμπάνια ενημέρωσης, ώστε να πειστεί ακόμη και ο τελευταίος πολίτης για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού. Ο κ. Μητσοτάκης από την άλλη, τρέχοντας και πάλι αφότου το γάλα έχει χυθεί, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη χρήση της εξουσίας που του έδωσε το δημοκρατικό μας πολίτευμα, μετατρέποντας ουσιαστικά τους μη εμβολιασμένους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και παρά τις εκκλήσεις μας, έστω και τώρα, να αλλάξει στρατηγική, αυτός προτιμά να σκληρύνει τη στάση του, περιφρονώντας θεμελιώδη συνταγματικά ατομικά δικαιώματα.
Για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει σχεδόν τα πάντα στη ζωή μας τι λέτε; Ευθύνεται η κυβέρνηση ή είναι αποτέλεσμα διεθνών συγκυριών όπως διατείνονται κορυφαίοι υπουργοί;
Αλλοίμονο αν μία κυβέρνηση σταυρώνει τα χέρια απέναντι στις προκλήσεις των καιρών και αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία. Τότε για ποιο λόγο παραμένει στη εξουσία και δεν παραιτείται, όταν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην πλέον σημαντική της αποστολή;
Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι απλά μένει θεατής στην πανδημία ακρίβειας, αλλά αφήνει απροστάτευτους τους αδύναμους και μικρομεσαίους καταναλωτές. Είναι δυνατόν τα 10 ευρώ επιδότηση στον λογαριασμό της ΔΕΗ να βοηθήσουν τους καταναλωτές στις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος; Η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ν’ ασκήσει κοινωνική πολιτική είναι η ιδιωτικοποίηση -εν κρυπτώ μάλιστα- της ΔΕΗ.
Όταν το Δημόσιο χάνει την πλειοψηφία είναι αδύνατον να παρεμβαίνει για την προστασία των νοικοκυριών. Όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες έρχονται αντιμέτωπες με την ακρίβεια ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελ. επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι – συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι. Η θεωρία ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί κατέρρευσε. Η πανδημική κρίση ανέδειξε όσο ποτέ την ανάγκη για παρέμβαση της πολιτείας όταν είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί η κοινωνία.
Η πανδημική κρίση ανέδειξε όσο ποτέ την ανάγκη για παρέμβαση της πολιτείας όταν είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί η κοινωνία.
Πώς βλέπετε το επόμενο διάστημα στη χώρα μας αλλά και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας;
Κύριε Ράϊδε, θεωρώ ότι η φράση- κλειδί για την εθνική ευημερία και ανάπτυξη είναι η «ελληνική προστιθέμενη αξία». Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και υποδομές με κριτήριο την «Ελληνική Προστιθέμενη Αξία». Πόση δηλαδή αξία προστίθεται σε κάθε έργο και κάθε δράση του ταμείου από τις εισροές εγχωρίου κεφαλαίου και εγχώριας απασχόλησης. Παράδειγμα, στο πρόγραμμα Πράσινης Μετάβασης. Για ποιο λόγο να εισάγουμε τον απαιτούμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό και την τεχνολογία από το εξωτερικό (για τις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας) και να μην παράγουμε στην χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μηχανημάτων;
Δυστυχώς, όπως σχεδιάστηκε το Ταμείο Ανάκαμψης δεν υφίσταται αυτή η επιλογή και επιπλέον το 85% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης, διότι δεν πληρούνε τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης.
Προσφάτως ανοίξατε μία σκληρή αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για το φράγμα της Σκοπιάς που εξήγγειλε από τα Φάρσαλα ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν αυτή την κόντρα ως… προεκλογική πρόβα για τις εκλογές στην περιφέρεια το 2023…
Το γεγονός πως προσπαθώ να κάνω την δουλειά μου σωστά ως βουλευτής βάσει της εντολής που έχω λάβει τον Ιούλιο του 2019 από τους συμπολίτες μου δεν σημαίνει ότι όταν αναδεικνύεται ένα θέμα που άπτεται όχι μόνο κυβερνητικών –αλλά και άλλων- αρμοδιοτήτων υφίσταται πρόθεση διεκδίκησης θέσης ή αξιώματος. Θεωρώ ότι η ανάδειξη καίριων προβλημάτων και η επίλυση αυτών στον νομό Λαρίσης είναι πολύ πιο σημαντική από την οιαδήποτε παραπολιτική φιλολογία που αναπτύσσεται εκ των υστέρων.