Των Διονύση Βυθούλκα, Μάρνυς Παπαματθαίου
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξελίσσεται η… οδύσσεια της εγκατάστασης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Αλλωστε, ο αέναος αγώνας για την απομάκρυνση των «στεκιών» ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο εσωτερικό τους.
Οι πληροφορίες για την ίδρυση των περιώνυμων Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) ξεκίνησαν να κατακλύζουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης σχεδόν δύο χρόνια πριν – και τότε στον απόηχο ακραίων κρουσμάτων βίας σε σχολές ανά τη χώρα. Οι σχετικές εξαγγελίες, μάλιστα, περιλάμβαναν απ’ όλα: Θεσμοθέτηση ελεγχόμενης εισόδου, τουρνικέ, κάρτες εισόδου, περιπολίες αστυνομικών, κάμερες και περιμετρική περίφραξη.
Ο σχετικός νόμος του υπουργείου Παιδείας ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021. Ενάμιση χρόνο μετά, το μόνο από τα παραπάνω που έχει προχωρήσει είναι η πρόσληψη 400 ειδικών φρουρών που θα περιπολούν περιμετρικά τεσσάρων ΑΕΙ της χώρας (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ και ΟΠΑ).
Την αδυναμία στην εφαρμογή του παραπάνω σχεδιασμού, που ξεκίνησε με μαξιμαλιστικές διαθέσεις αλλά γρήγορα ακολουθήθηκε από προσγείωση στην πραγματικότητα, είχαν έγκαιρα επισημάνει «ΤΑ ΝΕΑ» με ρεπορτάζ τους στις 28 Μαΐου 2021, στο οποίο διαπίστωναν ότι τρεισήμισι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου δεν είχε γίνει καμία απολύτως κίνηση για την εφαρμογή του.
Ακολούθησε η εσπευσμένη προκήρυξη για την πρόσληψη των 400 πρώτων μελών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, στο τέλος Μαΐου του 2021, και νέες διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τις οποίες, τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ομάδες φρούρησης θα βρίσκονταν στα πανεπιστήμια. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι ΟΠΠΙ δεν έχουν ακόμα «περάσει» στα ΑΕΙ. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:
– Οι 400 «φρουροί των ΑΕΙ» θα αναλάβουν υπηρεσία (εάν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις) τον Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση της τετράμηνης εκπαίδευσής τους.
– Από τον αριθμό τους συνάγεται ότι οι φρουροί που θα περιπολούν ανά βάρδια σε κάθε ΑΕΙ δεν θα είναι πολλοί.
– Παράλληλα, όμως, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του θέματος, κατόπιν προσφυγής συλλόγων καθηγητών επτά πανεπιστημίων, οι οποίοι κάνουν λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις και ανατροπή του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των ΑΕΙ.
Από την ΕΛ.ΑΣ, πάντως, βλέπουν… πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε πρόσφατη συνέντευξή του (Σκάι) τόνισε πως «δεν υπάρχει αλλαγή σχεδίου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι θέμα επιχειρησιακού σχεδιασμού της Αστυνομίας και έχει σχέση με το τι ακριβώς θα ζητήσουν τα πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή, 400 αγόρια και κορίτσια, που είναι πλέον αστυνομικοί και ανήκουν στην τάξη των ειδικών φρουρών των ΟΠΠΙ, θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους μέχρι τα τέλη Μαΐου και στη συνέχεια θα είναι στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. και των πρυτανικών Αρχών για να αναλάβουν να υλοποιήσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό».
Οι προϋποθέσεις
Κατά τον ίδιο, ωστόσο, για την εγκατάσταση των 400 στα ανώτατα ιδρύματα συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις «οι οποίες δεν αφορούν την Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»: Πρώτον, να έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ. Δεύτερον, οι πρυτανικές Αρχές να έχουν τοποθετήσει τα απαιτούμενα συστήματα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων.
Πριν από δύο εβδομάδες, πάντως, σύγχυση προέκυψε και λόγω μιας διαταγής που εκδόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και αφορούσε τους 600 επιλαχόντες για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Ειδικότερα, μέσω αυτής, ενημερώθηκαν να μεταβούν στις αστυνομικές υπηρεσίες του τόπου κατοικίας τους προκειμένου να παραλάβουν υγειονομικές καρτέλες, απαραίτητες για την εξέτασή τους από τις αρμόδιες επιτροπές. Ωστόσο, μία ημέρα αργότερα, στις 7 Απριλίου, ενημερώθηκαν πως η διαδικασία παγώνει, καθώς εκδόθηκε νέα σχετική διαταγή από τον νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Σκούμα.
Το… αλαλούμ με τις αντικρουόμενες διαταγές, βέβαια, οδήγησε σε νέα σεναριολογία για την τύχη του εγχειρήματος, με αναφορές ακόμα και σε έλλειψη πόρων για την υλοποίησή του. Εντούτοις, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέδωσαν το θέμα σε λάθος υπαλλήλου και σημείωναν πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τους επιλαχόντες.