Το πρόβλημα της νιτρορύπανσης στη Θεσσαλία είναι αρκετά έντονο, γι’ αυτό και ο κάμπος συμμετέχει στις σχετικές δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με μεγάλο αριθμό παραγωγών. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα αφορούσε τις αροτραίες καλλιέργειες. Όμως αφορά και τη ζωική παραγωγή. Ένα 26% του αζώτου που εισάγεται στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα αφορά τις αγελάδες και από αυτό το 10% επανέρχεται στο περιβάλλον, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο επίκουρος καθηγητής Αγελαδοτροφίας, Ανδρέας Φώσκολος.
Το πώς σχετίζεται η διατροφή των αγελάδων με τη νιτρορύπανση και πώς επιβαρύνουν οι αγελάδες το περιβάλλον με άζωτο, μας εξηγεί ο κ. Φώσκολος. Το πρόβλημα από την εκτροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής είναι κυρίως διατροφικό. Αν μια αγελάδα καταναλώσει 100 γραμμάρια πρωτεΐνες (άζωτο), μόνο 25-30 από αυτά θα βρεθούν στο γάλα. Τα υπόλοιπα θα απεκκριθούν στα κόπρανα και στα ούρα, με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση του περιβάλλοντος με άζωτο, πρόσθεσε.
Ο τρόπος με τον οποίο επιβαρύνουν οι αγελάδες το περιβάλλον με άζωτο είναι μέσω της αμμωνίας που είναι πτητική, ενώ το οργανικό άζωτο που βρίσκεται στα κόπρανα θα αλλάξει μορφή και θα μετατραπεί σε διάφορα νιτρικά άλατα που μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, επισήμανε.
Δείτε βίντεο:
Πηγή: ertnews.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις