Από την ως τώρα σχεδόν τρίχρονη διακυβέρνησή της η ΝΔ, με εξαίρεση το πρώτο εξάμηνο, διαχειρίζεται μεγάλης εμβέλειας και παγκοσμίων διαστάσεων κρίσεις στις οποίες πάντως παρά τις αστοχίες και τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η διαχείρισή τους, γεγονός είναι ότι το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης ήταν πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που κάποιος θα περίμενε με το ξέσπασμά τους.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στίγμα για τα επόμενα βήματα
Η πανδημία, η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έφτασαν ένα βήμα πριν το θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι του 2020, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος τώρα στην Ουκρανία διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο κόσμο που καμία σχέση δεν έχει με τον προ τριετίας κόσμο.
Ωστόσο, είναι ίσως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αισθάνεται τόσο μεγάλη πολιτική απειλή και αυτή δεν είναι άλλη από την ακρίβεια που καίει τις τσέπες των πολιτών. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση πορεύτηκε όπως πορεύτηκε και μέσα στη μεγάλη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου.
Πλέον οι γιορτές του Πάσχα τελείωσαν και ο Μάιος προβλέπεται καυτός για την κυβέρνηση και ενδεχομένως θα μπορούσε να δώσει το στίγμα των περαιτέρω πολιτικών βημάτων που έχει κατά νου ο πρωθυπουργός.
Στο πλέον οξύ πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, την ακρίβεια, το μόνο ουσιαστικά όπλο που φαίνεται να διαθέτει στη φαρέτρα της είναι το υπό επεξεργασία «εθνικό σχέδιο» για την ενεργειακή ακρίβεια αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα.
Κοινώς η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέτρα στην κατεύθυνση της μείωση της τιμής του ρεύματος με επιβολή πλαφόν στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου αν δεν υπάρξει απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Μαΐου.
Διαβάστε επίσης Φωτιά στην ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου: Το σχήμα «3+1», η εμπλοκή της Τουρκίας και ο νέος ρόλος – κλειδί του Πάιατ
Οι προθέσεις των Βρυξελλών για την ενέργεια και το τετ α τετ με Μπάιντεν
Στις 18η Μαΐου αναμένεται η επιστολή της Κομισιόν που θα δείξει ποιες προθέσεις έχουν οι Βρυξέλλες ενόψει της του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Μαΐου.
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό να συνεχίσει με τα υπάρχοντα μέτρα ή να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική αντιμετώπισης της ακρίβειας ανάλογα με τις εξελίξεις. Πχ με παράταση μέτρων που είναι σε ισχύ ή ακόμα και με μείωση του ΦΠΑ που μέχρι σήμερα την απορρίπτει ως λύση.
Πάντως παραμένει ζητούμενο κατά πόσο όλα αυτά τα μέτρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ή απλώς η κυβέρνηση απλώς σύρεται πίσω από τις εξελίξεις σπαταλώντας πολιτικό κεφάλαιο.
Επιπλέον λίγο πριν την Σύνοδο της ΕΕ, στις 16 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κρίσιμο τετ α τετ στο Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν για τις περαιτέρω γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, ενώ είναι προγραμματισμένη και η σύνοδος σε επίπεδο ΥΠΕΞ του σχήματος «3+1» (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ).
Διαβάστε επίσης Το επικείμενο τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπάιντεν και η Τουρκία: Ο αμερικανικός παράγοντας και οι κυβερνήσεις συνεργασίας
Στις 6-8 Μαΐου το συνέδριο
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ορισμένοι στη ΝΔ επιμένουν στη λογική των πρόωρων εκλογών με ορίζοντα το φετινό φθινόπωρο. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίως έχει διαβεβαιώσει σε όλους τόνους ότι θα εξαντλήσει ουσιαστικά την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν στα τέλη της άνοιξης του 2023.
Στην κατεύθυνση αυτών των παρασκηνιακών ζυμώσεων μένει να φανεί ποια μηνύματα θα στείλει ο πρωθυπουργός από το συνέδριο της ΝΔ που θα διεξαχθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα 6- 8 Μαΐου και το οποίο συνέδριο αναμένεται να είναι και μια «επιθεώρηση δυνάμεων» της ΝΔ μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης.