Η ολιστική ανακατασκευή της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης, που σήμερα φέρει την ονομασία λεωφόρος Καραμανλή, ήταν απολύτως αναγκαία καθώς επρόκειτο για ένα οδικό τμήμα στο οποίο χύθηκε άπλετο ανθρώπινο αίμα.
Η μετατροπή της σε κλειστό αυτοκινητόδρομο δύο κατευθύνσεων με πεζοφάναρα, παράπλευρο οδικό δίκτυο και κυκλικούς κόμβους άλλαξε άρδην την εικόνα της περιοχής.
‘Ομως η Περιφέρεια Θεσσαλίας που εκτελεί το έργο, αποφάσισε να βάλει μία επιπρόσθετη πινελιά σ’ αυτό, μετατρέποντας τους κυκλικούς κόμβους σε χώρους τέχνης! Γιατί όπως εξηγεί ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, “η τέχνη δεν είναι μόνο μέσα στις πινακοθήκες και στις γκαλερί, είναι και στο δημόσιο χώρο».
Η αρχή έγινε με τον κόμβο στο ύψος της 110 Πτέρυγας Μάχης, εκεί όπου τοποθετήθηκε ένας επιβλητικός Ίκαρος.
Η έμπνευση φυσικά παρμένη από το ισχυρό αεροπορικό στοιχείο που συνδέει την ευρύτερη περιοχή, όπου εξάλλου βρίσκεται και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, με τον Λαρισαίο εικαστικό Γιώργο Σακαλίδη, να σχεδιάζει έναν καλαίσθητο νεαρό με φτερά στα χέρια, έτοιμο να πετάξει.
Ακολούθησε ο κόμβος της οδού Βόλου, εκεί όπου ο Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου δημιούργησε την “Κλίμακα του Ιωάννη”, μία σπειροειδή ανέλιξη που κατά τον Λαρισαίο εικαστικό καλλιτέχνη Χρήστο Παπανικολάου, αποτελεί «μία αναδρομή στην ιστορία των ανθρώπων αυτού του τόπου, οι οποίοι μέσα από αγώνες λειτούργησαν σ’ αυτή τη λογική της ανέλιξης».
Το πλέον πρόσφατο έργο, είναι ο “Πολυκυκλικός Δεσμός” του Λαρισαίου γλύπτη Μιλτιάδη Τζιότζιου που τοποθετήθηκε χθες Τρίτη, στον κόμβο του εμπορικού κέντρου Fashion City. Το γλυπτό είναι στηριγμένο σε σχέδιο του μαθηματικού Κλάιν, εποχής Άινστάιν, ο οποίος με μία εξίσωση έβγαλε το αρχικό σχέδιο δισδιάστατο. Κατόπιν το επεξεργάστηκε ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός, έκανε την τρισδιάστατη εφαρμογή, για να ακολουθήσει η κατασκευή σε ίνοξ μέταλλο».
Έπεται ένα ακόμη έργο κατά τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, στον κόμβο προς τη Φαρσάλων στο ύψος των παλιών “Βερσαλλιών”.
newsroom onlarissa.gr