Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας αναφέρει τα εξής:
“Η διοίκηση Καλογιάννη προσπαθεί να ολοκληρώσει το έγκλημα και φέρνει άρον άρον στη λήξη της θητείας την προσεχή Τετάρτη στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ), αυτό που επιδιώκει τα τελευταία 9 χρόνια. Την μόνιμη περιχαράκωση του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου, του σημαντικότατου αυτού μνημείου, από την καρδιά της πόλης. Βεβαίως και δεν αρκεί η απαλλοτρίωση του ΚΧ867Γ που βρίσκεται μπροστά από το αρχαίο θέατρο για την ανάδειξή του.
Πιο συγκεκριμένα προσπαθεί να αποδεσμεύσει τον κοινόχρηστο χώρο ΚΧ 871 πέριξ του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου μετατρέποντάς τον σε ΟΤ για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρόκειται για τα τρία (3) ακίνητα αριστερά του Α’ Αρχαίου Θεάτρου, όπως και για έξι (6) ακίνητα δεξιά στην οδό Φιλελλήνων. Μάλιστα με βάση το ΦΕΚ, το σχέδιο του 2014 προβλέπει την δημιουργία ‘’Μπουτίκ Ξενοδοχείου’’ άνω των 40 κλινών με ντεκόρ το Αρχαίο Θέατρο.
Τα κτίρια που προτείνονται να συμπεριληφθούν στην άρση απαλλοτρίωσης, αλλά και τα υπόλοιπα στο μέτωπο Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Παπαφλέσσα δεν είναι αξιόλογα από αρχιτεκτονικής άποψης, είναι ιδιαίτερα αλλοιωμένα ακόμη και τα ελάχιστα μορφολογικά χαρακτηριστικά αυτών των κτιρίων. Άρα το σκεπτικό της δημοτικής αρχής για διατήρηση αυτών των κτισμάτων δεν εκπορεύεται από ενδιαφέρον για το κτιριακό απόθεμα της πόλης, αλλά από την ανάγκη να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα και να γλιτώσει χρήματα από το ΄΄Πράσινο Ταμείο΄΄, τον μηχανισμό δηλαδή του αστικού κράτους που χρηματοδοτεί με το σταγονόμετρο τέτοιες πρωτοβουλίες απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών και απόκτησης Κοινόχρηστων Χώρων και εισπράττεται από τις τσέπες των δημοτών, μέσα από τα διάφορα «πράσινα» χαράτσια που πληρώνουμε στα τέλη καθαριότητας κ.α.
Οι αστικές κυβερνήσεις και διαχρονικά οι δημοτικές αρχές της ΝΔ, των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25 κ.α. των τελευταίων 30 χρόνων, έχουν τεράστιες ευθύνες για την απώλεια σημαντικών στοιχείων της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης, ακριβώς επειδή η γη και η αρχιτεκτονική κληρονομιά στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα. Σε αυτήν τη βάση της προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων δεν φρόντισαν να διαφυλάξουν το αξιόλογο κτιριακό απόθεμα της πόλης, ενώ επιπλέον κάποιοι από αυτούς συνέβαλλαν στον αποχαρακτηρισμό αξιόλογων κτιρίων, την κατεδάφισή τους, για να ακολουθήσουν μπίζνες κάθε είδους.
Στο βωμό της προώθησης ακριβώς ανάλογων επιχειρηματικών συμφερόντων προωθεί η δημοτική αρχή Καλογιάννη την αλλαγή του σχεδίου πόλης και την επιβολή όρων δόμησης στον σημαντικότερο Κοινόχρηστο Χώρο της πόλης. Θέλουν το Α’ Αρχαίο Θέατρο ως σκηνικό στα επιχειρηματικά σχέδια που προγραμματίζονται με βάση το ΦΕΚ που άλλαξε τις χρήσεις γης στην περιοχή και όχι πρωταγωνιστή σε έναν ευρύτερο ανασχεδιασμό της περιοχής.
Το ‘’όραμά’’ τους για την πόλη και τους δημότες σταματάει εκεί που αρχίζουν οι στρατηγικές τους προθέσεις για τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής του ευρύτερου κέντρου προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, της εστίασης και των μονοπωλιακών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου. Ένα μοντέλο που παρακμάζει εδώ και χρόνια στις τουριστικές μητροπόλεις ανά τον κόσμο. Ένα μοντέλο που αποκλείει τους κατοίκους αυτών των πόλεων σταδιακά από την πρόσβασή τους στον δημόσιο χώρο στα κέντρα αυτών των πόλεων, βάζοντας φραγμούς όπως η ελεγχόμενη στάθμευση που προωθεί ήδη η δημοτική αρχή.
Είναι διαχρονική η ευθύνη των δημοτικών αρχών και του αστικού κράτους για τη μη υλοποίηση του σχεδίου πόλης όπως ισχύει από το 1989 για την πλήρη ανάδειξη του αρχαίου μνημείου. Στον αντίποδα αυτής της λογικής εκείνη την περίοδο η δημοτική αρχή των κομμουνιστών με τον αείμνηστο δήμαρχο Αρ. Λαμπρούλη, έπαιρνε τις σημαντικές αποφάσεις για την καθολική ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου που βρισκόταν κάτω από τόνους μπετόν, κόντρα στη λογική του δεν γίνεται τίποτα.
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο συνδυασμός του ΚΚΕ στο δήμο, είναι να εξασφαλιστούν – διεκδικηθούν από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, οι πόροι για απαλλοτρίωση όλων των κτισμάτων του ΚΧ871 για την πλήρη ανάδειξη του μνημείου. Να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες όλων των ιδιοκτησιών και να ξεκινήσει η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.
Εξάλλου αυτό ανέδειξαν και πολλές προτάσεις του πρόσφατου διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, δηλαδή τη διάνοιξη του ΚΧ871, με δημιουργία νέων λειτουργιών κοινόχρηστου και κοινωφελούς σκοπού εντός της ευρύτερης περιοχής.
Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να βγάλει τα συμπεράσματά του από την ακολουθούμενη πολιτική της παρούσας δημοτικής αρχής και να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές το πως αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Να αντιπαλέψουν τη λογική της μετατροπής της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας σε ντεκόρ επιχειρηματικών συμφερόντων, ενισχύοντας το μόνο ψηφοδέλτιο που μπορεί να πάει κόντρα σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, την Λαϊκή Συσπείρωση”.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις