Πενήντα γυναίκες άνω των 50 ετών. Πενήντα πορτρέτα χωρίς φίλτρα ή ρετούς, χωρίς παρεμβάσεις ώστε να μοιάζουν όσο το δυνατόν πιο τέλειες, όπως ζητούν από μια γυναίκα οι κοινωνικές επιταγές. Γύρω από πενήντα τέτοια πρόσωπα, τα οποία επιλέχθηκαν από την Ελληνοαμερικανική Ένωση, επικεντρώνεται η έκθεση της Λαρισαίας φωτογράφου, Βάνιας Τλούπα, «50 Women Over 50», που σύντομα ανοίγει τις «πύλες» της στην Αθήνα και το onlarissa.gr μίλησε μαζί της για το πώς είναι να φωτογραφίζεις κάποιον που επιτέλους παύει να αισθάνεται την ανάγκη να δείχνει αψεγάδιαστος κάθε στιγμή που περνά από πάνω του.
Συνέντευξη στη Ζωή Μπουρουτζή
«Ήταν για μένα ένα όνειρο που τώρα γίνεται πραγματικότητα, να φωτογραφίσω σε συνθήκες φυσικού φωτισμού γυναίκες άνω των πενήντα, χωρίς να υπάρχουν παρεμβάσεις μέσω photoshop. Αυτό ήταν και το πιο σημαντικό, γιατί δεν είναι εύκολο να συμφωνήσει κάποια», αναφέρει η κ.Τλούπα. «Αυτό που με γέμισε, πέρα από το ότι κάτι που σκέφτηκα μπόρεσε να υλοποιηθεί, ήταν ότι είχε μεγάλη απήχηση σε όλες τις κύριες που φωτογράφισα και πραγματικά έλαβα μια μεγάλη αγκαλιά από όλες, μια δοτικότητα. Είδα ότι απόλαυσαν τη φωτογράφιση, το αποτέλεσμα και το όλο πρότζεκτ».
Έμπνευσή της ιδέας αποτέλεσε το γεγονός ότι, όταν η ίδια πέρασε τα πενήντα, αισθάνθηκε πως «φωτογραφίζοντας για πάνω από τριάντα χρόνια κατά κόρον μικρότερες ηλικίες, κούκλες, κορίτσια σαν τα κρύα τα νερά, έμεναν πολλές φορές ανικανοποίητα (εντός εισαγωγικών), έχοντας πάντα μια δεύτερη σκέψη για τον εαυτό τους, κάτι δεν τους άρεσε. Είπα λοιπόν ότι αυτό θα ήθελα να το προσπαθήσω και σε μεγαλύτερες ηλικίες, να δω πως το αντιμετωπίζουν κι αυτές. Μάλλον είχα και άγνοια κινδύνου», σχολιάζει με χιούμορ, αν και, όπως προσθέτει, δεν αποδείχθηκε «επικίνδυνη αποστολή», τουλάχιστον με τις κύριες στις οποίες απευθύνθηκε, ενώ, φυσικά υπήρξαν και κάποιες διακριτικές αρνήσεις.
«Προφανώς αυτές που δέχθηκαν ήταν της ίδιας φιλοσοφίας με εμένα. Ακόμα και να ήθελα να πειράξω κάτι, δεν ήθελαν οι ίδιες», εξηγεί έπειτα, όταν τη ρωτώ εάν συνάντησε ανάλογη στάση και στις μεγαλύτερες ηλικίες. «Δεν είναι ότι κρύβουν την ηλικία τους», μου λέει, αναφερόμενη στην τάση (αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι) της εποχής μας. «Τώρα είναι και λίγο στη μόδα να λες την ηλικία σου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουν να φαίνεται η ηλικία. Πρέπει να λες ότι είσαι 50, αλλά να φαίνεσαι 25, αυτή είναι η κεντρική ιδέα», προσθέτει. «Δεν εννοώ να μην φροντίζει κάποια τον εαυτό της, απλώς υπάρχει αυτή η ματαιοδοξία, που δεν εχει λόγο ύπαρξης. Δεν είναι κακό να μην θέλεις να φαίνεσαι 50, είναι κακό να θέλεις να φαίνεσαι 20-25».
Όπως αναφέρει η ίδια στη συνέχεια, δεν «επηρεάζει» η ηλικία τον τρόπο που συμπεριφέρεται κάθε γυναίκα μπροστά σε μια κάμερα. «Το θέμα είναι πώς προσεγγίζεις την καθεμία. Εγώ προσπαθώ να είμαι όσο πιο αόρατη, να έχω μια επικοινωνία αλλά ουσιαστικά να είμαι όσο γίνεται πιο αθέατη, έτσι ώστε να μπορεί να χαλαρώσει ο άλλος, για να σου δώσει την ειλικρίνεια που θέλεις. Ήταν πάρα πολλές αυτές που μου είπαν “χαλαρωσα τόσο, που ένιωθα σαν να μην με φωτογράφιζες”».
Η ίδια, μου περιγραφει, απολαυσε λίγο περισσότερο τη διαδικασία της φωτογράφισης με εκείνες που είχαν χιούμορ. «Με κάποιες είναι λογικό να το απολαμβάνεις περισσότερο, γιατί ταιριάζεις σαν χαρακτήρας. Εννοείται ότι με κάποιες γέλασα λίγο περισσότερο, πριν, μετά και κατά τη διάρκεια. Για όλες έχω να πω μια καλή κουβέντα, όχι για το κλισέ, απεναντίας, αλλά γιατί πρώτα από όλα με εμπιστευτήκαν. Ας πούμε φωτογράφισα την Ολυμπία Κρασαγάκη, που είναι κι εκείνη φωτογράφος. Για μενα είναι όντως εξαιρετική τιμή γιατί ήμασταν τετ-α-τετ δυο φωτογράφοι που είχαμε τόσα πολλά κοινά. Εγώ έχω έναν τρόπο για να απολαμβάνω τη φωτογράφιση», αναφέρει.
Ενδεικτικά, ορισμένες από τις γυναίκες που εμφανίζονται στην έκθεση είναι η Κατερίνα Λέχου, η Νόνη Δούνια, η Ρέα Βιτάλη, η Ζέτα Δούκα και οι αδελφές Μάνδρου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται ωστόσο και γυναίκες της καθημερινής ζωής, αν και όπως σχολιάζει η κ. Τλούπα για τα πρόσωπα γύρω από τα οποία περιστρεφόταν ως τώρα η συζήτησή μας, «καθημερινές είναι κι εκείνες, απλά είναι επώνυμες». Η ιδέα της ξεκίνησε άλλωστε από αυτές τις γυναίκες της καθημερινής ζωής και μάλιστα τις Λαρισαίες, ορισμένες από τις οποίες επίσης επιλέχθηκαν από την Ένωση τιμής ένεκεν, ώστε να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ των πενήντα. «Αναγκαστικά έπρεπε να βγουν κάποιες εκτός, με τη λογική ότι η έκθεση μετά θα γίνει και στη Λάρισα και θα περιλαμβάνονται όλες οι Λαρισαίες και κάποιες Αθηναίες», αναφέρει η κ. Τλούπα.
Πώς θα περιέγραφε λοιπόν τη γυναίκα του σήμερα, όπως μπόρεσε να τη «δει» μέσα από την κάμερά της; «Είναι μια γυναίκα η οποία επιφορτίζεται με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες. Έχει πολλές ιδιότητες μια γυναίκα σε αυτή την ηλικία, αν και υπάρχει περίπτωση λίγο να απεγκλωβίζεται αν τα παιδιά είναι πιο μεγάλα. Τρέχει ανελέητα γενικότερα. Αν και οι ρόλοι της γυναίκας δεν έχουν ηλικία, γιατί νομίζω ότι σε όλες της ηλικίες τρέχεις πολύ. Το πρόβλημα είναι ότι όσο μεγαλώνεις μειώνονται λίγο οι αντοχές σου ή το επιλέγεις», καταλήγει.
Η έκθεση «50 Women Over 50» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 στις 19:30, στη Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και θα διαρκέσει έως και τις 12 Οκτωβρίου 2024, ενώ θα πλαισιωθεί από ανοικτή συζήτηση στις 30 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο εικαστικός και ηθοποιός, Άγγελος Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, ο συγγραφέας και γιος της ηθοποιού, Μπέτυς Αρβανίτη, Αλέξης Σταμάτης, η πρόεδρος της Uni-Pharma, Ιουλία Τσέτη, καθώς και μια σειρά από άλλες γυναίκες head leaders και συμμετέχουσες στην έκθεση.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις