Τρόπους ώστε να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε νομούς, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας όπου είναι πολύ χαμηλά, αναζητεί η κυβέρνηση, έχοντας ωστόσο εξαντλήσει ένα μεγάλο οπλοστάσιο πειθούς για διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, κάτι που κάνει την προσπάθεια ακόμη πιο δύσκολη. Το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει ειδικά στα βόρεια έθεσε δημοσίως και ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή. «Πράγματι», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε ζητήματα ακόμη για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε με θάρρος και με ειλικρίνεια σε αυτή την αίθουσα. Περιοχές της χώρας όπου, δυστυχώς, έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τις έχω εδώ: Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη, Φλώρινα», ανέφερε σε μία αποστροφή του, προσθέτοντας πως, δυστυχώς, «η Βόρεια Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια στους θανάτους και θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα».

Οι περιοχές με πολύ χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού

Η «Κ» παρουσιάζει τα ποσοστά των περιοχών στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, τα οποία πράγματι είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς πάνω από το 50% του νομού δεν έχει εμβολιαστεί. Αναλυτικά: Στην Ευρυτανία έχει εμβολιαστεί το 38,28%, στο Κιλκίς το 45,55%, στη Δυτική Αττική το 29,7%, στην Πιερία το 49,5%, στη Δράμα το 44,56%, στη Φωκίδα το 42,32%, στην Ηλεία το 45,99%, στις Σέρρες το 42,09%, στην Πέλλα το 49,4%, στην Ξάνθη το 49,24% και στη Φλώρινα το 52,51%. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στην Κοζάνη με 48,33%, ενώ κάτω από το όριο του 50% είναι και στη Λάρισα με 48,29%, που αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο νομό της χώρας σε πληθυσμό, ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει.

Πώς θα αυξηθούν τα ποσοστά

Το κομβικό ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά σε αυτούς τους νομούς, αλλά και σε άλλους που είναι εξίσου χαμηλά. Πρακτικά τα περιθώρια, όπως προειπώθηκε, έχουν σχεδόν εξαντληθεί καθώς η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει σχεδόν όλες τις μεθόδους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε ένα πλαίσιο δράσης που στηρίζεται στις στοχευμένες καμπάνιες και στην εκστρατεία της πειθούς, αφού για μία ακόμη φορά ήταν κατηγορηματικός πως δεν πρόκειται να έχουμε επέκταση στο μέτρο της υποχρεωτικότητας. Υπογράμμισε λοιπόν, κατά τη χθεσινή ομιλία του, πως πρέπει «να επιστρατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες, τους δημάρχους, τους τοπικούς μητροπολίτες». Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσέγγιση πόρτα πόρτα, καθώς άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει έως τώρα όσο αναμενόταν. Για παράδειγμα, τα κινητά συνεργεία εμβολιασμού που έχουν σταλεί στις περιφερειακές ενότητες που έχουν τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, «δυστυχώς», είπε ο πρωθυπουργός «δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Στο τραπέζι, πάντως, είναι και το θέμα των επιπλέον κινήτρων ώστε να αυξηθεί ο εμβολιασμός.

Το είπε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20%-30% που δεν έχει εμβολιαστεί. Σίγουρα μπορούμε να πείσουμε ένα τμήμα από αυτούς», σημείωσε ο γ.γ., προσθέτοντας πως «έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις μικρότερες ηλικίες, αν χρειαστεί κάτι πιο μαζικό θα το ανακοινώσουμε». Τα κίνητρα εφόσον αποφασιστούν θα είναι οριζόντια και η ενεργοποίησή τους ή όχι θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό που θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός το επόμενο διάστημα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω