Η Λάρισα ήταν μία από τις πολλές εκλογικές περιφέρειες, που το κόμμα – έκπληξη των εκλογών της 25ης Ιουνίου, οι Σπαρτιάτες, πήραν εντυπωσιακό ποσοστό, άνω του 5%, ενώ μάλιστα στην περιοχή μας εξέλεξαν και βουλευτή.

Συγκεκριμένα, πέραν της Λάρισας, Δυτική Αττική, Λακωνία, Μεσσηνία, Ημαθία, Κορινθία, Αργολίδα, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Χαλκιδική, Β’ Πειραιά, Καβάλα, Πιερία, Κιλκίς, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Κέρκυρα, Έβρος, Φθιώτιδα, Β’ Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Πέλλα, Α΄ Θεσσαλονίκης, Α΄Ανατολικής Αττική και Δυτικός Τομέας Αθηνών, είναι οι περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες συγκέντρωσαν πάνω από 5%.

Τα ερωτήματα πλέον που τίθενται, όπως αναφέρει και σε ανάλυσή του το thetoc, είναι “πώς εξηγείται η δυναμική παρουσία 3 ακροδεξιών κομμάτων, που αθροιστικά θα έχουν ίσως και πάνω από 13% ποσοστό; Υπάρχει στροφή του εκλογικού σώματος στα δεξιά, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με το νεοφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι ή το νεοφρανκικό κόμμα Vox στην Ισπανία;

Είναι μια ερμηνεία καθώς φαίνεται ότι οι ψήφοι στη Χρυσή Αυγή- που στις ευρωεκλογές του 2014 έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό της και έφθασε σχεδόν στο 10%- δεν ήταν μόνο μια παρενέργεια της οικονομικής κρίσης, αλλά όντως υπάρχει ένα κοινό που ασπάζεται ακροδεξιές απόψεις. Ένα κοινό που είναι θρησκευόμενο, αντιδυτικό, συντηρητικό και ενοχλείται από την παγκοσμιοποίηση. Πιθανότατα να έχει να κάνει και με το μεταναστευτικό αλλά και με ταυτοτικές ανησυχίες, ενώ στην άνοδο αυτών των κομμάτων έχουν παίξει ρόλο και τα social media, που επιτρέπουν τον συντονισμό και την αλληλεπίδραση διαφορετικών ομάδων που δεν είναι ορατές από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ίσως η θρυαλλίδα για την άνοδό τους, καθώς οι απόψεις αυτού του κοινού είναι ξενοφοβικές και εθνικιστικές.

Αλλά δεν αρκεί. Η άνοδος μικρών κομμάτων, ακροδεξιών στη ιδεολογία τους, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, έχει να κάνει και με την στροφή της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο. Η νέα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η τοποθέτηση του κόμματος της πάλαι ποτέ ελληνικής παραδοσιακής δεξιάς στο κέντρο, η διεύρυνση της επιρροής του κόμματος της Πειραιώς στα κεντροαριστερά κοινά, άφησε χώρο στα δεξιά της.

Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να προωθείς σοσιαλδημοκρατικές συνταγές στην οικονομία και να ασπάζεσαι φιλελεύθερες ιδέες στα κοινωνικά θέματα και ταυτόχρονα να μπορείς να πλησιάσεις υπερσυντηρητικά κοινά στα δεξιά σου. Η κατάκτηση του κέντρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το τίμημα να αφήσει χώρο στα δεξιά του.

Υπάρχει φυσικά και μια άλλη παράμετρος. Ο Ηλίας Κασιδιάρης. Το αποτέλεσμα του κόμματος Σπαρτιάτες, δείχνει ότι ο κατάδικος της Χρυσής Αυγής, έχει πραγματική επιρροή σε ένα συγκεκριμμένο κοινό που ψηφίζει ακροδεξιά και φασιστικά, ενώ οι εναπομείναντες πυρήνες της εγκληματικής οργάνωσης παραμένουν έστω και υπογείως, ενεργοί. Οπως σημειώνουν οι δημοσκόποι, η ξαφνική άνοδος του κόμματος Σπαρτιάτες από τη στιγμή που έδωσε γραμμή να το ψηφίσουν ο Ηλίας Κασιδιάρης, ήταν τόσο μεγάλη και εντυπωσιακή, που δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο από μια στρατιωτικού τύπου κινητοποίηση ψηφοφόρων, μέσω εναπομείναντων πυρήνων της Χρυσής Αυγής.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω