«Κύματα» Λαρισαίων προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας Λάρισας (ΚΥΛ), στη Ρούσβελτ, τον τελευταίο μήνα για να εμβολιαστούν κατά τον COVID-19.
Για το θέμα της νέας δόσης των εμβολίων μιλάει στο onlarissa.gr ο Διευθυντής του ΚΥΛ και ορθοπεδικός κ. Δημήτρης Καραμπάτσας.
«Το μόνο εμβολιαστικό κέντρο (το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου 2023) που υπάρχει στη Λάρισα είναι το Κέντρο Υγείας μέσα στην πόλη και στον υπόλοιπο νομό οι εμβολιασμοί για τον COVID-19 γίνονται στα ΚΥ του Τυρνάβου και της Ελασσόνας» σημείωσε ο Διευθυντής του ΚΥΛ.
Ο κ. Καραμπάτσας υπογράμμισε επίσης ότι «ο εμβολιασμός του πληθυσμού για τον κορωνοϊό είναι δωρεάν και προαιρετικός» και συμπληρώνει ότι «στο Κέντρο Υγείας Λάρισας γίνεται το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο XBB 1,5 (mRNA)».
Ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνεται να «θωρακιστούν» έναντι της COVID-19 για την χρονική περίοδο 2023/24:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
- Άτομα με ανοσοκαταστολή
- Έγκυες γυναίκες
- Επαγγελματίες υγείας
Όσον αφορά το πότε μπορεί κάποιος Λαρισαίος να εμβολιστεί, ο Διευθυντής του ΚΥΛ τόνισε ότι «Μπορούν να εμβολιαστούν έως και 110 πολίτες τις μέρες που λειτουργεί το συγκεκριμένο ιατρείο, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, κάτι που συμβαίνει συνήθως», ενώ επισήμανε ακόμη ότι οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους μέσω του gov.gr, ή φαρμακείο.
Για την ασφάλεια των ανθρώπων κατά τον εμβολιασμό ο κ. Καραμπάτσας ξεκαθάρισε ότι: «Δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί το προσωπικό είναι εξειδικευμένο, με εμπειρία πολλών ετών στους εμβολιασμούς, όπως είναι οι επισκέπτες υγείας, οι οποίοι γνωρίζουν από πάσης μορφής εμβόλια και ταυτόχρονα υπάρχει καθημερινά εποπτεία από υπεύθυνο γιατρό, οποίος αν και όπου χρειαστεί παρεμβαίνει, όπως το να λαμβάνει πλήρες ιστορικό από τα άτομα που προσέρχονται».
Ερωτώμενος τι ισχύει για τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας τα οποία δεν τους επιτρέπουν να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας Λάρισας για να μπορέσουν να εκτελέσουν αυτή τη διαδικασία, ο κ. Καραμπάτσας δήλωσε ότι «Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολίτες μπορούν να αιτηθούν να εμβολιαστούν στο σπίτι τους και γιατρός από το ΚΥΛ ή κάποιος ιδιώτης θα τον επισκεφθεί στο σπίτι του για να εμβολιαστεί, φυσικά χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά ο εμβολιασμένος».
Ο Διευθυντής του ΚΥΛ σημείωσε επίσης πως «σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουμε σταθερά περίπου 50 θανάτους ανά εβδομάδα από COVID-19» και συμπλήρωσε «Συνεχίζει να μας απασχολεί ο ιός, δεν έφυγε, απλώς κάθε φορά αναδεικνύει νέες μεταλλάξεις, αυτό και πολεμάμε».
Αναφορικά με την ασφάλεια του σκευάσματος εξήγησε ότι: «δεν υπάρχει άλλο εμβόλιο που να έχει χορηγηθεί τόσο μαζικά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα να δείχνουν 13,5 δισεκατομμύρια (παγκοσμίως) δόσεις», ενώ για τις παρενέργειες διευκρίνισε πως δεν διαφέρουν από εκείνες της πλειονότητας των υπόλοιπων εμβολίων, τονίζοντας πως «αν υπάρξει οποιαδήποτε παρενέργεια θα καταγραφεί αμέσως».
Ερωτώμενος για τις καταγγελίες από μερικούς πολίτες του Τυρνάβου, οι οποίοι ανέφεραν ότι σε προσπάθεια τους να κλείσουν ραντεβού (μεμονωμένα) για να έρθει ο γιατρός για να εμβολιαστούν και τους απάντησαν ότι θα πρέπει να «μαζευτούν» περίπου 7 άτομα, ο κ. Καραμπάτσας αποσαφήνισε πως η απάντηση που εισέπραξαν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει κάποια αρνητική πρόθεση, επισημαίνοντας: «Κάθε φιαλίδιο για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 περιέχει περίπου δόσεις για 6 άτομα, όποτε δεν θα ήταν σώφρων ο γιατρός να ανοίγει ένα φιαλίδιο και αφού κάνει τη μια δόση έπειτα να πετάει το σκεύασμα με τις υπόλοιπες».
ΙΑΤΡΕΙΑ POST/LONG COVID
Σύμφωνα με τον κ. Καραμπάτσα: «Στο ΚΥΛ λειτουργεί ιατρείο post covid, δηλαδή 1-2 μήνες μετά τη νόσηση με παραμένουσα συμπτωματολογία σε διάφορα συστήματα, καθώς επίσης και long covid ορίζεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να αγγίξει και τους 6 μήνες».
Επισημαίνει ακόμη: «Το εμβόλιο για τον κωρονοϊό θεωρείται μία πρωτοποριακή εμβολιαστική δύναμη (το mRNA) και επειδή ο ΕΟΔΥ θέλει να παρακολουθεί τις όποιες εκδηλώσεις μετά το εμβόλιο και την πορεία των εμβολιασμών, έχει συστήσει να γίνεται σε οργανωμένα κέντρα όπου υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των περιστατικών, κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει ακόμη στα φαρμακεία».
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ – ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Για το Κέντρο Υγείας Λάρισας ο Διευθυντής του επισήμανε: «Εδώ ο πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, μπορεί να κάνει έναν κύκλο εξετάσεων αναφορικά με την πρόληψη και γενικές κατευθυντήριες γραμμές στην πρωτοβάθμια φροντίδα, καθώς υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, ΩΡΛ, ουρολόγοι, δερματολόγοι και ορθοπεδικοί, όπως επίσης γίνονται διάφορες εξετάσεις.
Τέλος υπογράμμισε ότι: «Ασκείται και διοικητικό έργο, επιτροπές αδειών, αυτασφαλείσεις, θεωρήσεις κ.α.» και τόνισε ότι «Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα σε επίπεδο πρόληψης».
Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Παπαοικονόμου
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις