Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε πως η Λάρισα, πρωτεύουσα της Θεσσαλίας θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον σαν χώρα της Βόρειας Αφρικής και το Χαϊδάρι να αποκτήσει… στέπες;
Το ότι ο πλανήτης αλλάζει είναι δεδομένο. Το ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει τεράστιες επιπτώσεις στη Γη και στην καθημερινότητά μας, είναι επίσης δεδομένο. Πόσο όμως μπορεί να επηρεαστεί η χώρα μας στο μέλλον;
Την απάντηση έρχεται να δώσει το National Geographic, το οποίο δημιούργησε μια διαδραστική σελίδα, όπου ο καθένας μπορεί να δει κατά προσέγγιση πως θα επηρεαστεί η περιοχή στην οποία ζει από την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2070.
Και δυστυχώς, το National Geographic όχι απλά επιβεβαιώνει τα παραπάνω αλλά οι προβλέψεις του για 2.500 κατοικημένες περιοχές του πλανήτη είναι ζοφερές, σε σημείο που κανείς δεν γνωρίζει αν όλα αυτά είναι σενάριο από ταινία καταστροφής του Χόλιγουντ.
Από τη χώρα μας επιλέχτηκαν Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα, δηλαδή τέσσερις από τις μεγαλύτερες πόλεις, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με το έγκριτο Μέσο θα γνωρίσουν βίαιες περιβαλλοντολογικές αλλαγές στο μέλλον.
Η αξιολόγηση κινδύνου που διατρέχει κάθε περιοχή, λαμβάνει γνώσης δυο παραμέτρων: Πόσο εκτεθειμένος είναι ο πληθυσμός της στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και τι περιθώριο έχει η εκάστοτε χώρα για τη λήψη μέτρων που θα αμβλύνουν αυτό τον κίνδυνο.
Δείτε αναλυτικά τις προβλέψεις για κάθε πόλη:
Αθήνα
Η Αθήνα βρίσκεται σε ζώνη εύκρατου κλίματος, που χαρακτηρίζεται από ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, κάτι το οποίο το National Geographic χαρακτηρίζει ως «ιδανικό τύπο κλίματος, χωρίς πολύ ζέστη ή κρύο, με διακριτές εποχές και αρκετές βροχοπτώσεις για την ανάπτυξη φυτών».
Τι θα γίνει όμως μέχρι το 2070; Η απάντηση είναι… πολλά!
Η πρωτεύουσα θα έχει αλλάξει τόσο, που είναι πιθανό να αλλάξει πλήρως κλιματική ζώνη και να μετατραπεί σε… στέπα! Η στέπα είναι ένα κλίμα που ήδη απαντάται στη χώρα μας, όμως εντελώς μεμονωμένα στην περιοχή του Πειραιά. Σε περιοχές με κλίμα θερμής στέπας, η βροχή και το χιόνι εξατμίζονται πριν φτάσουν στο έδαφος ή απορροφώνται σχεδόν πλήρως από τα φυτά.
Η ξηρασία είναι η «καρδιά» του κλίματος αυτών των περιοχών, ενώ οι θερμοκρασίες τους μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλες διακυμάνσεις. Ουσιαστικά, οι στέπες είναι έρημοι που δέχονται αρκετό νερό ώστε να συντηρήσουν χαμηλή βλάστηση, όχι όμως και δέντρα ή μεγάλα ξυλώδη φυτά, με την εξαίρεση των περιοχών από όπου περνούν ποτάμια. Στις θερμές στέπες δεν υπάρχει εποχή κατά την οποία οι θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν.
Σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία, αυτή θα αυξηθεί κατά τρεις βαθμούς το χειμώνα και τέσσερις το καλοκαίρι, κάτι το οποίο θα προκαλέσει πολύ σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας στην πρωτεύουσα.
Μάλιστα, οι ζοφερές προβλέψεις αναφέρουν πως οι ημέρες καύσωνα θα φτάσουν στο αστρονομικό νούμερο «69» κατ’έτος και οι βροχές θα αυξηθούν το καλοκαίρι.
Να σημειωθεί πως το 2070 θα έχει επικρατήσει σχεδόν σε ολόκληρη την Αττική, όπως επίσης και στην Εύβοια το συγκεκριμένο κλίμα.
Θεσσαλονίκη
Και αν για την Αθήνα, η ζέστη φαίνεται πως θα κατοικοεδρεύσει, το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα και για την συμπρωτεύουσα, Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρει το National Geographic, η «νύμφη του Θερμαϊκού» βρίσκεται σε κλιματική ζώνη ψυχρής στέπας κάτι που σημαίνει πως το κλίμα της είναι ξηρό, όμως η θερμοκρασία της πέφτει κάτω από το μηδέν τουλάχιστον επί ένα μήνα το χρόνο.
Όλα αυτά όμως μέχρι το 2070 θα αλλάξουν. Η Θεσσαλονίκη, όπως είδαμε και για την Αθήνα παραπάνω, θα έχει μετατραπεί και εκείνη σε θερμή στέπα, με τη θερμοκρασία της να σημειώνει αύξηση της τάξης των τριών βαθμών Κελσίου τον χειμώνα και των έξι βαθμών Κελσίου ως προς τη μέγιστη μέση τιμή της στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οι ημέρες καύσωνα θα μπορούσαν να φτάσουν τις 78, ενώ ο υετός αναμένεται να σημειώσει μείωση τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.
Εδώ θα πρέπει να προστεθεί άλλη μια παράμετρος κινδύνου για τη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν απειλείται μόνο με βίαιη αλλαγή της θερμοκρασίας αλλά και από τη… θάλασσα, η στάθμη της οποίας ολοένα και αυξάνεται.
Πάτρα
Θα μπορούσε ποτέ η Πάτρα, να θυμίσει το Καραΐσαλι της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται «χωμένο» στα βάθη της Ασίας; Η απάντηση, κατά το National Geographic είναι… ναι!
Η Πάτρα διακρίνεται από εύκρατο κλίμα, με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια. Και θα παραμείνει στον συγκεκριμένο τύπο κλίματος, όμως στο μέλλον θα θυμίζει λιγότερο τον εαυτό της και περισσότερο το Καραΐσαλι, μια πόλη στα βάθη της Τουρκίας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Η μέση θερμοκρασία της θα σημειώσει αύξηση της τάξης των τριών βαθμών στη διάρκεια του χειμώνα και των έξι βαθμών (!) στη διάρκεια του καλοκαιριού, με τις ημέρες καύσωνα. Κάτι που σε απλά μαθηματικά σημαίνει 46 βαθμούς!
Οι βροχοπτώσεις θα σημειώσουν μείωση τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι και όπως και η Θεσσαλονίκη, έτσι και η Πάτρα διατρέχει άμεσο κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Λάρισα
Στους… τυχερούς της λίστας είναι η Λάρισα, καθώς η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας θα γνωρίσει την κλιματική αλλαγή μεν, σε πολύ πιο ήπιο τρόπο δε.
Αυτή τη στιγμή η Λάρισα, κατατάσσεται στην κατηγορία της ψυχρής στέπας, όμως πενήντα χρόνια αργότερα θα είναι πλέον θερμή, θυμίζοντας, σύμφωνα με το National Geographic, τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο Λαγκουάτ της Αλγερίας!
Η μέση θερμοκρασία πρόκειται να σημειώσει αύξηση περίπου τριών βαθμών στη διάρκεια του χειμώνα και έξι βαθμών στη διάρκεια του καλοκαιριού, με τον καύσωνα να απειλεί να φτάσει τις 78 ημέρες το χρόνο. Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να σημειώσουν μείωση τόσο στη διάρκεια του χειμώνα όσο και στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Πριν πανικοβληθείτε, ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η χώρα μας είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλα κράτη, όπως το Βιετνάμ, το Ιράν, η Μαλαισία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ, τα οποία θα γνωρίσουν το πολύ σκληρό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής.
Στο χέρι μας είναι άλλωστε να καταφέρουμε να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι…
Πηγή: newsbobm.gr