Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Σε ανάλυση περίπου 200.000 δειγμάτων αίματος που είναι αποθηκευμένα στην τράπεζα αίματος της Γουχάν θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Κίνα σύμφωνα με αναφορές σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης αλλά και ανώνυμων Κινέζων αξιωματούχων στον αμερικανικό τύπο. Η ανάλυση θα συμπεριλάβει και δείγματα αίματος από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, εποχή που φαίνεται ότι ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού για πρώτη φορά.
Η πρόθεση αυτή της Κίνας συμπίπτει χρονικά και με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ για συγκρότηση μιας νέας ομάδας από 26 εμπειρογνώμονές που θα επικεντρώσει τις έρευνες της τόσο σε νέα επικίνδυνα παθογόνα όσο και στην προέλευση του κορονοϊού της πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ζητήσει ήδη από τον Μάρτιο να συνεχιστούν άμεσα οι έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού με επιπρόσθετες μελέτες, ζητώντας από την Κίνα να προχωρήσουν οι αναλύσεις σε δείγματα από την τράπεζα αίματος στην Γουχάν, πρόταση όμως που τότε απορρίφθηκε.
Η άρνηση της Κίνας
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί μια ακόμη άρνηση της Κίνας τον Ιούλιο του 2021 να επιτρέψει στον ΠΟΥ, να επιθεωρήσει τα εργαστήρια της και κυρίως το Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν. Επρόκειτο τότε για την επιβεβαίωση ή μη της θεωρίας ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαφύγει κατά λάθος από ένα εργαστήριο με τους ειδικούς της ειδικής ομάδας του ΠΟΥ να χαρακτηρίζουν το σενάριο ως την «πιο απίθανη υπόθεση». Ωστόσο ο επικεφαλής του ΠΟΥ είχε παραδεχτεί λίγες εβδομάδες; Αργότερα, όντας ο ίδιος εργαστηριακός ερευνητής, ότι ένα εργαστηριακό ατύχημα δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί. Η διάθεση για συνεργασία της Κίνας φάνηκε και τότε περιορισμένη με τον επικεφαλή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να επανέρχεται αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εάν το μέλος του ΠΟΥ αρνηθεί να συνεργαστεί στο μέλλον.
Ανάλογη απροθυμία είχε δείξει όμως το Πεκίνο και στην επίσκεψη της ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021. Πολλά κράτη είχαν εκφράσει τότε την ανησυχία τους, ότι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στερήθηκαν την πρόσβαση σε χώρους και δεδομένα κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους.
Η διαδικασία εξέτασης
Όσον αφορά την διαδικασία ανάλυσης των δειγμάτων αίματος στην οποία θέλει να προχωρήσει η Κίνα, το αμερικάνικο CNN ανέφερε χθες, πως αυτά σφραγίζονται για μια διετία, χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει να μείνουν ανέγγιχτα για να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία σε οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη. Για τα δείγματα αίματος που έχουν συλλεγεί τους κρίσιμους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2019, αυτή η προθεσμία θα λήξει σύντομα. Οι προετοιμασίες για ανάλυση αυτών των δειγμάτων για τον ιό συνεχίζονται και παραμένει ανοικτό το πώς και κυρίως με ποιο προσωπικό πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Κίνα θα πρέπει να εμπλέξει ξένους επιστήμονες στη διαδικασία ανάλυσης των δειγμάτων αίματος καθώς διαφορετικά, κανείς δεν θα πιστέψει τα αποτελέσματα της. Παρά τις ανησυχίες αυτές, οι επιστήμονες εικάζουν ότι η τράπεζα αίματος περιέχει σίγουρα σημαντικές ενδείξεις για την προέλευση του ιού.
Ο Π.Ο.Υ άφησε πάντως κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων να εννοηθεί, ότι βλέπει θετικά την συγκεκριμένη κίνηση της Κίνας, θεωρεί όμως ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι έρευνες και με νέα αποστολή του ΠΟΥ αλλά και με την διεξαγωγή τουλάχιστον τριών μελετών που θα προσδιοριστούν από την νέα συμβουλευτική επιτροπή των 26 εμπειρογνωμόνων που πρόκειται να συγκροτηθεί.
Τι ανέφερε το πόρισμα του Μαρτίου
Υπενθυμίζεται, όπως είχε μεταδώσει αποκλειστικά το ertnews.gr τον Μάρτιο, ότι σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, οι οποίοι βρέθηκαν στην Κίνα τον Φεβρουάριο ερευνώντας την προέλευση του κορονοιού, το επικρατέστερο σενάριο ήταν ο ιός να έχει μεταδοθεί όχι απευθείας από τις νυχτερίδες αλλά από ενδιάμεσο ξενιστή δηλαδή από ένα δεύτερο ζώο που έχει παρεμβληθεί, για να περάσει από τα ζώα στον άνθρωπο. Ιδιαίτερη μνεία έγινε τότε και σε κατοικίδια ζώα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μεταφορείς και δεξαμενές ιών.
Παράλληλα αναφέρθηκε η πιθανότητα ο ιός να μεταφέρθηκε μέσω της εμπορίας κρεάτων αγρίων ζώων που τοποθετήθηκαν σε ψυγεία ή και μέσω κατεψυγμένων προϊόντων κρεάτων από γειτονικές προς την Γουχάν περιοχές και έφθασαν σε μεγάλες αγορές όπως την ψαραγορά της πόλης. Αποκλείστηκε ωστόσο τότε η πιθανότητα ο ιός να έχει μεταφερθεί στην Κίνα από εισαγόμενα κατεψυγμένα κρέατα καθώς τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020 δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα της πανδημίας σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Στο πόρισμα αναφερόταν επίσης πως είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να διέφυγε από το βιολογικό ή άλλο ερευνητικό Ινστιτούτο ιών στη Γουχάν, γεγονός όμως που αμφισβητήθηκε από πολλούς επιστημονικούς κύκλους στον κόσμο.
Η κινεζική πλευρά πάντως ήδη πριν την επίσημη δημοσίευση του πορίσματος και θέλοντας να αποφύγει την πολιτικοποίηση των συμπερασμάτων, είχε προχωρήσει σε άτυπη ενημέρωση διπλωματών με έδρα την Γουχάν, θέλοντας να ενδυναμώσει την πολιτική της θέση υποστηρίζοντας πως ο ιός δεν διέφυγε από εργαστήριο έρευνας, επιμένοντας στην παραδοχή ότι ο ιός ενδέχεται να είχε εισαχθεί μέσω κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος στην Κίνα.