Περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι πλέον 80 ετών και άνω, ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα, το τελευταίο ανησυχητικό ορόσημο στη δημογραφική κρίση της χώρας που γερνάει με ταχείς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών, το ποσοστό των ηλικιωμένων της Ιαπωνίας, που ορίζονται ως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, βρίσκεται επίσης σε επίπεδο ρεκόρ, αποτελώντας το 29,1% του πληθυσμού, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.
Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία με αφορμή την Ημέρα Σεβασμού των Ηλικιωμένων, δημόσια αργία στη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει επίσης μια κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων και συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοδότηση των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η ζήτηση από τον γηράσκοντα πληθυσμό αυξάνεται κατακόρυφα.
Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώνεται σταθερά από την οικονομική άνθηση της δεκαετίας του 1980, με ποσοστό γονιμότητας 1,3 – πολύ κάτω από το 2,1 που απαιτείται για τη διατήρηση ενός σταθερού πληθυσμού, χωρίς μετανάστευση. Οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις στην Ιαπωνία για περισσότερο από μια δεκαετία, αποτελώντας αυξανόμενο πρόβλημα για τους ηγέτες της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Η χώρα έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων.
Για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού και με την ελπίδα να αναζωογονήσει την καθηλωμένη οικονομία, η ιαπωνική κυβέρνηση ενθάρρυνε περισσότερους ηλικιωμένους και μητέρες που μένουν στο σπίτι να επανέλθουν στο εργατικό δυναμικό την τελευταία δεκαετία.
Σε κάποιο βαθμό, αυτό το μήνυμα λειτούργησε: υπάρχουν τώρα 9,12 εκατομμύρια εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας στην Ιαπωνία, αριθμός που αυξάνεται επί 19 συνεχόμενα έτη. Οι εργαζόμενοι ηλικίας 65 ετών και άνω αποτελούν πλέον περισσότερο από το 13% του εθνικού εργατικού δυναμικού, δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το ποσοστό απασχόλησης των ηλικιωμένων στην Ιαπωνία είναι από τα υψηλότερα στις μεγάλες οικονομίες, προστίθεται.
Ωστόσο, ακόμη και η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων εργαζομένων δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της δημογραφικής κρίσης, με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα να προειδοποιεί τον Ιανουάριο ότι η Ιαπωνία βρίσκεται «στα πρόθυρα να μην είναι σε θέση να διατηρήσει τις κοινωνικές λειτουργίες».
Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της ανατροφής των παιδιών είναι η «πιο σημαντική πολιτική της κυβέρνησης» και ότι η επίλυση του ζητήματος «απλώς δεν μπορεί να περιμένει άλλο».
Σε κοντινή απόσταση, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν βιώνουν παρόμοιες κρίσεις, παλεύοντας να ενθαρρύνουν τους νέους να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, μπροστά στην αύξηση του κόστους ζωής και την κοινωνική δυσφορία.
Πηγή: CNN
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος