Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας άσκησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός υποσχέθηκαν αντιπλημμυρική θωράκιση μετά τις καταστροφές του «Ιανού» το 2020, αυτή έπεσε σαν… τραπουλόχαρτο. Πρόσθεσε δε, πως είναι αδήριτη ανάγκη ο φορέας διαχείρισης που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός να μην αφορά μόνον το νερό αλλά και το έδαφος.

Είπε χαρακτηριστικά πως «μετά τον Ιανό οι κύριοι Μητσοτάκης και Αγοραστός υποσχέθηκαν αντιπλημμυρική θωράκιση. Έπεσε σαν τραπουλόχαρτο. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, της Περιφέρειας Θεσσαλίας τεράστιες, αλλά και της κυβέρνησης. Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι πως δεν έχουν σχέδιο στην κυβέρνηση, είναι αυτό που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός. Εξήγγειλε φορέα διαχείρισης μόνο για το νερό. Απουσιάζει το έδαφος. Ο φορέας πρέπει να είναι φορέας διαχείρισης εδαφοϋδατικών πόρων Θεσσαλίας, όχι μόνον για το νερό».

Σε ότι αφορά τα όσα συνέβησαν τις δύσκολες ημέρες των ακραίων καιρικών φαινομένων, υποστήριξε πως «απόδειξη του ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, είναι οι φωνές των κατοίκων στον Παλαμά που λένε ότι έπρεπε να είχε εκκενωθεί η περιοχή νωρίτερα. Τώρα αν αυτοί οι άνθρωποι που λένε ότι έπρεπε να τους έχουν ειδοποιήσει νωρίτερα, έχουν λάθος, τότε έχω λάθος κι εγώ».

Τέλος, για τον κίνδυνο ερημοποίησης της Θεσσαλίας, σημείωσε σκωπτικά πως «υπήρχε ούτως ή άλλως κίνδυνος ερημοποίησης στη Θεσσαλία. Τώρα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Το βασικό ερώτημα όμως είναι ένα: Τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας εφαρμόστηκαν ναι ή όχι; Οι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα σχέδια δεν εφαρμόστηκαν. Εάν είχαν εφαρμοστεί θα είχαμε λιγότερες επιπτώσεις – δεν αμφισβητώ την οξύτητα του φαινομένου – και στις ζωές και στις καταστροφές».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω