Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (την 1η Νοεμβρίου 2005), ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Και επιλέχτηκε όχι τυχαία: κατά την ημέρα αυτή, το 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς και του (σε απόσταση αναπνοής) Μπιρκενάου, που βρίσκονται περίπου 60 χλμ. δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ και από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Στα στρατόπεδα αυτά που έστησε η ναζιστική Γερμανία, θανατώθηκαν εκατομμύρια εβραίοι, άνθρωποι από διάφορες χώρες, αιχμάλωτοι πολέμου, ρομά και ομοφυλόφιλοι…
Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν δηλητηρίαση με το αέριο Κυκλώνας Β σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία. Αλλά και από ασθένειες, ιατρικά πειράματα ή κακοποίηση.
Ο Λαρισαίος δημοσιογράφος και φωτογράφος Αχιλλέας Τραγούδας, που επισκέφτηκε τα δύο στρατόπεδα, αποτυπώνει σε 25 εικόνες όσα ο χρόνος και η ιστορία θέλει να παραδώσει και διδάξει στις επόμενες γενιές, κραυγάζοντας μόνο δύο λέξεις: ποτέ ξανά…
Δείτε τις φωτογραφίες:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις